Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма мнозинство за правителство", каза Нинова. Борисов не изключи управление с БСП


Председателите на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов на инициираната от Нинова лидерска среща, 20 януари 2022 г.
Председателите на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов на инициираната от Нинова лидерска среща, 20 януари 2022 г.

В парламента липсва мнозинство за съставяне на правителство с третия мандат. Това стана ясно от изказването на лидерката на БСП Корнелия Нинова след проведената в петък среща на председателите на четири от партиите в парламента.

В петък по нейна покана в парламента се проведе среща с председателите на на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Целта ѝ беше да се обсъди възможност за съставяне на правителство с третия мандат, който президентът Румен Радев връчи на БСП в понеделник. На нея не присъстваха представители на "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Възраждане".

Лидерите на четирите партии се обединиха около тезата, че дори в крайна сметка да се стигне до нови избори "диалогът" между тях е "необходим".

Още преди самата среща от ГЕРБ, "Възраждане", ПП и ДБ казаха, че няма да подкрепят правителство с мандата на социалистите. Ако той не бъде изпълнен, предстоят нови предсрочни избори, които президентът трябва да насрочи след не повече от два месеца - в края на март или началото на април. Това би бил четвъртият предсрочен вот след последните редовни избори през 2021 г.

В началото на срещата Нинова изрази учудване, че лидерите на ДБ и ПП, за които беше приготвила места, не присъстват. В четвъртък те публично заявиха, че няма да участват на среща в този формат и са готови за двустранна или дори тристранна среща с БСП. Последната парламентарно представена партия -"Възраждане", също предварително отказа да участва.

Нинова постави четирите предварително обявени от БСП въпроса, по които търси обединение с другите лидери: законите по Плана за възстановяване, бюджетът за 2023 г., приемане на България в Шенген и съдебната реформа.

"Тези приоритети са декларирани и от колегите, които сега отсъстват, очевидно това е декларация само на думи, но липсва воля да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България", каза Нинова.

Борисов си представя "някакъв вид правителство" с БСП

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поощри "опита на БСП да се говори открито за приоритетите и за решаването на кризите". По думите му, ако не се говори в подобен формат, ще се ходи и на четвърти, и на пети предсрочни избори.

"Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори", каза Борисов.

Той не смята за правилно решението на лидерите на ДБ и ПП да не присъстват, защото вече нямат "разделителни линии" с БСП.

"Въоръжението за Украйна мина. Това, което БСП е сложила като червени линии, Ф-16 мина - това са вече закони, приети от парламента. Какъв е проблемът", каза Борисов.

Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ на организираната от Корнелия Нинова лидерска среща за разговор за евентуално правителство с мандат на БСП, 20 януари 2022 г.
Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ на организираната от Корнелия Нинова лидерска среща за разговор за евентуално правителство с мандат на БСП, 20 януари 2022 г.

По думите му "времената се менят" и "БСП също много се промени", затова ще говори с "колегите си", за да падне забраната от Конгреса на ГЕРБ за коалиция с левицата. За да може да направят "някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент".

"Сега няма как да ви подкрепим, но изразяваме нашето уважение към вас, към избирателите ви. Конгресът на ГЕРБ ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Но ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП много се промени и не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент", каза Борисов.

ДПС иска "нормалност в политиката"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че призивът на партията му е "да има нормалност в политиката", която "минава през диалога", за да "преодолеем политическата криза".

"Независимо, че най-вероятно ще отидем на едни ненужни предсрочни избори, ние от сега трябва да създадем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори", каза той.

По думите му диалог с предварително начертани разделителни линии няма как да има.

Карадайъ единствен коментира приоритетите, поставени от БСП за обсъждане. По думите му "в съдържанието им (на приоритетите) има нюанси и без диалог няма как те да бъдат уточнени".

"Дори да отидем на избори, този диалог е необходим"

За "диалог" и "взаимодействие" говори председателят на "Български възход" Стефан Янев. Той определи лидерската среща като важна, но малко закъсняла.

"Дори да отидем на избори, този диалог е необходим", каза той. Добави, че към думата "диалог" би добавил още една - "взаимодействие". "Политическото взаимодействие е призвано да решава проблемите на българското гражданско общество", каза Янев.

Той призова останалите политически сили "да търсят пресечна точка". По думите му правилният подход е "диалог, диалог и пак диалог".

До връчване на третия мандат се стигна, след като предложеният с мандата на ГЕРБ кабинет с кандидат за министър-председател Николай Габровски не събра достатъчно подкрепа по време на гласуване в парламента.

Втория мандат, който беше връчен на "Продължаваме промяната", също не беше изпълнен, като от партията дори не предложиха на гласуване състав на кабинет в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG