Връзки за достъпност

Извънредни новини

Решение в полза на Гергов за Пловдивския панаир. Кметът на града твърди, че ще обжалва


Бизнесменът Георги Гергов
Бизнесменът Георги Гергов

Акционерите в компанията "Пълдин туринвест" одобриха увеличаването на капитала на дружеството с акции на Пловдивския панаир в полза на бизнесмена Георги Гергов, съобщи сайтът "Под тепето". Ако промените бъдат вписани в Търговския регистър, Гергов ще се превърне в мажоритарен собственик на Панаира.

До решението се стигна, след като по-рано в понеделник пропадна поредното заседание на Общинския съвет на Пловдив. Целта му беше да се спре овладяването на Панаира от Гергов, но то не се състоя заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ и "Автентична лява БСП". Това са избраните от БСП съветници, които останаха на страната на Гергов след конфликта му с лидерката на партията Корнелия Нинова.

Овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов започва през 2006 г., когато правителството на БСП, НДСВ и ДПС прехвърля дял от “Международен пловдивски панаир” ЕАД на фирмата “Пълдин Туринвест”. Тя е публично-частно дружество между фирми на бизнесмена и община Пловдив.

С годините Гергов придобива мажоритарен дял в тази фирма чрез поредица от апорти и увеличения на капитала. В момента “Пълдин Туринвест” има 50,36% от акциите на Панаира. През 2016 г. правителството на ГЕРБ дарява останалите държавни акции на общините Пловдив и Варна - съответно по 20,63% и 29%.

В момента тече прехвърляне на акциите на Варна към "Пълдин Туринвест", което е по предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ). След това Гергов ще притежава над две-трети от капитала, т.е. пълен контрол в Панаира.

Георги Гергов е бизнесмен, почетен консул на Русия в Пловдив и дългогодишен лидер на социалистическата партия в областта. По думите му, той е и руски гражданин. През 2016 година Гергов подкрепи Нинова да бъде избрана за лидер на БСП. След публичния конфликт между двамата, Гергов беше изключен от социалистическата партия през 2021 година.

В понеделник опозицията в Общинския съвет на Пловдив искаше да възложи на общинския представител сред акционерите - Ясен Михайлов - да гласува против увеличаването на капитала на “Пълдин Туринвест” с варненските акции. Това не се случи.

Няколко часа по-късно се проведе общо събрание на акционерите в общинско-частното дружество "Пълдин туринвест", на което беше осъществена и промяната в капитала.

След края на заседанието общинският представител Ясен Михайлов даде противоречиво обяснение за начина, по който е гласувал - по думите му той първо е изразил "становище и мнение, че Община Пловдив не дава съгласие за увеличение на капитала и ще активира блокираща квота", а след това е гласувал "за" промяната в капитала и устава на компанията.

Според юриста Велислав Величков от "Правосъдие за всеки", цитиран от "Под тепето", изразяването на мнение в общото събрание няма юридическа тежест. Такава тежест обаче има гласуването два пъти "за" решението, с което Пловдив приема увеличението на акциите.

Същия ден кметът на Пловдив Здравко Димитров каза, че ще обжалва по съдебен ред увеличението на капитала на компанията "Пълдин туринвест".

Ако обжалването е неуспешно, дружеството "Пълдин туринвест" ще стане собственик на близо 80% от Панаира, а държавата ще остане с едва 20 на сто и ще загуби изцяло контрола върху дружеството. Решенията за съдбата му, дори и за ликвидиране, ще могат да се взимат от "Пълдин туринвест", което се контролира от Гергов.

Като застраховка срещу евентуалното закриване на панаира и застрояване на терените от 350 декара, от "Демократична България" по-рано предложиха палатите за бъдат обявени за паметник на културата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG