Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кал и каскети". Може ли разследването срещу Nexo да е спасяване на "редник Гешев" преди третия мандат


Главният прокурор Иван Гешев и неговата говорителка Сийка Милева на брифинг за акцията срещу криптобанката
Главният прокурор Иван Гешев и неговата говорителка Сийка Милева на брифинг за акцията срещу криптобанката

Разследването на прокуратурата срещу криптобанката Nexo и твърденията, че е финансирала политически партии доведе до съмнения за връзка с предстоящото връчване на третия мандат за редовен кабинет.

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов каза, че целта на акцията е силно да намалее вероятността президентът да даде последния възможен мандат на неговата формация. Според него причината е да не се състои реформа в прокуратурата. Един от лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев също каза, че ГЕРБ си търси причина да не подкрепи кабинет, който ще извърши реформа.

В петък прокуратурата обвини четирима души за предполагаемо пране на пари, банкова дейност без лиценз и данъчни и компютърни престъпления в българската криптобанка Nexo. Това се случи, след като в четвъртък прокурори влязоха в офиси на компанията в София.

Не беше съобщено обаче в какви точно престъпления са обвинени четиримата, нито кои са те. На двама от тях е наложена парична гаранция от 1 млн. лева, други двама се издирват, включително ръководителят на групата, съобщиха само от Националната следствена служба (НСлС).

По неофициална информация на "Дневник" сред тях са бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев - един от основателите на Nexo, а за ръководител на групата е сочен другият - Коста Кънчев.

От Nexo отхвърлиха всички обвинения на прокуратурата като политически и съобщиха, че ще я съдят.

В същото време представители на ГЕРБ започнаха да публикуват справки от публични регистри за дарения към политически партии, според които служители на Nexo са помагали за кампаниите на "Демократична България" и ПП.

В събота Христо Иванов коментира пред Дарик радио, че целта на акцията с Nexo е била силно да намалее вероятността третият мандат да дойде в ДБ. Той попита защо точно в този момент започва "тази шумна пиар кампания - тъкмо преди да бъде обявено на кого ще бъде даден мандатът"?

"Знаят, че ние ще употребим третия мандат да решим проблема с прокуратурата. Изкушението да бъде спасен редник Гешев е много голямо - като стане неудобно за президента и за останалите политически сили да подкрепят нашия дневен ред за реформа на прокуратурата", добави той, говорейки за главния прокурор Иван Гешев.

Съпредседателят на ДБ за пореден път каза, че ако формацията му получи мандата, няма да го реализира, без да има консенсус за конституционна промяна на прокуратурата.

“Затова някои са заинтересовани да не се стига до наш мандат”, отбеляза Иванов.

Лидерът на “Да, България” каза още, че партията му не бяга от отговорите, които дължи, но че даренията за нея са от служители на Nexo като физически лица и са декларирани.

ДБ беше определена от ГЕРБ за основен фаворит за получаване на мандата, за чийто кабинет биха дали подкрепа, стига да няма министри от ПП. В петък обаче вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че мандатът ще отиде в партия, която ще продължи политиката на служебния кабинет.

След това лидерът на Бойко Борисов изрази предположение, че това са или БСП, или "Български възход". Той все пак каза, че ако мандатът отиде при ДБ, все още има шанс за съставяне на кабинет, макар да не потвърди, че ГЕРБ ще ги подкрепи.

Асен Василев също коментира, че ГЕРБ не биха подкрепили кабинет, който ще направи съдебна реформа и ще се си измислят причина, като сега очевидно причината е Nexo. Според него прокуратурата трябва да бъде питана дали има връзка с третия мандат.

Той уточни, че ПП не са получавали дарения от служители на криптобанката. Но според него България ще бъде осъдена от Nexo заради акцията.

Акция "Кал и каскети" и съд за Трифонов и Биков

Продължават и заканите за завеждане на съдебни дела, свързани с акцията на държавното обвинение. Депутатът от ПП Настимир Ананиев съобщи, че ще съди всеки, който уронва престижа му чрез клевети и сред първите ще бъдат лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, а вероятно и депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Тече "милиционерска акция", насочена срещу ПП, каза още той пред БНТ.

"Акция "Кал и каскети" тече от няколко месеца и героите ѝ са политически партии. Виждате - ГЕРБ стана разследващо звено на прокуратурата. След като закриха бухалката на Гешев - спецпрокуратурата, ГЕРБ ли са новата им бухалка?", допълни Ананиев.

Той коментира, че няма и никога не е имал нищо общо с Nexo и че не е участвал в управителни органи на дружества и няма бизнес с Тренчев. Двамата били съпартийци в Движение "България на гражданите"(ДБГ) и депутати. А в началото на 2018 г. имали фирма, която обаче не развила дейност, защото и двамата били ангажирани с други неща.

Ананиев припомни, че Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов от ГЕРБ-СДС също са били с Тренчев в ДБГ. Биков лично каза, че Nexo е финансирала кампанията на ПП и че това трябва да се разследва. Ананиев отговори, че това са фалшиви новини и лъжи за партията.

Замесено беше името и на Асен Василев - че е провел среща с Nexo и други компании за криптовалута, във финансовото министерство. Това станало преди около 6 месеца, а целта била да се обсъдят евентуални възможности за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА. Бившият финансов министър отрече целта на срещата с банки и представители на финтех индустрията да е била такава.

В коментар за твърдението на Слави Трифонов във видеозапис, че Василев бил близък с управителите на Nexo и “всеки ден ходел в офиса им, за да ги съветва”, а самият Ананиев имал общи фирми с тях, депутатът коментира:

“Ще заведа дело срещу Слави Трифонов и срещу гласа зад камера, който му подсказва, заради лъжите, които се изрекоха”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвърна на брифинг, че "опорката от днес е "кал и каскети", едва ли не, че ние им го причиняваме, а не сме виновни ние за злоупотребите".

По повод даренията за партиите, лидерът на ГЕРБ каза: "Какви са тези пет служителки с толкова будна гражданска съвест, дето са дали по 20 000 лв. всяка като дарение на ДБ?".

"Някой трябва да поеме вина за Nexo, а те се опитват да се разграничат. Обвиняват мен за Барселона. Някой да иде да каже, че това е моята къща и ще се настаня веднага", добави Борисов по адрес на дясната формация.

"Човек може да се гордее, че тези хора са българи"

Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo - на нейната дейност и финансовите потоци, съобщи междувременно пред Нова телевизия директорът на НСлС Борислав Сарафов. Според него е необходим много сериозен и прецизен финансово-разузнавателен анализ.

По повод обвинените той каза:

„Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани - в най-реномираните световни университети. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от „Обеля”, а наистина едни от най-високоинтелигентните хора”.

Той допълни, че обвиняемите заемат ръководни позиции в компанията и че се предприемат действия да бъдат издирени двама от тях, които са в неизвестност. Информацията е, че не са в страната, макар че справката в граничния контрол показва, че не са напускали пределите на България.

По повод позицията на Nexo, че става дума за политическа атака, Сарафов каза:

„В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити".

За срещата във финансовото министерство, за която е разказал свидетел, директорът на НСлС коментира, че ще бъдат разпитани още участници и ще се установи какъв е бил предметът ѝ.

Сарафов уточни, че в предмета на разследването не е включено финансирането на политически партии от Nexo.

„Нас това не ни интересува”, каза още той, но добави, че ако имат отношение към престъпна дейност, политици ще бъдат разпитани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG