Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С въоръжена охрана, може и с пластични операции". Ружа Игнатова вече е в Топ-10 на най-издирваните от ФБР


Информацията за Ружа Игнатова на сайта на ФБР
Информацията за Ружа Игнатова на сайта на ФБР

Българката Ружа Игнатова вече е сред десетте най-издирвани бегълци от ФБР. Тя е обявена за издирване за участие в мащабна измама. ФБР предлага награда от 100 хил. долара за информация, която да доведе до ареста й.

През 2017 г. САЩ обвиниха Ружа Игнатова и брат й Константин за организирането на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Става въпрос за дейността на мрежата от компании, стоящи зад името OneCoin – едноименната българска криптовалута, донесла на основателите си милиардни печалби през последните години.

Смята се, че чрез компанията OneCoin са извършени измами за над 4 млрд. долара чрез продажбата на фалшива криптовалута.

В разпространената обява за издирване се казва, че се предполага, че „Игнатова пътува с въоръжена охрана и/или сътрудници. Игнатова може да е имала пластична операция или да е променила външния си вид по друг начин“.

Ружа Игнатова изчезва безследно през октомври 2017 г. ФРБ губи следите ѝ след полет отСофия за Атина. Пътуване, определено от американските власти като „необичайно“. Те дори имат подозрения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест. От тогава тя не се е появявала нито публично, нито във виртуалното пространство.

OneCoin е основана през 2014 г. от Ружа Игнатова със седалище в София. Офисът се намираше на площад "Славейков", срещу Софийската градска библиотека. Игнатова е оглавявала OneCoin до октомври 2017 г.

OneCoin работи като многостепенна маркетингова мрежа, чрез която членовете получават комисиони за ангажиране на нови членове, които закупуват криптовалутата. OneCoin твърди, че има повече от 3 милиона членове по цял свят, плаформата продължава да работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG