Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев връчи мандата на ГЕРБ-СДС. Николай Габровски е кандидатът за премиер


Никола Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Той получи първия проучвателен мандат от президента Румен Радев
Никола Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Той получи първия проучвателен мандат от президента Румен Радев

Неврохирургът Николай Габровски е предложението на ГЕРБ-СДС за министър-председател. В понеделник президентът Румен Радев връчи на него първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Аз бях номиниран от парламентарната група на ГЕРБ-СДС да получа този мандат за съставяне на правителство. За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия това нещо да се случи и България да има работещо правителство“, каза Габровски. Той добави, че България е в период на много кризи, поставена е под натиск от мигрантска вълна и продължаваща над две години политическа криза.

Габровски обяви още, че предложението ще бъде „по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертното и професионализма“.

Румен Радев заяви, че очаква от Габровски предложение за състав на правителство, който да отговори на високите обществени очаквания за експертност, стабилност и отговорност“.

Пред медиите Габрвоски сподели, че в последните години е получавал много предложения за две неща – да работи в чужбина и да влезе в политиката, а винаги досега е отказвал. Промяната в решението му е дошла заради „страха му от много кризи“, пред които е изправена България.

„Със сигурност ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области“, декларира Габровски и добави, че още няма избрани хора за състав на кабинет. Но ще очаква подкрепа от всички партии в парламента.

Според него нови предсрочни избори ще означават загуба на време и средства. Той отказа да отговори на въпроса кой от ГЕРБ-СДС го е поканил като кандидат за премиер.

Номинацията на Николай Габровски за министър-председател е изненадваща. През изминалата седмица няколко пъти представители на партията заявиха пред медиите, че потенциалните кандидати за поста са Десислава Атанасова или Томислав Дончев.

През уикенда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна, че той може да е номинацията, което беше заявено и от Тома Биков и Владислав Горанов.

Няколко пъти в последните седмици от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще очакват подкрепа от „евроатлатическите партии“ и най-вече от „Демократична България“. От коалицията, както и от „Продължаваме промяната“ вече заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Румен Радев забави връчването на първия мандат за повече от 60 дни. Той твърдеше, че прави това, за да осигури време парламентът да гласува необходимите законови промени за Плана за възстановяване и устойчивост, промени в държавния бюджет, както и за образуване на коалиция.

Нито едно от тези неща не се случи досега, но в петък, когато президентът обяви, че ще връчи първия мандат, окончателно бяха приети промените в Изборния кодекс, с които беше върната хартиената бюлетина. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG