Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обвини "Демократична България", че "тласка страната във войната"


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев защити решението си да не подпише декларацията на лидери от Източна и Централна Европа в подкрепа на Украйна, и обвини "Демократична България" (ДБ), че "тласка страната ни във войната".

Думите на Радев дойдоха, след като от ДБ остро осъдиха отказа на Радев да се включи в декларацията. От коалицията тогава казаха, че това е "отказ България да изрази пълната, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

От ДБ съобщиха още, че ще внесат проект за предоставяне на военнотехническа помощ за Киев веднага след свикването на новия парламент.

В петък Радев отговори на формацията, като ги обвини в "откровени лъжи и манипулации".

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това би означавало война Русия-НАТО", каза той.

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа ДБ бърза да тласне страната ни във войната още преди да е свикан парламентът", каза Радев. Той беше в Прага за неформалната среща на европейските лидери.

По-рано от ДБ определиха като позорен факта, че България е единствената страна от НАТО освен Унгария, която не подкрепя Украйна с пряка военна помощ.

В текста на декларацията, неподписана от Радев, подкрепата за бъдещо присъединяване на Украйна в НАТО е само една от няколкото позиции на деветимата лидери от региона. Освен това те заявяват, че подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и никога няма да признаят опитите на Русия да анексира украински територии.

Тезата, че евентуална военна помощ за Украйна може да доведе до "въвличане на България във войната" на Русия срещу Украйна беше използвана още в началото на руската инвазия от Радев, БСП, "Възраждане" и други. Това твърдение е невярно, потвърдиха пред Свободна Европа представители на страните, които вече са предоставили такава помощ на Украйна. Общо тези държави са 28.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG