Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Грешка". Кметът на Пловдив няма да отнема сградата, подслонила стотици бежанци


Начинът, по който е изглеждала сградата през март 2022 г., преди да бъде ремонтирана от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" и украинските бежанци и да бъде преименувана на "Втори дом".
Начинът, по който е изглеждала сградата през март 2022 г., преди да бъде ремонтирана от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" и украинските бежанци и да бъде преименувана на "Втори дом".

Украинските бежанци, настанени в общинската сграда на бившата Белодробна болница в Пловдив, все пак ще могат да останат и имотът няма да бъде отнеман от фондацията, която се грижи за хората, бягащи от война.

Предложение сградата да бъде предоставена на частен инвеститор, внесено от кмета на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ), беше върнато за преразглеждане от правната комисия към Общинския съвет в петък, съобщи БНР. Ден, след като намерението на общинската администрация стана публично известно, Димитров каза за бежанците, че "няма да ги пипаме". А заместникът му Георги Титюков добави, че е допусната грешка и в проекторешението.

За намерението на Здравко Димитров съобщи в четвъртък издателят и бивш депутат от "Демократична България" Манол Пейков. Той публикува и документите, внесени от кмета в Общинския съвет.

Става въпрос за сградата на бившата Белодробна болница в Пловдив, която от март месец се стопанисва от фондацията "Юкрейн съпорт енд реновейшън" на украинската гражданка Наталия Елис. Там в момента са настанени 148 украински граждани, избягали от войната. Сред тях са и 52 деца, каза Пейков. През последните месеци сградата беше ремонтирана със средства от дарители и с труда на самите бежанци и доброволци. Според решението на Общинския съвет от пролетта имотът е отстъпен на фондацията до края на годината.

От публикуваните документи се разбира, че на 8 декември МБАЛ "Света Каридад" ЕАД е внесло в Община Пловдив инвестиционно намерение за преобразуването на терена в специализирана частна болница. Шест дни по-късно кметът на Пловдив Здравко Димитров е предложил на Общинския съвет да одобри инвестицията и да отдаде терена на частната компания безвъзмездно за срок от 30 години, а съществуващата сграда - за срок от 10 години.

Начинът, по който изглежда сградата днес, след ремонта, извършен от самите украински бежанци и доброволци.
Начинът, по който изглежда сградата днес, след ремонта, извършен от самите украински бежанци и доброволци.

Така предложението постави в риск подслонените в сградата над 140 украински бежанци. В публикация във Фейсбук Манол Пейков, казва, че състоянието на обекта е било "съкрушително" и той е бил изоставен през последните 7 години. Фондацията "Юкрейн съпорт енд реновейшън", която е получила право да го стопанисва, обаче е успяла чрез дарения и труда на самите бежанци да го ремонтира и да го направи годен за обитаване.

"Сега само с един-единствен замах кметът на Пловдив възнамерява да им отнеме всичко, придобито с толкова пот и себеотрицание – и на практика да остави на улицата 148 души в средата на зимата", написа Пейков.

Начинът, по който е изглеждала сградата през март 2022 г., преди да бъде ремонтирана от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" и украинските бежанци.
Начинът, по който е изглеждала сградата през март 2022 г., преди да бъде ремонтирана от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" и украинските бежанци.

Предложението на кмета Здравко Димитров разкритикува и областният управител Ангел Стоев, който каза, че преди по-малко от месец кметът Димитров е декларирал, че сградата ще продължи да се ползва от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" до приключване на войната.

"С подобно предложение до общинските съветници обаче не се гарантира по какъвто и да е начин оставането им там", посочи Стоев. И добави, че категорично възразява срещу опитите украинските бежанци да бъдат изгонени от "Втори дом" - както е наречен центърът.

Реакциите от Здравко Димитров и Георги Титюков дойдоха след това. "Кога ще свърши войната никой не знае, нека да си проектират хората, искат да инвестират", каза кметът на Пловдив, цитиран от БНР. Едновременно с това той добави, че украинските бежанци ще останат в сградата и "никой няма да ги пипа".

Това потвърди и заместникът му Георги Титюков, според когото предложението за отдаване на сградата и терена на инвеститор ще бъде пренаписано, така че да включва гаранции за оставането на бежанците. "Категорично това ще бъде записано. Допуснали са грешка колегите от общинска собственост, които са готвили предложението", каза той.

Пред Свободна Европа Христо Христев, член на Съвета на директорите на МБАЛ "Света Каридад" ЕАД, каза, че дружеството не иска да гони подслонените украински бежанци. По думите му инвеститорите са съгласни в инвестиционното намерение да бъдат включени конкретни гаранции, че бежанците ще имат право да останат "до края на войната".

Христо Христев не знае как точно трябва да изглежда тази формулировка, за да е ясно каква дата ще се приеме "като край на войната". Предложението трябва да дойде от общината.

Така в крайна сметка в петък правната комисия към Общинския съвет върна предложението на Здравко Димитров за преразглеждане. По информация на БНР комисията е поискала становище от ресорните заместник-кметове Анести Тимчев и Пламен Райчев и от общинската дирекция "Стопански дейности". Те трябва да предоставят анализ за необходимостта от ново здравно заведение и възможността за публично-частно партньорство.

Следващата сесия на Общинския съвет в Пловдив е в понеделник, 19 декември. БНР съобщи, че гласуването за предоставянето на бившата Белодробна болница на частното дружество МБАЛ "Св. Каридад" е включено в нейния дневен ред.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG