Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет е решил каква военна помощ ще прати на Украйна, но списъкът остава тайна


Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заедно с медийната си съветничка Жанет Пашалиева.
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заедно с медийната си съветничка Жанет Пашалиева.

Служебното правителство е взело решение каква военна помощ ще предостави на Украйна на заседанието си в сряда. Решението е публикувано в правителствената системата за правна информация, но списъкът с конкретните въоръжение и боеприпаси към него е засекретен. Българската помощ ще включва и изпращане на военнослужещи в чужбина, които да обучават украински войници.

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов след церемонията по откриването на нов логистичен център в Божурище.

Посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко коментира, че списъкът, изготвен от Министерството на отбраната, е дълъг и сериозен, предаде БНР. По думите му помощта включва артилерийски оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.

На 3 декември изтича срокът, в който кабинетът на Гълъб Донев трябва да внесе решението и списъка към него в парламента. Месец по-рано депутатите решиха с голямо мнозинство България да изпрати военна помощ на Украйна.

Тогава само "Възраждане" и БСП гласуваха "против". Първият опит за гласуване на такова решение се провали през май, след като от БСП заплашиха, че ще напуснат тогавашната управляващата коалиция, подкрепяща коалиционното правителство на Кирил Петков.

До момента е известно, че българската пратка ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" американски самолети Боинг С-17, каза служебният министър Димитър Стоянов по БНТ на 19 ноември. Той декларира, че помощта няма да включва комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) С-300 и изтребители.

От правителственото решение, взето в сряда, се разбира, че България ще предостави военно имущество на Украйна в рамките на Мисията на Европейския съюз (ЕС) за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

Освен въоръжение и муниции, в мисията ше се включат и български военни. Един щабен офицер ще замине за усилване на звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Белгия.

До 5 военнослужещи ще бъдат изпратени в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или в Германия. До 50 военни пък ще обучват украински войници "на територията на държави членки на ЕС, и/или в Република България".

Служебният кабинет е решил още в България годишно да се обучават до 60 украински военни за бойни санитари в рамките на мисията EUMAM UA.

Предоставянето на оръжие и обученията ще станат възможни с държавно споразумение с Украйна, което трябва да бъде ратифицирано от парламента.

България и Унгария са последните страни членки на ЕС, които все още не са изпратили военна помощ на украинската съпротива. Тя се отбранява от руските сили, които на 24 февруари започнаха непредизвикана пълномащабна военна инвазия.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG