Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В търсене на най-голям шанс". БСП получи третия мандат за съставяне на кабинет


Президентът Румен Радев подари букет с червени рози на лидера на БСП Корнелия Нинова за рождения ѝ ден, преди да ѝ връчи мандат за съставяне на кабинет.
Президентът Румен Радев подари букет с червени рози на лидера на БСП Корнелия Нинова за рождения ѝ ден, преди да ѝ връчи мандат за съставяне на кабинет.

Президентът Румен Радев връчи на председателя на БСП Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това стана в понеделник сутринта в сградата на президентството.

За третия по процедура президентът имаше право да избере партия. Възможностите бяха БСП, ДПС, "Възраждане" ДБ и "Български възход".

"Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо правителство с ясна политическа отговорност", каза Радев.

"Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога със всички парламентарно представени политически партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент", добави той.

"Разбираме тежестта на ситуацията, ще направим всичко възможно за правителство. Ще продължим да търсим съгласие", каза Нинова.

Това е четвъртият път, в който Радев дава последния мандат на БСП, като предишните три бяха неуспешни.

След предсрочните избори през октомври Радев връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, които спечелиха за пръв път от април 2021 г. Те получиха 25% от вота на избирателите, изпреварвайки "Продължаваме промяната" (ПП) с 5 процента, след като тяхното правителство беше свалено през юни.

ГЕРБ не събра достатъчна подкрепа за кабинет и върнаха неизпълнен първия мандат. Същото се случи и с ПП, на които Радев даде втория мандат като втора политическа сила.

По-рано през деня зам.-председателката на БСП Ирена Атанасова каза пред БНР, че Националният съвет на партията ще се събере най-късно в четвъртък, за да реши каква формула за правителство да предложи.

Нинова даде на президента папка с пълномощията от парламентарната група за получване на мандат и кутия бонбони "Мерси". "Заповядайте, почерпете се за мое здраве", каза Нинова.

Корнелия Нинова благодари за доверието на президента и каза, че в БСП разбират тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага. "Ще направим всичко, което зависи от нас да направим редовно правителство. Наистина доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България с колегите от другите парламентарни партии. Така че ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни", каза Нинова.

Процедурата

В Конституцията няма изрично записан срок, в който избраната партия да излъчи кандидат за премиер. В тълкувателно решение от 1993 година на Конституционния съд обаче е записано, че решението не може да се бави прекалено дълго. Според конституционалисти разумно е срокът да е подобен на останалите в процедурата - около 7 дни.

Според същото тълкувателно решение партията има и още една седмица, за да предложи структура и състав на Министерския съвет. Тоест това трябва да стане до 31 януари.

Ако и БСП не успее или депутатите не одобрят кабинета, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, да разпусне парламента и да определи дата за нови избори до два месеца.

Още в края ноември президентът каза, че умишлено бави връчването на мандатите за съставяне на правителство, за да може евентуалните предсрочни избори да са през март, а не през януари и февруари. Вероятно те ще бъдат на 26 март, най-късно на 2 април.

След последните редовни парламентарни избори през април 2021 г., когато ГЕРБ спечели с малко и загуби властта, последваха три предсрочни вота - през юли и ноември 2021 г., както и през октомври 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG