Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Коалиция на мира. На руския мир". БСП не успя да спре решението, България ще даде военна помощ на Украйна


Георги Свиленски, Иван Ченчев, Борислав Гуцанов, Корнелия Нинова и Бойко Клечков в кулоарите на парламента
Георги Свиленски, Иван Ченчев, Борислав Гуцанов, Корнелия Нинова и Бойко Клечков в кулоарите на парламента

България ще предостави военна помощ на Украйна, реши Народното събрание. Въпреки опитите на БСП да бламира гласуването или да го отложи - с помощта на “Възраждане”, решението беше взето с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" (ПП), ДПС, "Демократична България" (ДБ) и "Български възход".

Един депутат от ПП се въздържа, а един от БСП - Явор Божанков, се присъедини към мнозинството.

Преди месец Народното събрание задължи служебното правителство да внесе списък с оръжие, което България ще дари на Украйна. Министърът на отбраната Димитър Стоянов спази дадения срок. Министерският съвет прие доклада му, но конкретният списък е с гриф за класифицирана информация. В петък Народното събрание гласува военната помощ.

Решението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна беше прието, но дебатите по ратификацията на договора за дарението с Украйна ще продължат следващата седмица.

Предишното Народно събрание не успя да гласува военна помощ за Украйна. През май БСП, която беше част от управлението, заплаши многократно, че ще напусне управляващата коалиция и блокира даването на военна помощ на Украйна. На 3 ноември настоящият 48-и парламент обаче прие решение България да изпрати военна помощ.

Списъкът с оръжия е секретен, но вече стана ясно, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие, боеприпаси и вероятно артилерийски оръдия.

Темата за военната помощ за Украйна беше включена в дневния ред на Народното събрание в петък извънредно - по предложение на председателстващия събранието Росен Желязков (ГЕРБ). Двете точки - дарение и ратификация - трябваше да бъдат гледани на закрито заседание, тъй като списъкът с въоръжението е класифицираната информация. БСП обаче поиска разискванията да бъдат в открито заседание и президентът Румен Радев да дойде лично в парламента, въпреки че той е на посещение в Турция.

Депутатът от левицата Бойко Клечков, както и негови колеги, дори започнаха да излъчват на живо през телефоните си закритото заседание в нарушение на парламентарния правилник, който има силата на закон.

”И ви гарантирам, че тези точки (за даренията) няма как да бъдат разгледани, защото не можете да изхвърлите от залата цялата парламентарна група на БСП, няма да допуснем по този начин тези точки да бъдат решавани днес”, каза Кристиан Вигенин, който е зам.- председател на парламента.

След дадена почивка заседанието продължи открито.

След като ред предложения за разместване на дневния ред на БСП бяха отхвърлени, Георги Свиленски каза, че "коалицията на войната" не я вълнуват важните закони, “а по-важно е да пратите самолети с оръжие в Украйна". От БСП дадоха и изявление пред медиите, в което повториха тезата си, че даването на оръжие въвлича България във войната и поискаха разсекретяването на списъка.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи забележка на Желязков с критика, че оставя БСП да плаши от трибуната българите.

"Това е абсолютно безотговорно. С "Възраждане" искате да се представите за коалиция на мира. На руския мир", обърна се Иванов към левицата.

Само Явор Божанков от БСП каза, че българските граждани биват плашени с война с политическа цел.

"Няма нищо общо между историческата благодарност и нашето уважение към руската култура и действителността днес, както и факта, че Русия е агресор и нападна Украйна, че целият цивилизован свят зае тази позиция. От едната страна е Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус - само диктаторски режими, от другата - модерният свободен свят", каза още Божанков.

Освен БСП, и "Възраждане" се постара да забави гласуването с процедури. Костадин Костадинов отправи заплахи към депутатите. "Някой път ще ви се наложи да плащате за тези ви решения. Нека никой да не се чувства изненадан", каза той.

За да замине помощта за Украйна, ратификацията, която ще се гласува окончателно следващата седмица, трябва да бъде публикувана и в Държавен вестник. В споразумението с Киев има точка, която го прави рамково и България ще може да продължи да дава военна помощ на Украйна при нужда, без да е необходимо ново решение на парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG