Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев насрочи изборите за 2 април. В служебния кабинет е сменен само Минеков


Румен Радев
Румен Радев

Следващите предсрочни парламентарни избори ще се проведат на 2 април. Това окончателно беше потвърдено с издаден в четвъртък указ на президента Румен Радев, с който той разпуска от 3 февруари 48-ото Народно събрание.

То беше избрано на 2 октомври и започна работа на 19 октомври. Най-голямата парламентарна група в него беше на ГЕРБ, но тя не успя да събере подкрепа, за да формира редовен кабинет. Това се оказа невъзможно и за втората политическа сила - “Продължаваме промяната”. След това Радев за пореден път връчи третия мандат на БСП, но и социалистите го върнаха неизпълнен.

Така, на 2 април в България ще се проведе петият пореден парламентарен вот в рамките само на две години. През това време ще продължи да управлява служебният кабинет на Гълъб Донев, който беше преназначен с друг указ на Радев в четвъртък.

Съставът на служебното правителство остава почти същият - в него е сменен единствено досегашният културен министър Велислав Минеков. На негово място президентът назначава диригента Найден Тодоров.

Найден Тодоров
Найден Тодоров

Тодоров е завършил музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив, а след това и Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. Между 2003 и 2005 г. той е художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.

В периода 2005-2017 г. Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе, а от 2017 г. заема тази позиция в Софийската филхармония. От 2018 г. става и водещ на предаването за класическа музика по националната телевизия - „На концерт с БНТ 2“.

От прессекратариата на президенството не посочват мотиви за смяната на Минеков с Тодоров. През последните седмици досегашният служебен културен министър влезе в публичен конфликт с директора на Народния театър Васил Василев заради назначената от него пиарка Велислава Кръстева. Тя е активист, бивш депутат и бивш зам.-министър от ДПС и е известна с близостта си до почетния председател на движението Ахмед Доган.

Минеков открито зае страната на режисьора Александър Морфов в протеста му срещу назначението на Кръстева. Служебният министър на няколко пъти обяви, че ще направи пълна проверка на дейността на директора на Народния театър, а впоследствие го обвини, че самият той пречи на проверката. Резултати така и не бяха обявени.

На последната си пресконференция в Министерство на културата във вторник Минеков изнесе информация, че Народният театър работи с фирма на дъщерята на Кръстева. Пред в. "Сега" тя определи твърдението му като клевета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG