Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трите сценария. Кой ще вземе третия мандат?


Корнелия Нинова (БСП), Стефан Янев ("Български възход") и Христо Иванов ("Демократична България"). Колаж.
Корнелия Нинова (БСП), Стефан Янев ("Български възход") и Христо Иванов ("Демократична България"). Колаж.

Има ли значение за крайния резултат на коя парламентарна група президентът Румен Радев ще връчи последен мандат за съставяне на правителство? Вариантите са няколко - едни са много вероятни, а други почти невероятни.

Коя ще е датата на предсрочните парламентарни избори? Този въпрос звучи по-резонно от този дали този парламент ще излъчи правителство. Особено след като кандидатът за премиер проф. Николай Денков върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за съставяне на кабинет.

Сега държавният глава трябва да избере сред 5 парламентарни групи на коя да повери третия и последен опит за редовен кабинет - ДПС, БСП, "Демократична България", "Възраждане" или "Български възход". Вероятността мандатът да попадне в първата или предпоследната партия клони към нула.

Сред останалите варианти един изглежда политически по-логичен от другите два. Но и при трите сценария съставянето на стабилно правителство изглежда по-скоро невъзможно, прогнозира през Свободна Европа политологът Христо Панчугов. И все пак има разлики кой ще получи мандата.

Дотук се стигна, след като “Продължаваме промяната” (ПП), която се класира на второ място на последните избори, успя да си осигури подкрепа за управление само от “Демократична България”. Двете формации имат общо 73 при необходими 121 гласа в 240-членния парламент за осигуряване на мнозинство за избор на правителство. Това обезсмисли втория мандат.

Преди Денков и ПП, друг учен - проф. Николай Габровски и най-голямата партия в парламента, ГЕРБ, не успяха да съберат парламентарно мнозинство за правителство с първия мандат. Партията на Бойко Борисов привлече без условие гласовете единствено на ДПС - тоест имаше общо 102 гласа.

Конституцията предвижда трети, последен опит за съставяне на правителство в рамките на действащото 48-о Народно събрание. И макар и математическата, и политическата логика на фона на заявките на общо 7-те парламентарни групи да не предвещават успех при трети опит, на ход е президентът Румен Радев.

Кога Румен Радев ще връчи третия мандат

Конституцията отговаря на този въпрос (чл. 99, алинея 3). Държавният глава Румен Радев има точно 7 дни, за да избере една от 5 възможни парламентарни групи, която да натовари със задачата първо да излъчи кандидат за министър-председател, а той да предложи министри. Кандидат-премиерът Николай Денков върна неизпълнен втория мандат на 9 януари, понеделник - ден преди изтичането на 7-дневния краен срок. Седмицата на Румен Радев започва да тече на 10 януари.

Това е моментът, в който основният закон дава реална политическа власт и отговорност на президента.

За разлика от първите два опита, при които президентът е длъжен да повери мандат съответно на кандидат-премиер от първата и при неуспех - на втората по численост парламентарна сила (ГЕРБ и ПП), сега той има право на избор. Това е моментът, в който основният закон дава реална политическа власт и отговорност за развоя на събитията в ръцете на държавния глава.

Когато Румен Радев посочи партия, тя има недефиниран изрично в конституцията срок, за да излъчи претендент за министър-председател. Парламентарната практика е това да отнеме отново до седмица, в която текат политически преговори за подкрепа, и в рамките на този период да е ясно ще има ли редовно правителство или не.

Накратко - най-късно в началото на февруари ще е ясно отиваме ли на предсрочни избори, а вероятно ще е по-рано.

Кой ще получи третия мандат

Този въпрос има две страни. Първата е има ли значение коя партия ще вземе мандат за възможностите да се състави редовно правителство и да се избегнат нови парламентарни избори. Втората - какъв политически знак ще даде държавният глава с избора си кому ще го връчи.

"Вече е късно за какъвто и да е изход в посока стабилно управление. На кого ще бъде връчен трети мандат с оглед на крайния резултат няма значение", каза пред Свободна Европа политологът и преподавател в Нов български университет Христо Панчугов.

По думите му предсрочни избори ще има скоро, без значение дали ще бъде избрано правителство с третия мандат, което е малко вероятно.

Вариантите, които никой не очаква

Опциите пред президента формално са 5 - това са парламентарните групи на ДПС, на БСП, на "Демократична България", на "Възраждане" и на "Български възход" - подредени според големината на парламентарните групи.

Мандат за ДПС изглежда нелогичен ход с оглед на това, че и ПП, и БСП, и ДБ имат категорична позиция, че не биха дали подкрепа при такъв сценарий. А и отношенията с президента са обтегнати. Досега е имало 2 правителства с мандатоносител ДПС - с премиер Любен Беров през 1992 г. и с премиер Сергей Станишев през 2005-а.

"Възраждане" - партията на Костадин Костадинов - е единствената, която настоява открито за незабавни избори, заявява пряко антиевропейски политики, отказ от членство в НАТО и застава на страната на Русия във войната ѝ срещу Украйна. Това автоматично я изключва от всякакви сметки.

Вероятните варианти са три

Вероятните варианти за третия мандат са три - БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Досега Румен Радев три пъти връчва трети мандат на БСП с лидер Корнелия Нинова. Социалистическата партия беше тази, която номинира и подкрепи Радев за президент два пъти. Според Христо Панчугов и сега БСП е логичният политически избор - въпреки вече силно обтегнатите отношения след свалянето на кабинета с премиер Кирил Петков:

Не защото президентът харесва Корнелия Нинова, а защото посланията му са послания към избирателите на БСП.
Христо Панчугов, Нов български университет

"Не защото президентът харесва Корнелия Нинова, а защото посланията му са послания към избирателите на БСП. Ще затвърди усещането, че Радев ги представлява, на фона на разпадащата се партия, и това отваря възможност за бъдещ ляв проект", каза политологът.

ГЕРБ и ДБ са партиите, които имат решения да не подкрепят мандат на БСП.

Трети мандат за "Демократична България" е възможен вариант при условие, че Румен Радев залага на малкото възможности за съставяне на правителство. Заявката на дясноцентристката коалиция е, че е готова да работи за кабинет. Бойко Борисов заяви потенциална подкрепа още преди провала на втория мандат. По-късно добави условие - ПП да не участва в правителство. Тя на свой ред отказва коалиция с ГЕРБ.

Според Панчугов връчването на мандат на ДБ е малко вероятно от гледна точка на интереса на президента:

"Ако Радев избере ДБ, това значи да каже, че приема политическите ѝ приоритети". Тоест - значи съгласие и с изпращането на оръжия за Украйна, и с позициите ѝ за енергийната политика - теми, които "счупиха" отношенията на предишното правителство с президента. Според политолога вероятността Радев да връчи мандат на ДБ е малка, защото това е "да легитимира политики, на които се противопоставя публично".

"Български възход" на назначавания от президента два пъти за служебен премиер Стефан Янев е третата опция. Партията е единствената, която не е поставяла категорични условия, че не би работила с някоя от останалите формации в 48-ото Народно събрание.

"Български възход" се явява на всички преговори за евентуално съставяне на кабинет, като в понеделник Стефан Янев обяви, че вижда вариант за мнозинство от ГЕРБ, ДПС и БСП. Според Панчугов демонстрираната диалогичност на "Български възход" не значи, че е това би довело до съставяне на правителство - липсва достатъчно доверие за това.

Кой какви планове има за мандата

От трите изброени дотук формации с шанс да вземат мандат "Демократична България" е тази, която направи предварителна заявка какво би направила с него. Във вторник председателят на парламентарната група Христо Иванов обяви, че ДБ би предложила "технически кабинет", който да реши 5 национални задачи - членство в Шенген и в Еврозоната, съдебна реформа, реализация на Плана за възстановяване и устойчивост и модернизация на армията.

Ден по-рано Иванов допусна, че за успех с трети мандат е нужно ГЕРБ и ПП да се разберат. В отговор Бойко Борисов "номинира" Иванов за премиер, а той му отвърна, че това е "политическа интрига" - позицията на ДБ е за кабинет без политически лидери в него.

Председателите на парламентарните групи Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Андрей Гюров (ПП) казаха, че не могат да участват в коалиционен формат с другата и участието на нейни представители в правителство.

Според Христо Панчугов, ако в началото на парламента ДБ беше дала заявка за мандат, то вероятността за реализацията му е била по-голяма. Ожесточеното противопоставяне в последните повече от 3 месеца е минирало опциите за обща работа.

"Сега няма никаква политическа логика - друга може и да намерим, но политическа логика няма в това ДБ да състави кабинет с подкрепа от хора, които самата ДБ вече е отхвърлила", каза политологът.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова вече заяви, че е готова на нови преговори.

Ако мандатът бъде връчен на БСП, лидерката на партията Корнелия Нинова вече заяви, че е готова на нови преговори. ГЕРБ и ДБ имат политически решения да не подкрепят мандат на социалистическата партия. От ПП не са заявили ясна позиция, но само преди седмица Корнелия Нинова и партията ѝ отказаха подкрепа за проф. Денков и обявените от него приоритети.

Нейният заместник в партията Кристиан Вигенин каза, че "никакъв трети мандатоносител не може да спре този процес“, ако двете най-големи партии - ГЕРБ и ПП, клонят към избори. И сметката показва, че ГЕРБ и ПП имат общо 120 депутати.

Стефан Янев на свой ред изчисли в понеделник, че вижда математически вариант за кабинет с подкрепа от ГЕРБ, БСП и ДПС - което според политическите заявки на партиите трудно ще се случи. "Български възход" потвърди, че ако вземе мандат - ще преговаря с всички, започвайки от "Демократична България" и стигайки до ГЕРБ според големината на групите. Партията на Янев вече постави условие, че за кабинет ще трябва ясно коалиционно споразумение.

"Кой е общият политически дневен ред на "Български възход", ГЕРБ, ДБ, ПП, БСП...", попита риторично Христо Панчугов.

Политологът повтори, че дори извън политическата логика да се формира някакво правителство, то няма да е устойчиво. И добави, че партиите в последните 4 месеца са се държали на принципа "много искаме правителство, ама нямаме желание".

Ако логиката сработи - финалът е ясен - с указ Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи избори в рамките на 2 месеца. И да назначи служебно ново правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG