Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сделката за овладяване на Пловдивския панаир от Георги Гергов е спряна. Засега


Георги Гергов
Георги Гергов

Пълното овладяване на Пловдивския панаир от бизнесмена и почетен консул на Русия в града Георги Гергов е временно спряно. Агенцията по вписванията е отказала да регистрира решението на "Пълдин Туринвест", в което Гергов има мажоритарен дял, за увеличение на капитала с притежаваните от община Варна акции от Пловдивския панаир.

Ако това прехвърляне стане факт, то притежаваната от Гергов фирма ще държи близо 80% от капитала на Пловдивския панаир - т.е. пълен контрол. Така "Пълдин Туринвест" ще може да взема всички решения за съдбата на Панаира, включително да го закрие, събори и да се разпорежда с близо 350 декара земя близо до центъра на града. Със своя дял от 20% в Панаира община Пловдив не би могла да спира решения.

Агенцията по вписванията отказва във вторник да впише решението, "тъй като няма изрично решение на Общинския съвет в Пловдив за съгласие за увеличение на капитала". Местните съветници веднъж гласуваха в подкрепа на такава сделка и веднъж срещу нея. Това противоречие е основният мотив за отказа.

Ден по-късно, след обвинения в бездействие, община Пловдив внесе жалба в съда срещу същото решение на "Пълдин Туринвест" за увеличение на капитала. Съдът временно спря регистрацията на сделката до произнасяне по същество.

Така пълното овладяване на Панаира от Георги Гергов засега е спряно. То започва през 2006 г. при управлението на БСП, НДСВ и ДПС. Държавата прехвърля дял от Панаира на “Пълдин Туринвест”, което е публично-частно дружество между фирми на бизнесмена и община Пловдив.

В Пловдив имаше протести срещу овладяването на Панаира от Гергов
В Пловдив имаше протести срещу овладяването на Панаира от Гергов

По-късно Гергов придобива мажоритарен дял в тази фирма чрез поредица от апорти и увеличения на капитала и в момента “Пълдин Туринвест” притежава 50,36% от акциите на Панаира.

През 2016 г. правителството на ГЕРБ дарява останалите държавни акции на общините Пловдив и Варна - съответно по 20,63% и 29%. В момента тече прехвърляне на акциите на община Варна към "Пълдин Туринвест", което става по предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ).

Така варненските 29 процента ще се добавят към досегашните 50,36 и Гергов ще контролира почти 80 на сто от "Международен панаир Пловдив".

Каква е позицията на община Пловдив

Община Пловдив има миноритарен дял в "Пълдин Туринвест" и свой представител в дружеството.

Решението на Общото събрание на "Пълдин Туринвест" да приеме акциите на Варна в Пловдивския панаир беше взето на 9 януари. Представителят на община Пловдив - Ясен Михайлов - е гласувал "за" - по силата на решение на Общинския съвет. То беше взето с гласовете на ГЕРБ и съветниците от групата "Автентична лява БСП" - те бяха част от БСП, но останаха на страната на Гергов, който през 2021 г. беше изключен от партията след конфликт с лидера Корнелия Нинова. Преди това той беше областен председател на БСП.

Решението на 9 януари беше взето, след като по-рано през деня пропадна второ поред заседание на Общинския съвет на Пловдив. То беше поискано от групата съветници на "Демократична България" и идеята беше да задължи с ново решение представителя на общината в "Пълдин Туринвест" да блокира приемането на акциите на Варна от Пловдивския панаир. Заседанието не се състоя, тъй като съветниците от ГЕРБ и "Автентична лява БСП" го бойкотираха и не се събра кворум.

Опозицията в Пловдив критикува кмета на града Здравко Димитров (ГЕРБ), че бездейства за овладяването на Пловдивския панаир от Гергов. Късно във вторник Димитров излезе с позиция във Фейсбук, в която казва, че "с днешна дата" е внесъл в съда жалба срещу решението на Общото събрание на "Пълдин туринвест" от 9 януари и иска спиране на вписването на сделката на акциите.

В сряда в Търговския регистър се появи и определение от Окръжен съд-Пловдив. От документа се разбира, че жалбата е депозирана от заместника на Димитров в общината - Величко Родопски, и е с дата 18 януари. Това е ден след като Агенцията по вписванията е отказала да одобри сделката между "Пълдин Туринвест" и Варна. Така община Пловдив все пак обжалва решението от 9 януари и съдът спира регистрацията на сделката до произнасянето му по същество за Общото събрание на "Пълдин Туринвест".

Това съдебно определение обаче може да бъде обжалвано от страна на Георги Гергов.

Като застраховка срещу евентуалното закриване на панаира и застрояване на терените от 350 декара, от "Демократична България" по-рано предложиха палатите за бъдат обявени за паметник на културата. Това е в правомощията на Министерството на културата.

Преди близо седмица "Продължаваме промяната" и "Демократична България" предложиха да се създаде парламентарна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата от 2016 г. насам около опитите за приватизация на Панаира. Темата трябваше в сряда да е в дневния ред на Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG