Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Правителство за зимата" е като "гадже за лятото". Какво казват политиците седмица след изборите


На този колаж са Тома Биков от ГЕРБ (ляво), Асен Василев от ПП и Радан Кънев - евродепутат от ДБ.
На този колаж са Тома Биков от ГЕРБ (ляво), Асен Василев от ПП и Радан Кънев - евродепутат от ДБ.

Депутатите имат много разногласия около това кой и как следва да сформира редовен кабинет в новия парламент. Но пък по-голямата част от тях са обединени около това, че България има нужда от правителство и то не е добре да бъде експертно.

Седмица след изборите политици от седемте партии, които влязоха в 48-ото Народно събрание коментираха дали ще има редовен кабинет и биха ли отишли на преговори във формата, предложен от Бойко Борисов. От медийните интервюта в неделя става ясно, че сформирането на съвместно управление в този парламент ще бъде трудно.

"Нуждата" от правителство заради идващите кризите

България категорично има нужда в момента от проевропейско управление, каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС по Хоризонт. Според него сега той и съпартийците му ще работят за възобновяване на диалога с политическите сили и след това ще стане ясно дали може да се състави такова правителство.

„Имаме самочувствието, след една година и половина, да кажем, че хората са ни дали най-голямо доверие, то може да не доведе до съставяне на правителство, но сме длъжни да опитаме“, каза той.

Според него нови предсрочни избори биха могли да бъдат капката, която да "разпадне" политическата система в момента.

„Показахме, че сме готови да направим жертви, за другите също разговори биха били жертва, само че трябва удобството да бъде оставено на заден план“, каза още Биков.

Според него ГЕРБ са отворени за предложения и от другите партии за формата на разговорите и за различни политики, но критикува социалната политика на „Продължаваме промяната“ (ПП).

„От гледна точка на идеите на "Продължаваме Промяната" по отношение на финансите, които започват да приличат, според мен, на радикално леви идеи, не виждам къде имаме допирни точки“, каза Биков.

 "Няма да влезем в коалиция на кражбата". ПП няма да преговаря с ГЕРБ за управление
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев също беше гост на БНР през уикенда. Той беше съгласен, че в момента страната има нужда от стабилно правителство с оглед на поредицата нови кризи, които се очертават - ескалацията на войната в Украйна, инфлацията в еврозоната и др.

„Към тези кризи се очертават още две-три тази зима и ще има нужда от работещ парламент, който да реагира адекватно“, каза той.

Той обаче отново повтори, че отговорността за сформиране на кабинет сега е на партията, спечелила доверието на най-много от хората – ГЕРБ.

„Тя трябва да организира процес, трябва с партиите, които имат афинитет към тях - ДПС и "Възраждане", да си говорят, да сглобят правителство“, каза съпредседателят на ПП.

ГЕРБ-СДС спечелиха изборите и ще имат 67 депутати в парламента. "Продължаваме промяната" са втори с 53 и ще получат мандата за сформиране на кабинет ако ГЕРБ го върне неизпълнен. ДПС има 36 народни представители, "Възраждане" - 27, БСП - 25, "Демократична България" – 20 и "Български възход" - 12

„Ако не успеят (от ГЕРБ), мандатът ще дойде при нас, ние ще се опитаме, съмнявам се, че ще успеем, защото с "Демократична България" и БСП имаме под 100 депутати, каза още Василев.

"Мантията" на експертното правителство с третия мандат

На въпрос дали е възможно съставяне на кабинет с третия мандат без политически фигури, подкрепено от много партии, Василев каза, че правителство без политически фигури не съществува, а експертното правителство е "мантия, която да скрие нелицеприятна коалиция".

Подобна позиция зае и евродепутатът Радан Кънев, който е част от „Демократична България (ДБ). Според него не трябва да се говори за правителство само за зимата, а за сформиране на устойчиво управление.

"Неколкократно чуваме идеята, че трябва да имаме правителство, за да минем през зимата. Имайки предвид проблемите, да говорим за правителство за зимата звучи като една приятелка навремето си търсеше "гадже за лятото", каза Кънев по бТВ.

По думите на Кънев ГЕРБ няма как да сформира коалиция с ПП и „Демократична България“, ако иска фигурата на Борисов да остане в центъра на взимане на решения и управление.

"Ако Бойко Борисов не желае да прави правителство с ДПС и "Възраждане" и е избрал друг път, трябва да си даде сметка, че да сглобява коалиции, в които неговата партия и личност са доминиращи и всичко се върти като спътници около звезда, няма как да стане. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заедно имат повече депутати от ГЕРБ", каза Кънев.

Той каза още, че има вариант "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да съставят правителство, подкрепено от ГЕРБ.

"Ако разговор ще се води в този формат, Борисов трябва да се примири, че няма да има правителство с неговия мандат. На второ място, премиерът ще бъде човек, който е извън задкулисните контакти и механизма за рекет. Това ще бъде правителство, което внимателно и честно трябва да изготви програма", допълни той.

Лидерът на четвъртата политическа сила в новия парламент Костадин Костадинов от "Възраждане" каза, че до момента не са получили покана за разговори. По думите му предложеният от Бойко Борисов преговорен екип е по-скоро покана за отказ от преговори. Той каза още, че няма за какво да разговаря и с "Продължаваме Промяната".

„Възраждане“ винаги е заемала позицията, че би участвала в управлението, само ако правителството се сформира с неин мандат.

Нито министър, нито депутат, нито премиер. Какво казаха политическите лидери след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00

Борисов призова във вторник формациите в 48-ото Народно събрание да излъчат контактни групи без участието на партийни лидери, които да договорят общи приоритети по отношение на позицията на България спрямо Русия и войната в Украйна, влизането на България в еврозоната и съдебната реформа. От страна на ГЕРБ Борисов лансира като преговарящи бившия външен министър в кабинета "Сакскургготски" (2001-2005) Соломон Паси и президента между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев.

Депутатът Иван Ченчев от БСП също каза по Хоризонт, че трябва да има кабинет.

„Ще подходим най-отговорно, както и миналия път, ще сложим разумните аргументи, каквито са например средствата по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза той.

Той повтори позицията, изразена от лидера на партията Корнелия Нинова, че социалистите не подкрепят преговори с мандатоносители ГЕРБ, ДПС или "Възраждане".

Ченчев също изрази съгласие, че експертно правителство с третия мандат, което да е отдалечено от политическите сили, е размита отговорност.

Според анализа на Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" (ДБ), нашата политическа система минава в ново състояние и в обозримо бъдеще мнозинствата ще бъдат 3-4-5 съставни.

„Това изисква търсене на допирни точки, диалог, на общи национални приоритети“, каза той.

По думите на Иванов ГЕРБ пак са първа политическа сила, но и отново са в ситуацията да нямат партньор.

„ГЕРБ продължават да се правят на неразбрали, че с тях се свързва "разцъфването" на българския корупционен модел и, докато не поемат отговорност за това, няма да могат да участват в намирането на допирни точки с останалите партии“, каза още Иванов.

И един, който е отворен за "диалог" с всички

Стефан Янев, председател на "Български възход", отново каза, че е готов да разговаря не само с ГЕРБ, а и с всички парламентарно представени партии, защото вярват, че в диалога може да се роди възможността за съставяне на правителство.

На този етап обаче от партията не биха казали с кого биха участвали в коалицията.

„Ще участваме в коалиция с едни, втори - ще разговаряме с всеки мандатоносител на възможно правителство“, каза Янев.

Това е четвъртото Народно събрание в рамките на 2 години.

Депутатите бяха избрани на предсрочните парламентарни избори на 02 октомври 2022 г. На тях имаше най-ниската избирателна активност от 1990 г. насам.- 39.41%.

През следващата седмица предстои да разберем от президента Румен Радев кога ще бъде първото заседане на новия парламент и кога ще започнат официално преговорите за управление.

За да има мнозинство една коалиция, тя трябва да има подкрепа от най-малко 121 народни представители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG