Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП върна неизпълнен третия мандат, предстоят нови предсрочни избори


Корнелия Нинова от БСП върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат, 24 януари 2023.
Корнелия Нинова от БСП върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат, 24 януари 2023.

БСП върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност за излъчване на кабинет от 48-ото Народно събрание, след като първите две политически партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП), също не успяха.

Така за пети път за последните две години ще се проведат предсрочни избори. Предстои президентът да обяви дата за провеждането им и да разпусне 48-ото Народно събрание.

"Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при връщането.

Тя припомни, че левицата покани всички лидери на парламентарно представените партии на разговор по четири приоритетни за БСП теми. На лидерската среща обаче отидоха председателите на трите от шестте партии - ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ - Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Не присъстваха представители на „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“.

"И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, стана ясно, че не събираме нужното мнозинство за излъчване на редовно правителство", каза Нинова на Радев във вторник.

Той я поздрави за усилията, които е положила.

"Аз искам да ви поздрави за усилията, които положихте в една много трудна ситуация. Пожелавам ви успех", каза Радев.

Кога ще са изборите

В 14:00 часа във вторник Румен Радев е поканил Централната избирателна комисия (ЦИК), която да му каже каква е готовността й за провеждане на поредните предсрочни избори.

"На базата на тази информация ще взема решение за разпускане на 48-то Народно събрание и избор на дата за изборите", каза президентът.

Той няма ограничения за решението кога точно да направи това. Новите избори трябва да се проведат не по-късно от 60 дни след разпускането на парламента.

В парламента се очаква изслушването на председателя на ЦИК Камелия Нейкова за подготовката и провеждането на предстоящите избори. Тя ще обобщи и резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване.

Според председателя на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов разумната дата за избори е 2 април. По думите му след тази дата "се отива много нататък във времето" и има отклоняване от предвидените в Конституцията срокове.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ има две опции за провеждане на изборите - на 26 март или на 2 април. Той напомни, че след това всяка седмица има празници - Великден за католиците и православните християни и Байрам за мюсюлманите.

На 21 януари Румен Радев каза, че няма да бърза с разпускането на парламента. Според него 26 март не е подходяща дата за избори, защото се сменя часовото време. Освен това не е ясно и дали ЦИК ще има достатъчно време да осигури хартия за изборите. Това означава, че най-ранната възможна дата за предсрочните избори би била 2 април.

Президентът каза още, че отново ще назначи Гълъб Донев за служебен премиер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG