Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

09:59 10.10.2022

ГЕРБ ще има 67 места в следващия парламент, а “Продължаваме промяната” - 53. Това стана ясно от окончателните резултати от парламентарните избори на 2 октомври, обявени в сряда от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Трета по брой на депутатите в 48-ото Народно събрание ще бъде ДПС с 36 народни представители. “Възраждане” ще има 27 места в парламента, БСП ще има 25, “Демократична България” - 20. Най-малката парламентарна група ще бъде тази на “Български възход” с 12 депутати.

10:01 10.10.2022

ЦИК обяви имената на избраните 240 депутати в новото 48-о Народно събрание.

Те получават местата си след предсрочните парламентарни избори на 02 октомври 2022 г. На него имаше най-ниската избирателна активност от 1990 г. насам.- 39.41%.

Това е четвъртото ново Народно събрание в рамките на 2 години.

10:02 10.10.2022

"Продължаваме промяната" (ПП) няма да участва в преговори за съставяне на правителство с ГЕРБ, а ще бъде конструктивна опозиция. Това каза съпредседателят на формацията Асен Василев на пресконференция в петък.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи предложение за разговори към всички партии. Досега единствено от "Български възход" казаха, че ще участват в подобни преговори.

10:03 10.10.2022

“Демократична България” не трябва да участва в преговори за съставяне на правителство с мандат на победителите в изборите от ГЕРБ. Това е позицията на Националното ръководство на “Демократи за силна България” (ДСБ), която партията ще предложи на коалиционните си партньори от “Да, България” и “Зелено движение”.

10:03 10.10.2022

БСП няма да преговаря с ГЕРБ и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Това каза председателят на партията Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет в събота.

10:04 10.10.2022

Седмица след изборите политици от седемте партии, които влязоха в 48-ото Народно събрание коментираха дали ще има редовен кабинет и биха ли отишли на преговори във формата, предложен от Бойко Борисов. От медийните интервюта в неделя става ясно, че сформирането на съвместно управление в този парламент ще бъде трудно.

10:11 10.10.2022

БСП пита Радев защо България се споменава във връзка с взрива на Кримския мост

БСП призова президента Румен Радев "да даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост". В неделя ръководителят на Следствения комитет на Русия спомена България като страна, от която е тръгнал камион, който по-късно е взривил Кримския мост. Той беше частично разрушен в събота сутрин и преминаването по него беше спряно след като експлозия доведе до мащабен пожар и срутване по едно от платната. Русия обяви това за терористичен акт и обвини Украйна.

В своя позиция от понеделник сутрин БСП призовава Радев "да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас". Официалната информация от Русия не споменава от кой български град е тръгнал камионът, а само че е преминал през "България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар".

"В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта", се казва в позицията на БСП.

13:01 10.10.2022

Радев свика новия парламент на 19 октомври

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на новото 48-о Народно събрание за 19 октомври, сряда, от 9 часа. Държавният глава е подписал указа за това, съобщи в понеделник администрацията му.

Първото заседание на парламента ще бъде повече от две седмици след провеждането на изборите на 2 октомври. ГЕРБ ще има 67 места, а “Продължаваме промяната” - 53. Трета по брой на депутатите в 48-ото Народно събрание ще бъде ДПС с 36 народни представители. “Възраждане” ще има 27 места в парламента, БСП ще има 25, “Демократична България” - 20. Най-малката парламентарна група ще бъде тази на “Български възход” с 12 депутати.

15:39 10.10.2022

Вежди Рашидов ще открие първото заседание на 48-ото Народно събрание

Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС ще открие първото заседание на новоизбрания парламент на 19 октомври в качеството си на най-възрастен народен представител в 48-ото Народно събрание. Това потвърдиха за БТА от пресцентъра на парламента.

Според Конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. Тогава депутатите полагат клетва и избират председател и заместник-председатели на парламента.

12:13 11.10.2022

Румен Гечев от БСП смята, че е възможно да има кабинет с третия мандат

БСП е на мнение, че е възможно да се стигне до съставяне на кабинет с третия мандат, каза бившият депутат Румен Гечев пред Нова телевизия.

Конституцията предвида, че ако първите две партии - ГЕРБ и “Продължаваме промяната” (ПП), не успеят да съставят правителство, президентът връчва третия мандат по негов избор на някоя от останалите партии. Миналата година той два пъти го връчи именно на БСП.

"Ние сме убедени, че е по-добре да има редовен кабинет, отколкото служебен. Малко е вероятно с втория мандат да се състави кабинет поради силното изостряне на негативизма между ГЕРБ и ПП. По-скоро това ще стане с третия", добави Гечев.

12:36 11.10.2022

"Шанс за правителство има". От ГЕРБ биха участвали преговори и за трите мандата

Представители на ГЕРБ биха участвали в преговори за съставяне на кабинет и с трите проучвателни мандата. Това заяви бившият депутат от партията Росен Желязков във вторник пред бТВ.

Само преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче каза, че първият мандат не бъде изпълнен успешно, "няма как после и с втория да се случи, няма как и с третия".

"Шанс за правителство има и с първия, и с втория, и с третия мандат. Има шанс, докато не се извърви цялата конституционна процедура", каза Желязков във вторник.

По думите му, ако партиите, получили следващите два мандата, предложат преговори с контактни групи, както го направи Борисов, то "не ние ще ги подкрепим, а взаимно трябва да се подкрепим - ние сме в ситуация, в която трябва да намерим решението".

17:01 11.10.2022

ДБ и "Възраждане" спорят дали Митрофанова да бъде поканена в парламента 

Спор между парламентарните групи на “Демократична България” (ДБ) и “Възраждане” е възникнал във вторник по въпроса дали руската посланичка в София Елеонора Митрофанова да бъде поканена на откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври.

Надежда Йорданова от ДБ е настояла до Митрофанова да не бъде изпращана покана, докато съпартийците на Костадин Костадинов са били на обратното мнение, разказа зам.-председателят на “Възраждане” Петър Петров. По думите му администрацията на парламента е уверила, че ще покани Митрофанова на тържественото първо заседание на новия парламент.

Избраният за депутат Ивайло Мирчев от ДБ каза, че Йорданова е била подкрепена само от представителя на "Продължаваме промяната", а тези от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" са подминали темата с мълчание.

Александър Ненков от ГЕРБ каза, че като първа политическа сила партията му ще номинира председател на Народното събрание. Той добави, че колегата му Росен Желязков е достатъчно подготвен на този пост.

Новите парламентарни групи се разбраха за новото разпределение на местата си в пленарната зала и кулоарите. В ляво отново се очаква да бъдат депутатите от БСП, до тях - ДПС, в центъра - “Продължаваме промяната” и “Възраждане”, в десния блок ще бъдат ГЕРБ и “Демократична България”, а на задните места - новата партия на Стефан Янев. Групата на БСП ще вземе стаята на “Има такъв народ”, а “Български възход” - тази на левицата.

08:36 12.10.2022

След обвинения в мълчание, ГЕРБ обяви, че е против присъствието на Митрофанова в парламента

ГЕРБ е против присъствието на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова на първото заседание на новия парламент, се казва в позиция на партията. Тя беше изпратена до медиите във вторник вечерта, след като по-рано от "Демократична България" (ДБ) казаха, че заедно с "Продължаваме промяната" (ПП) са били единствените, поискали Митрофанова да не бъде канена.

В позицията си от ГЕРБ пишат, че са били "първата партия в България, която осъди военната агресия на Русия в Украйна" и "първата партия в България, която сложи украинското знаме в централата си и то се намира там и до днес". В унисон с тези си действия ГЕРБ е и против присъствието на Митрофанова на откриването на новия парламент, се казва в съобщението.

То дойде, след като от ДБ казаха, че са настояли до Митрофанова да не бъде изпращана покана, а искането им е било подкрепено само от ПП. По думите на Ивайло Мирчев от ДБ, от "Възраждане" са се възпротивили, а ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" са подминали темата с мълчание.

21:53 12.10.2022

Седмица преди първия работен ден на новия парламент един въпрос засенчи всички останали: ще бъде ли поканена руската посланичка на официалното откриване? Отговорът му се оказа толкова труден, че предизвика трус в позицията на най-голямата партия за броени часове.

10:20 13.10.2022

"Демократична България" ще предложи правителство, ако получи третия мандат

“Демократична България” ще предложи правителство, ако получи третия мандат. Това каза избраният за депутат от формацията Божидар Божанов пред Нова телевизия.

“Това ни е конституционното задължение. Имало е случаи, в които някой го взима и го връща просто, но ние сме отговорни”, каза той и добави, че този вариант не е обсъждан подробно от формацията.

Първите два мандата за съставяне на правителство се връчват от президента на първата и втората по брой на депутатите в парламента партии. С най-много депутати в 48-ото Народно събрание е ГЕРБ, втора е “Продължаваме промяната”. Третият мандат се връчва по решение на президента на една от останалите партии. Държавният глава Румен Радев е критикувал “Демократична България” заради позициите ѝ в подкрепа на предоставяне на военна помощ на Украйна.

Според Божидар Божанов кабинет с мандата на ГЕРБ изглежда невъзможен.

“Евроатлантическите ценности не включват само осъждането на войната. Първата евроатлантическа ценност е върховенството на правото. ГЕРБ продължават да не дават сигнали, че са разбрали отговорността си в тази посока”, каза Божанов и добави, че заради различията в отношението към съдебната реформа и корупцията първият мандат изглежда невъзможен.

Според него обединението около позиция за войната в Украйна не е достатъчно за съставяне на правителство.

15:06 13.10.2022

Посланиците на Русия и Беларус в България не трябва да бъдат поканени на откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври. Около тази позиция се обединиха повечето партии, които са представени в новия парламент, съобщи Надежда Йордaнова от "Демократична България". Формално решението до кого да бъдат изпратени поканите е на администрацията на парламента. Според Йорданова тя ще се съобрази със становището на партиите.

15:52 13.10.2022

ГЕРБ предлага партиите да поканят Зеленски на откриването на парламента

ГЕРБ предлага партиите да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски да отправи видео обръщение към депутатите по време на първото заседание на новия парламент.

Формацията съобщи в публикация във Фейсбук, че поискала да бъде свикана среща между парламентарните групи в петък, на която предложението да бъде обсъдено.

От началото на войната в Украйна Володимир Зеленски говори пред парламентите на десетки държави, които оказват на страната му помощ на фона на руската военна агресия. Зеленски не е говорил пред българския парламент. България не оказва военна помощ на Украйна.

В предишното Народно събрание депутати от "Демократична България" предложиха Зеленски да бъде поканен, но предложението не беше разгледано.

Предложението на ГЕРБ дойде след като въпросът дали руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде поканена на откриването на парламента предизвика спор между партиите. “Демократична България” беше против и съобщи, че е получила подкрепа само от “Продължаваме промяната”, докато ГЕРБ не е взела отношение. По-късно лидерът на партията Бойко Борисов се обяви срещу присъствието на Митрофанова на откриването на парламента.

18:59 13.10.2022

Христо Иванов не вижда вариант "Демократична България" да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ

“Демократична България” няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Това каза съпредседателят на формацията Христо Иванов пред “Капитал”. Той уточни, че все още няма взето решение от парламентарната група на обединението, но добави, че не очаква то да е различно.

“Не виждам база за наше участие в преговори или подкрепа за първия мандат на ГЕРБ”, каза Иванов.

Той добави, че “Демократична България” преценява възможностите си за участие в каквото и да е управление на базата на приоритети, сред които демонтиране на “корупционния модел” и съдебна реформа.

“Такава заявка не сме чули дори на думи, камо ли да говорим за гаранции”, каза Иванов по отношение на позицията на ГЕРБ по тези приоритети. Той добави, че “Демократична България” до момента не е потърсена за разговори от ГЕРБ.

Съпредседателят на “Демократична България” каза още, че “е добре да си даваме сметка, че вариантът да отидем на още едни избори е зареден с много повече рискове, отколкото някакви решения, които да се очертават”.

Според него обаче решение трябва да се търси в рамките на втория или третия мандат за правителство.

08:18 14.10.2022

Нинова кани партиите на среща за бюджета, дебатът за Зеленски бил излишен

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи покана към всички парламентарните партии за среща в понеделник "по спешните въпроси за цени, доходи и бюджет". Тя направи това чрез публикация във Фейсбук, цитирана от партийния пресцентър.

Нинова коментира, че поканата на ГЕРБ за среща днес на представители на парламентарните групи за включване на украинския президент Володимир Зеленски в откриването на Народното събрание на 19 октомври "е излишна и ние няма да участваме в нея". От партията на Бойко Борисов предложиха това по време на споровете да бъде ли поканена руската посланичка Елеонора Митрофанова. От БСП и "Възраждане" настояха това да стане, но ГЕРБ, ПП и ДБ се обявиха против и тя няма да получи покана.

"Ключовите теми за българските граждани са високите цени и ниски доходи, инфлацията и липсата на предвидимост. Парламентарните партии трябва да обсъдим спешни мерки като тавана на цените на ток, газ, вода и парно, както и бюджета за 2023 г.", написа още Нинова.

Според нея преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета и "дори да няма правителство, бюджет трябва да има".

"Предвид краткото време и практиката всяка група да внася допълнителни , често взаимно изключващи се предложения, ние от “БСП за България” призоваваме за отговорност и внасяме покана за среща в понеделник от 13:00 часа в НС", добави лидерът на социалистите.

21:35 14.10.2022

Има възможност за кабинет с втория мандат, имаме 3 условия, каза Христо Иванов

Имаме 3 условия, за да подкрепим мандат за съставяне на правителство, каза в "Панорама" по БНТ лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

"Първо - ясно отношение относно агресията на Кремъл, която засяга целия международен ред. Втората тема е съдебната реформа, на главния прокурор не може да му се има доверие. Настояваме за дълбока конституционна реформа на ВСС, на статута на главния прокурор, която да доведе до предсрочно прекратяване на неговия мандат. Третото условие е свързано с бюджетна и финансова политика, която да не подлага на риск влизането на България в еврозоната", изреди той.

Според Иванов възможност за кабинет обективно съществува, като това зависи от втората политическа сила - "Продължаваме промяната", която трябва да вземе решение дали би тръгнала да я реализира.

"Ако те потърсят нашата подкрепа, ние ще оценяваме възможността да я дадем на база на тези три критерия", добави той.

Иванов обаче призна, че не е оптимист, "че ще настъпи достатъчна степен на трезвост и отговорност и оценка на пълната реалност, защото всеки е хванал едно парче от реалността и го размахва", но добави, че не пледирам да отидем да отидем на избори, защото това ще е безотговорно и няма да реши нищо.

"Първият мандат не е прежален", каза Даниел Митов от ГЕРБ в студиото.

Въпреки, че от ПП, ДБ и БСП вече казаха, че няма да участват в разговори с тях, той коментира, че опитите за срещи тепърва предстоят. Според него ГЕРБ са за съдебна реформа.

Заредете още

XS
SM
MD
LG