Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нексо постигна споразумение с властите в САЩ. Компанията ще плати глоби


Нексо е постигнала споразумение с регулаторните органи в САЩ във връзка с нерегистрираното предлагане на и продажба на свои продукти
Нексо е постигнала споразумение с регулаторните органи в САЩ във връзка с нерегистрираното предлагане на и продажба на свои продукти

Компанията Нексо е постигнала споразумение с регулаторните органи в САЩ във връзка с нерегистрираното предлагане и продажба на свои продукти. Това написа компанията в съобщение до медиите, а новината беше потвърдена и от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

Нексо е платформа за криптовалути, която оперира с дигитални активи. Проблемите на Нексо в САЩ започнаха през октомври 2022 г., когато главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс подаде жалба във Върховния съд. Действията на институциите в САЩ не бяха свързани с разследване на криминални деяния, а със санкциониране на компанията за нерегламентирана дейност.

В България Нексо беше заподозряна в пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления. На 12 януари прокуратурата влезе в офисите на компанията в София. На четирима души от Нексо бяха повдигнати обвинения за „участие в организирана престъпна група“, но прокуратурата не съобщи кои са те. По информация на медиите става въпрос за четиримата съоснователи на фирмата. Държавното обвинение свърза компанията и с политически партии и лица.

Според постигнатото споразумение от 19 януари Нексо трябва да плати 22,5 млн. долара глоба на SEC, а заедно с това ще бъде платена и глоба от 22,5 млн. долара към регулаторите в осем щата, които бяха започнали правни действия срещу дейностите на компанията. Нексо се е съгласила и да не предлага повече един от депозитните си продукти на инвеститори в САЩ.

„Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят”, написаха в свое съобщение до медиите от компанията.

Освен акцията на прокуратурата и разследването ѝ, в парламента беше създадена и временна комисия заради твърденията, че тя е финансирала политически партии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG