Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разкрита е мрежа за измами с криптовалута, действала в България и още 3 държави в Европа


Виртуалната валута биткойн
Виртуалната валута биткойн

Европол и българската прокуратура съобщиха, че в Германия, България, Кипър и Сърбия е разкрита мрежа за измами с криптовалута. Ден преди това в България бяха претърсени офиси на криптобанката Nexo. Прокуратурата каза, че между двата случая няма нищо общо.

Разкрита е мрежа за измами с криптовалута, която е действала от Германия, България, Кипър и Сърбия. Това съобщи прокуратурата с уточнението, че акциите са в изпълнение на европейска заповед за разследване, издадена от Германия. Те се провеждат съвместно с Евроджъст (орган за съдебно сътрудничество между държавите членки на ЕС) и Европол (Европейска полицейска служба).

"Правоприлагащите и съдебните органи от България, Кипър, Германия и Сърбия, подкрепени от Европол и Евроджъст, се обединиха срещу организирани престъпни групи, участващи в онлайн инвестиционни измами", съобщи Европол на сайта си. Престъпната мрежа е работила чрез кол центрове, примамвали жертвите да инвестират големи суми пари в схеми за фалшиви криптовалути, пише Европол.

Съобщението идва ден, след като прокуратурата съобщи, че българската криптобанка Nexo е заподозряна в пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления. Разследващите са претърсили офиси на фирмата в София, съобщи говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева в четвъртък.

Между двата случая няма нищо общо, каза говорителката на Софийската градска прокуратура за Свободна Европа. Претърсванията за международната мрежа са извършени на 11 януари, а тези в офисите на Nexo - ден по-късно, на 12 януари.

В съобщението на прокуратурата от петък не се споменават имена нито на проверяваните участници, нито на фирми. Казва се, че акцията е довела до разкриването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия.

Според разследващите "мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро".

При акцията в Германия, България, Кипър и Сърбия са идентифицирани общо над 250 работни места, претърсени са 4 кол центъра и 18 други обекта, разпитани са над 250 души и са иззети над 150 компютъра, множество носители на данни, 3 автомобила, над 1 млн. щатски долара в криптовалути и 50 хил. евро в кеш, обезпечени са 2 луксозни апартамента. Задържани са 14 души в Сърбия и един човек в Германия, се казва в съобщението.

В съобщението се посочва и че на 11 януари в България са претърсени офиси на търговско дружество и на счетоводна фирма, два домашни адреса, два автомобила, извършен е обиск на един човек. Няма информация за задържани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG