Връзки за достъпност

Извънредни новини

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" парламентът освободи шефа на Сметната палата


Председателят на Сметната палата Цветан Цветков
Председателят на Сметната палата Цветан Цветков

Парламентът освободи от длъжност председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Това се случи по инициатива и с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ (БВ).

Освобождаването на Цветков от длъжността беше аргументирано с факта, че мандатът му е изтекъл преди година. За изпълняващ длъжността беше издигната заместничката на Цветков Горица Грънчарова – Кожарева, която също е с изтекъл преди година мандат.

Проекторешението за освобождаване на Цветков беше внесен от четирите партии в петък сутринта, а по-късно бързо беше вкарано в дневния ред на парламента.

„Очевидно е, че смяната е предизвикана във връзка със скандала Нексо и финансирането на „Демократична България“ (ДБ). Това е знакова смяна, която няма отношение към личността на г-н Цветков, но институцията има задължение да проверява тези неща и този гаф трябва да бъде поет“, каза зам.-председателят на парламента Йордан Цонев от ДПС.

В сряда депутатите решиха да създадат временна комисия по остановяване на фактите, свързани с разследването на криптобанката Нексо. Цветков беше изслушан на първото ѝ заседание в четвъртък.

В България Нексо беше заподозряна в пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления. На 12 януари прокуратурата влезе в офисите на компанията в София. На четирима души от Нексо бяха повдигнати обвинения за „участие в организирана престъпна група“, но прокуратурата не съобщи кои са те. По информация на медиите става въпрос за четиримата съоснователи на фирмата. Държавното обвинение свърза компанията и с политически партии и лица.

В петък стана ясно, че Нексо е постигнала споразумение с регулаторните органи в САЩ във връзка с нерегистрираното предлагане и продажба на свои продукти и ще трябва да плати глоба в общ размер от 45 млн. долара.

След решението за освобождаването на Цветан Цветков от ДБ казаха, че ще сезират Конституционния съд. По думи на депутатката от движението Надежда Йорданова нито една от хипотезите в Закона за Сметната палата, които допускат предсрочна смяна на председателя, на която се позовава проекторешението, не е изпълнена.

„Това е политическа гелотина“, каза тя.

Към днешна дата голяма част от ръководителите на регулаторните органи в България са с изтекли мандати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG