Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кремъл твърди, че камион, взривил Кримския мост, е минал през България


Президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с председателя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин. Санкт Петербург, 9 октомври 2022 г.
Президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с председателя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин. Санкт Петербург, 9 октомври 2022 г.

България е една от страните, през които е минал камион с експлозиви, взривил по-късно Кримския мост, твърдят руските власти. Руският президент Владимир Путин определи като терористичен акт масивната експлозия на моста, който свързва Русия с окупирания от нея Крим. Той каза, че взривът е дело на украинските специални служби. Това стана ясно от видео с изказване на Путин в канала на Кремъл, публикувано в Телеграм в неделя.

Кримският мост беше частично разрушен в събота след експлозия, която предизвика пожар и доведе до срутване на едно от пътните платна. Не е ясно кой стои зад нея и дали е замесен камион. Руските власти твърдят, че камионът, който според тях е превозвал бомбата, е минал през руския Краснодарски край за Крим. Преди това той е минал през няколко държави, сред които и България.

„Няма съмнение. Това е терористичен акт, насочен към унищожаване на критично важна гражданска инфраструктура“, казва Путин във видеото. „Това беше измислено, изпълнено и поръчано от украинските специални служби“, добави той.

Коментарите на Путин идват, след като той се срещна с Александър Бастрикин, ръководител на руския Следствен комитет. Двамата са обсъдили резултатите от разследването на експлозията при 19-километровия Кримски мост, построен за 3,6 милиарда долара.

Бастрикин твърди, че украинските специални служби са били подпомогнати от граждани на Русия и други държави в нападението, като каза, че камионът, заподозрян в бомбения атентат, е бил в България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар, наред с други места.

По-рано през деня руски водолази започнаха да изследват моста, за да установят причината за взрива.

Украйна не е поела отговорност за експлозията. Различни представители на украинските власти в събота намекнаха, че Киев е отговорен. Съветникът към кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в Туитър коментар, който беше възприет от международните коментатори като намек, че Киев е отговорен за случилото се на моста.

След взрива един участък от магистралната секция на моста падна в Керченския проток и повреди железопътната част.

Мостът е построен от Русия след превземането на Кримския полуостров в Украйна през 2014 г. Той се смята за ключов маршрут за доставки към територията и за военна подкрепа на руските сили, които се бият в Южна Украйна. Мостът е използван от Кремъл и като символ на неговия контрол над Крим.

Назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов написа в Телеграм в събота, че на колите е разрешено да се движат по едното платно на магистралата след пълна проверка, но движението на камиони не е разрешено. По негови думи ситуацията е „под контрол“. Той призова хората в Крим да запазят спокойствие и каза, че тези, които желаят да пътуват до Русия, могат да пътуват безплатно с ферибот.

„Ситуацията е управляема – неприятна е, но не фатална“, каза Аксьонов пред репортери. „Разбира се, емоциите са предизвикани и има здравословно желание да се търси отмъщение", написа още той.

Според Аксьонов Крим разполага с гориво за един месец и храна за повече от два месеца. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските сили, които се бият в окупираните райони на Южна Украйна, ще бъдат „напълно снабдени“ чрез съществуващи връзки по суша и море.

Киев, който постигна редица военни успехи в окупираните от Русия украински територии през последните седмици, поиска руските сили да напуснат Кримския полуостров.

Миналия месец Русия анексира частично окупираните украински региони Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон в южната и източната част на Украйна и оттогава изтегли силите си в множество региони на фона на украинската контраофанзива.

В събота руският президент нареди на Федералната служба за сигурност да поеме мерките за сигурност на Кримския мост и опазването на друга инфраструктура на полуострова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG