Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" върна неизпълнен втория мандат. Денков изключи възможна договорка с ГЕРБ


Номинираният за премиер Николай Денков върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев в сградата на Президентството, 9 януари 2023 г.
Номинираният за премиер Николай Денков върна мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев в сградата на Президентството, 9 януари 2023 г.

"Продължаваме промяната" (ПП) върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев в понеделник. Това се случи, след като в петък мнозинството в Народното събрание отхвърли декларацията с приоритети на партията.

"За съжаление, този списък от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа, но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци тепърва предстои", каза Николай Денков, който беше номиниран от ПП за премиер.

В отговор президентът Радев изрази съжаление, че декларацията на ПП е била отхвърлена без дебат. Той коментира и изказването на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в неделя, който каза, че за да има "стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между ПП и ГЕРБ".

"Вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България", заявиха че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас, така че ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос", каза Радев.

На излизане от президентството Николай Денков посочи, че "договорка е думичка, която ние не използваме", но че с ГЕРБ би могла да бъде търсена някаква форма на съгласие.

"Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни. Да кажем, една правосъдна реформа - как си представя ГЕРБ правосъдната реформа, е нещо, от което ще зависи дали ще имаме съгласие или не", каза Денков.

"Лично моето тълкувание е, че голяма част от партиите в парламента изобщо не са готови да водят дискусия за това какво е полезно за страната. Всъщност те избягаха от тази дискусия", добави той.

В президентската институция за връщането на мандата присъстваха и съпредседателят на ПП Асен Василев и председателят на парламентарната група Андрей Гюров.

След като вторият мандат за съставяне на правителство беше върнат, предстои Радев да връчи третия и последен мандат на политическа сила по свой избор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя за пореден път призова за коалиция с "Демократична България". Готовност за съставяне на правителство изявяват от "Български възход" на Стефан Янев и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Най-обсъжданият в парламента вариант е за нови избори, като за потенциални дати се смятат 19 и 26 март. Други очакват президентът да забави процеса и да обяви избори на 5 април. В конституцията не е описан срокът, в който той трябва да връчи третия мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG