Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурорската акция срещу Nexo предизвика политически спекулации и заплахи със съд


На пресконференция бяха обявени подробности от акцията срещу Nexo. От ляво на дясно: главният прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и началник на "Киберпрестъпления" Светослав Василев.
На пресконференция бяха обявени подробности от акцията срещу Nexo. От ляво на дясно: главният прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и началник на "Киберпрестъпления" Светослав Василев.

Прокуратурата обвини четирима за предполагаемо пране на пари от българската криптобанка Nexo. Компанията отхвърли обвиненията и каза, че ще съди държавата. Прокуратурата замеси и бивш министър, а ГЕРБ започна атака срещу политическите си опоненти.

Над 20 свидетели са разпитани досега по разследването срещу криптоплатформата Nexo, разпити се провеждат и в момента. Повдигнати са обвинения на четирима души. Това каза на пресконференция в петък зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

Някои от свидетелите са притеснени за сигурността си, затова ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, добави той.

Компанията Nexo отхвърли всички обвинения, определи атаката като "политически мотивирана" и се закани да съди България за "стотици милиони".

Прокуратурата замеси в случая и бившия финансов министър Асен Василев от "Продължаваме промяната", а ГЕРБ атакува депутата Настимир Ананиев от същата партия с обвинения за връзки с криптобанката.

Историята започна в четвъртък, когато прокуратурата съобщи, че влиза в офиси на фирмата в София. Българската криптобанка Nexo е заподозряна в пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления, съобщи говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева.

В петък прокуратурата съобщи, че още в сряда е провела обиски и претърсвания по съвместна с Европол акция - разкриване на мрежа за измами с криптовалута, действала от Германия, България, Кипър и Сърбия.

Това означава, че прокуратурата проведе акцията в Nexo ден след европейската акция и съобщи за нея ден преди съобщението за европейската акция. Между двата случая няма нищо общо, каза говорителката на Софийската градска прокуратура за Свободна Европа.

На пресконференцията в петък освен Сарафов, участваха и Гешев, Милева, както и Светослав Василев, началник на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС, директорът на "Финансова сигурност" в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Недялко Петков и Ивайло Новаков от същата дирекция на ДАНС.

Четири обвинения, иззети активи и картини

На четирима души са повдигнати обвинения за пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления. Назначени са им данъчни ревизии, както и на свързаните с тях хора. На двама от тях е наложена парична гаранция от 1 млн. лева, други двама се издирват, включително ръководителят на групата, каза Сарафов.

"Според "Гранична полиция" те не са напускали страната, но има доказателства, че не са в България", каза той.

Разследването е започнало през септември 2022 г., то се води "от голям екип следователи, прокурори и служители на ДАНС", каза Сарафов.

Установено е, че до момента платформата Nexo е използвана от над 660 хиляди адреса на криптоактиви, извършени са над 4 млн. транзакции, осъществени в криптовалута. Общата стойност на извършените трансакции е над 94 млрд. долара – към и от Nexo, каза Светослав Василев..

По думите му има доказателства за трансакции към човек, уличен в терористична дейност, установен от израелските тайни служби. "Това е лицето Мухмад Мохамед Махмуд Айеш, сочен от израелските тайни служби за съпричастен към палестинска терористична групировка", каза Светослав Василев.

Установени са още трансакции на Nexo към различни адреси в криптоборси, свързани с различни киберпрестъпления. Има доказателства, които сочат към опити за манипулиране на пазари на криптовалути, казаха обвинителите.

Събрани са данни за 23 трансакции към адреси на групата от компании Nexo от санкционирана от ЕС криптоборса в Русия. Работата по случая продължава с изпращане на молби за правна помощ от чужди държави и други действия. По разследването е работено съвместно с британската агенция за борба с престъпността, както и в сътрудничество със САЩ и други страни.

"Има данни, че обвиняемите притежават големи финансови възможности. Знаем, че те разполагат с изключително скъпи имоти в Дубай, Бахамите и Карибските острови, притежават яхти, на един от претърсените адреси са открити 35 картини, сред тях на Пикасо, Дали и Матис, които ще бъдат дарени на Националната художествена галерия", каза Сийка Милева

По делото ще бъде назначен международен финансово-технологичен одит на дейността на Nexo, добави тя.

Прокуратурата атакува Асен Василев

Сийка Милева каза, че според свидетелски показания преди около половин година е имало среща в Министерството на финансите, организирана от бивш министър на финансите, на която са присъствали дружества, занимаващи се с криптовалута.

Целта е била да се обсъдят евентуални възможности за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА (дружество, предоставящо услуги за картови разплащания). Милева не спомена името на министъра, но по това време поста заемаше един от съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

По-късно пресцентърът на “Продължаваме промяната” изпрати съобщение до медиите, с което отрече да е провеждана такава среща.

“Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута, са обсъждали с министър Василев как през системата “Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите”, се казва в съобщението.

Nexo ще съди България "за стотици милиони долара"

Компанията Nexo отвърля всички обвинения на прокуратурата и ще я съди, пише в разпространена след пресконференцията до медиите позиция.

Участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията ни.
Позиция на Nexo

"Видно от изявлението на прокуратурата, участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията ни, и присъщите й специфики", се казва в позицията.

Според Nexo действията на прокуратурата "са политически мотивирани". Това, според компанията, се вижда от медийни публикации, както и "опитите да се свържат политическите формации “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” с Nexo".

По-рано представители на ГЕРБ започнаха да публикуват в социалните мрежи справки от публичните регистри за даренията към политически партии, според които служители на Nexo са помагали с пари за кампаниите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Членове на екипа на Nexo са дарявали пари на политически партии по прозрачен начин и в съответствие със закона за политическите партии, се казва в позицията на фирмата.

От компанията изказват предположение, че фактът, че дарява пари за нападнатата от Русия Украйна, "не се харесва на редица про-руски кръгове в българския политически живот".

Nexo ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди.

"По първоначални калкулации исковете ще са за стотици милиони долари, които, напомняме, че ще излязат от джоба на българския данъкоплатец, което означава от всички нас", пише в позицията.

Тя е втората за деня. В първата се казваше също, че фирмата ще съди България за действията на правоохранителните органи срещу нея. Компанията определя действията срещу нея като “локален български произвол с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес”.

Настимир Ананиев ще съди Тома Биков и Слави Трифонов

В петък депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че “има свързаности” на бивш и на настоящ депутат от „Продължаваме Промяната“ (ПП) с Nexo. По думите му бившият депутат Александър Ракшиев е представител на Nexo за Пловдив, а настоящият - Настимир Ананиев, е съдружник на един от съсобствениците на Nexo.

По-късно Ананиев каза, че ще съди Тома Биков. “Ще предприема конкретни съдебни действия срещу всяко едно лице, което уронва моята репутация и добро име и ме замесва в скандали, които не съществуват”, каза пред журналисти в парламента депутатът.

Ананиев каза, че познава Антони Тренчев (един от основателите на Nexo - бел.ред.) от 43-ото Народно събрание, в което двамата са били депутати от Реформаторския блок. Той отрече да е в съдружие с Тренчев или да е в управителни органи на каквито и да е дружества.

“ГЕРБ явно са новият разследващ орган на прокуратурата”, каза Ананиев и добави, че “може би след закриването на спецпрокуратурата те са ново разследващо звено”.

Ананиев каза, че ще съди и Слави Трифонов. Във видео, публикувано на профила му във Фейсбук в четвъртък, лидерът на “Има такъв народ” каза, че Ананиев има общи фирми с Антони Тренчев. Трифонов каза още, че в Nexo работят бивши и настоящи депутати от ПП.

В публикация в профила си във Фейсбук Александър Ракшиев пише, че е работил за компанията Nexo, но никога не е бил управител на дружеството и никога не е заемал ръководни длъжности в него.

Какво е Nexo и как работи

Криптобанката дава кредити в твърда валута срещу обезпечение в крипто, както и приема пари на клиенти, върху които изплаща лихви - т.е. депозитен продукт, пише “Капитал”. Тоест, основната дейност на Nexo е банкова, но без да има банков лиценз.

През годините компанията е твърдяла, че такъв не ѝ е нужен, защото всички пари в един момент минават в крипто. Тя не е уникална с този бизнес модел, който се прилага и от други криптокредитори по света. През 2022 г. повечето от тях, като основните конкуренти BlockFi и Celsius, фалираха. Освен основната си дейност Nexo поддържа и борса за криптовалути, като самата тя също търгува.

Българската криптобанка Nexo е основана през 2017 г. от бившия съсобственик на "Кредисимо" Коста Кънчев, бившия депутат от несъществуващия вече Реформаторски блок Антони Тренчев и Георги Шулев.

Юридически обаче Nexo не е една компания, а оперира през множество дружества в различни държави, сред които и българското дружество "Ен Ди Ес", което всъщност разработва продукта.

В края на миналата година компанията обяви, че се изтегля от САЩ. Решението стана факт, след като осем щата предприеха координирани мерки срещу депозитните продукти на Nexo. Криптобанката привлече вниманието на Бюрото по финансова защита на потребителите в САЩ.

Досега общо осем американски щата са предприели правни действия срещу платформата - Ню Йорк, Вашингтон, Мериленд, Калифорния, Южна Каролина, Върмонт, Оклахома и Кентъки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG