Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата влезе в офиси на криптобанката Nexo. Разследва се предполагаемо пране на пари 


Шефът на киберотдела в следствието Светослав Василев и говорителката на главния прокурор Сийка Милева.
Шефът на киберотдела в следствието Светослав Василев и говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Българската криптобанка Nexo е заподозряна в пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления, съобщи прокуратурата в четвъртък. Разследващите предприеха обиски в офиси на фирмата в София.

Според първоначалната информация през последните 5 години през платформата за търговия, инвестиции и кредитиране в криптовалута са преминали средства в размер на над 94 млрд.лв., заяви пред медиите говорителката на главния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ сред клиентите на компанията е бил и човек, свързан с финансиране на терористична дейност.

“Криптобанката действа чрез множество регистрирани търговски дружества, които в по-голямата си част за “пощенски кутии”, добави Милева по време на брифинг в Националната следствена служба.

В края на миналата година компанията обяви, че се изтегля от САЩ. Решението стана факт, след като осем щата предприеха координирани мерки срещу депозитните продукти на Nexo, припомни “Капитал”. Наред с това, криптобанката привлече вниманието на Бюрото по финансова защита на потребителите в САЩ.

Проблемите на компанията бяха свързани с лихвите, които Nexo предлагаше за депозити в криптовалути. Те значително надвишаваха лихвите, предлагани от традиционните банкови институции.

“Платформата е действала в много държави и всички знаете, че в някои от държавите е била забранена. Знаете, предполагам, от открити източници за техните проблеми в САЩ и, че те формално напускат САЩ, въпреки че това не се е случило”, коментира в четвъртък ръководителят на киберотдела в следствието Светослав Василев.

По думите на разследващите през Nexo са минали над 3,6 млн.трансакции, някои от които са били свързани “с рискови играчи на борсата”. В акцията в офисите на компанията в София участват още служители на ДАНС и чуждестранни агенти, но Милева отказа повече подробности засега. По думите ѝ обект на действията на прокуратурата са общо 15 адреса.

Основатели на българската криптобанка Nexo са бившият депутат от несъществуващия вече Реформаторски блок Антони Тренчев и Коста Кънчев. Компанията съществува от 2017 г. като предлага лихви за криптовлогове и кредити срещу обезпечение.

Досега общо осем американски щата са предприели правни действия срещу платформата - Ню Йорк, Вашингтон, Мериленд, Калифорния, Южна Каролина, Върмонт, Оклахома и Кентъки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG