Връзки за достъпност

Извънредни новини

Третият мандат за съставяне на правителство е бил обречен, каза Радев


Президентът Румен Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова
Президентът Румен Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова

Президентът Румен Радев даде интервю за Дарик радио, в което коментира политическите процеси в България. Според него причина за политическата криза е нежеланието на партиите да управляват и да носят отговорност в условия на криза.

„Преди да стигнем до третия мандат, има първи два мандата, където са големите политически сили. И когато те не успеят или не искат да съставят правителство, тогава, в случая когато не искат, третият мандат е обречен“, каза Радев.

Решението на кого да връчи трети мандат се взима от президента и в понеделник Радев го връчи на БСП. Според него, „когато се взема решение за връчване на мандат, се анализират всички възможни ситуации, анализират се причините, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш“.

Радев каза, че скандалът с „Нексо“ „имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот, в това отношение да направи невъзможна една такава коалиция и управление“. Разследването на прокуратурата срещу криптобанката „Нексо“ и твърденията, че е финансирала политически партии доведе до съмнения за връзка с предстоящото връчване на третия мандат за редовен кабинет.

„Тук имаше големи вълнения в обществото защо не „Демократична България“. Разбира се, че „Демократична България“ има своите шансове, поне имаше и така беше привидно“, каза Радев. Според него „в последните години Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „никога ГЕРБ“.

Радев каза, че е забелязал промяна в поведението на „Демократична България“. „Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с активност предложението към „Демократична България“ да се състави в правителство, в случая ръководството на „Демократична България“ по-скоро запази мълчание, не каза „не“. Това беше промяната“, каза Радев.

Президентът каза, че „имаше колебливост, но за първи път то не каза „не“. Това неказване на „не“ породи основателни притеснения, че може би голяма част от електората на „Демократична България“ ще отлети при едни избори, ако не успее това правителство да се състави“. Той каза, че „веднага след това Христо Иванов постави условие – ще има правителство, ако се договорят, ако се разберат ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“. Президентът съобщи, че е обсъдил този въпрос с представители на „Продължаваме промяната“., заяви Румен Радев.

Президентът добави, че когато е приел върнатия мандат от „Продължаваме Промяната“, той е обсъдил този въпрос с представителите на партията. „Стана ясно, че няма шанс за правителство“, каза Радев. От интервюто не стана ясно как точно е оценен шанса на БСП да го направи. „Аз съм търсил решение и най-голямата възможност. „Български възход“ показаха, че са готови на всичко, готови са на колаборация с всеки, но това е партията с най-малък брой депутати, която все още търси своята политическа физиономия“, каза Радев.

Президентът връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ повече от два месеца след провеждането на парламентарните избори. Основното, което се случи през това време е връщането на гласуването с хартиена бюлетина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Радев връчи втория мандат ца съставяне на правителство на „продължаваме промяната“ в първия работен ден на 2023 г., но той също беше неуспешен.

„Няма модел "Радев", каза президентът и обясни, че спазва правомощията си, записани в конституцията. „Няма кой да разруши парламентарната демокрация, ако самите партии не го направят“, каза президентът. Според него има модел „Борисов“. „Той е свързан с мутризация, опитомени медии, изкривяване на институциите, по негово време България заемаше последните места във всички европейски класации", каза Радев.

Президентът каза, че отново ще назначи Гълъб Донев за служебен премиер. Според него 26 март не е подходяща дата за избори, защото се сменя часовото време. Освен това не е ясно и дали Централната избирателна комисия ще има достатъчно време да осигури хартия за изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG