Връзки за достъпност

Извънредни новини

Временни комисии в парламента ще проверяват случаите с Нексо и Пловдивския панаир


И двете комисии бяха гласувани с голямо мнозинство
И двете комисии бяха гласувани с голямо мнозинство

След цял ден дебати, в сряда депутатите създадоха временни комисии за установяване на фактите по две основни теми от началото на годината - разследването на криптобанката Нексо и овладяването на Пловдивиския панаир от бизнесмена Георги Гергов.

Миналата седмица, след обиски в офисите на IT-компанията, прокуратурата обвини четирима души за предполагаемо пране на пари, банкова дейност без лиценз и данъчни и компютърни престъпления. На двама от тях е наложена парична гаранция от 1 млн. лева, други двама се издирват.

По предложение на ГЕРБ-СДС, първо с единодушие от 190 гласа беше създадена временна комисия, която трябва да установи всички факти и обстоятелства за дейността на Нексо (Nexo) и Нексо Капитал (Nexo Capital) и свързаните с тях лица.

Ще бъде проверявана "връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица от тях в България".

Комисията е на паритетен принцип - по двама депутати от всяка парламентарна група, като за председател беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. Тя ще работи един месец и трябва да излезе с доклад.

Депутатите не приеха предложението на "Продължаваме промяната" (ПП) комисията да се занимава и с установяване на фактите около финансирането на всички партии на парламентарните избори миналата година. От партията на Кирил Петков и Асен Василев се мотивираха с това, че ГЕРБ-СДС са изхарчили повече пари, отколкото е субсидията им.

Комисията беше подкрепена и от "Демократична България"(ДБ), която е получавала дарения от служители на Нексо, но председателят на ПГ Христо Иванов коментира, че тя ще бъде пропаганден инструмент и се прави с предизборна цел.

По-рано от партия "Да, България", чийто лидер е той, оповестиха точни данни за всички въпросни дарения, за които има информация и в Сметната палата. Според тях обаче са били атакувани, за да не получат третия мандат за съставяне на кабинет.

Иванов каза, че няма какво да крият, но е убеден, че такава комисия трябва да се занимае и с въпроса как е уредено финансирането на партии у нас.

"Става въпрос за една уйдурма на прокуратурата и на ГЕРБ да тричат ДБ и ПП", добави съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова отвърна, че дебат за финансирането на партиите трябва да се води в контекста на промяна на закона за политическите партии, закона за бюджета на държавата, закон за лобизма.

"Но тук темата е друга - как се финансират едни определени партии, знаят ли те кой ги финансира", добави тя.

Според нея въпросът е дали компанията наистина е замесена и в каква степен във финансиране на тероризъм, различни по вид измами и какво отношение има българската държава в лицето на "един бивш свой финансов министър". Тя имаше предвид Асен Василев от ПП, чието име вече беше намесено в скандала като близък до собствениците на криптобанката.

"Да не предпоставяме, че хората от IT-индустрията могат да бъдат насилени от някого да направят нещо, или че са ниско платени", коментира Василев.

Той отбеляза, че между 5-10 млн. лв. на година средно плащат данъкоплатците заради "нескопосана работа на държавното обвинение".

Йордан Цонев от ДПС каза, че има искови молби в съда на осем американски щата по отношение на Нексо Капитал и персонално искане към един от основателите - Антони Тренчев. Исканията са да бъдат възстановени огромни суми, да се спре всякаква дейност тук, добави той.

Цонев каза, че акцентът е "кой е в основата на компанията, как тя е получила своята известност". "Аз твърдя, че това е кръгът "Капитал", допълни той.

Пловдивският панаир

Втората комисия трябва да установи фактите, свързани с поемането на пълния контрол на „Международен панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов.

Засега това не се случва, след като Агенцията по вписванията е отказала да регистрира решението на "Пълдин Туринвест", в което Гергов има мажоритарен дял, за увеличение на капитала с притежаваните от община Варна акции от Панаира.

Ако това прехвърляне стане факт, фирмата ще държи близо 80% от капитала и ще може да взема всички решения, включително да го закрие, събори и да се разпорежда с близо 350 декара земя близо до центъра на града. Със своя дял от 20% община Пловдив не би могла да спира решения.

Комисията ще трябва да установи обстоятелствата около възможността Гергов да получи пълен контрол "чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам". Тя беше създадена със 184 гласа по предложение на ДБ.

И тази комисия ще се състои от 14 народни представители - по двама от всяка група, и след месец трябва да излезе с доклад.

Тя трябва да провери отказа на държавата през 2016 г. от 49.63 % от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общинския съвет Варна за връщане на акциите на държавата, както и апорта на варненския дял в дружество "Пълдин Туринвест" АД, с което се осигурява пълно овладяване на панаира.

Обект на изясняване ще бъдат също решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две извънредни сесии от страна на ГЕРБ и съветниците на Гергов, както възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.

Началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 г. Днес панаирният комплекс е най-големият в Югоизточна Европа и е разположен на 352 000 кв. м. площ, а общите изложбени площи са 137 831 кв. м., от които половината са покрити.

Комплексът разполага с 19 многофункционални екзпозиционни палати и модерен конгресен център с 13 зали за семинари и конференции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG