Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия няма да спечели тази война". БСП изключи депутата Явор Божанков заради подкрепа за Украйна


Явор Божанков
Явор Божанков

БСП изключи от парламентарната група единствения си депутат, който зае позиция "за" България да предостави оръжие на Украйна. Явор Божанков е единодушно отстранен и призован сам да напусне Народното събрание.

Социалистическата партия остана категорично "против" военна помощ за Украйна по време на дебатите и гласуването за предоставянето на такава в петък. БСП се опита да бламира решението на парламента, но без успех - то бе прието.

Самият Божанков още не е коментирал случилото се. Мобилният му телефон дава сигнал "заето".

Явор Божанков се противопостави на партийната позиция от парламентарната трибуна. "От едната страна са само диктаторски държави, а от другата - демократични. Не бива да се плашат хората, че ако дадем оръжия на Украйна страната ни ще бъде включена във войната. Ще бъде лицемерно да искаме участие в програмите за възстановяване и да мълчим, когато се извършва геноцид", каза депутатът по време на дебататите.

"Аз съм убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за мен, но съм убеден, че ще се носи отговорност и Русия няма да спечели тази война", каза още той.

Решението на БСП дойде около час, след като Божанков държа речта си. То съдържа призив изключеният депутат да напусне Народното събрание "и да освободи мястото за следващия в листата". Божанков е избран от Велико Търново.

Решението на парламентарната група е взето след изслушване на изключения депутат, съобщават от партията. Общото събрание на Парламентарната група на коалиция „БСП за България“ е гласувало единодуино. В правилника на парламентарната група се казва, че "всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Както, че "може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява".

"Против" военна помощ за Украйна е и партия "Възраждане", всички други парламентарни сили подкрепиха решението на Народното събрание. Това са ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и "Български възход".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG