Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без разисквания. Опитът за кабинет на "Продължаваме промяната" беше неуспешен


Николай Денков се изказа от парламентарната трибуна след гласуването в петък.
Николай Денков се изказа от парламентарната трибуна след гласуването в петък.

Парламентът отхвърли декларацията на "Продължаваме Промяната" (ПП) за определяне на национални приоритети в петък. Това се случи в рамките само на няколко минути без никакви разисквания.

Документът трябваше да стане основа за кабинет с мандат на ПП. Ако не бъде намерена подкрепа за него, от партията казаха, че веднага ще върнат мандата на президента Румен Радев неизпълнен. Малко след гласуването от президентството съобщиха, че Радев ще приеме номинирания за премиер Николай Денков в понеделник.

Дотук се стигна, след като на 14 декември Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател. Той беше номиниран от най-голямата политическа сила в 48-ия парламент ГЕРБ. Като втора по многочисленост партия ПП получи от президента Румен Радев втория мандат за съставяне на правителство на 3 януари.

Декларацията на ПП беше отхвърлена с 63 гласа "за", 84 - "против" и 30 - "въздържал се". "За" бяха само депутатите от ПП и "Демократична България".

Размяна на изказвания имаше едва след като декларацията беше отхвърлена. Номинираният за премиер Николай Денков благодари на колегите си, че са се включили в гласуването.

"Има два начина да се търси парламентарно мнозинство. Единият е да се обединим около общи цели и задачи, другият е да раздадем постове. Ние от ПП избрахме първия, но се оказа, че тази зала не е готова да се включи в дискусията за целите на България", каза той.

Предлаганите приоритети

ПП предлагаше партиите да се обединят около четири национални цели:

  • Развитие на конкурентна иновативна икономика;
  • Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;
  • Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие;
  • Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

"Ако не можем да се обединим по тези основни приоритети, наистина трябва да се запитаме каква е нашата работа тук", каза съоснователят на ПП Кирил Петков.

Според Тома Биков от ГЕРБ предложената декларация е била "някаква полууправленска програма, която обхваща половината сектори, но пропуска другата половина".

"Затова върнете мандата, и дай Боже третият мандат да не губи времето на хората, а да направим нещо по-съществено", каза Биков.

Приоритетите и предложенията така и не бяха обсъдени в пленарна зала. Парламентарните комисии имаха отрицателни становища.

Третият мандат

Третия и последен мандат може да бъде връчен от президента на политическа сила по негов избор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в края на миналата година, че най-голям шанс да направи кабинет има "Демократична България". Готовност за съставяне на правителство изявяват от "Български възход" на Стефан Янев и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Най-обсъжданият в парламента вариант е за нови избори, като за потенциални дати се смятат 19 и 26 март. Други очакват президентът да забави процеса и да обяви избори на 5 април. В конституцията не е описан срокът, в който президентът трябва да връчи третия мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG