Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП не подкрепя мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Ще се опита да привлече други леви партии


Корнелия Нинова говори пред медиите след заседанието в събота.
Корнелия Нинова говори пред медиите след заседанието в събота.

БСП няма да преговаря с ГЕРБ и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Това каза председателят на партията Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет в събота.

Според Нинова отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ и на партиите, които са свалили предишното редовно правителство. Вотът на недоверие срещу кабинета „Петков“ беше внесен в Народното събрание от ГЕРБ през юни и подкрепен още и от ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

Националният съвет на БСП е избрал кой ще е част от преговорен екип, който да преговаря за управление с другите мандати. Начело ще е Нинова, влизат още Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Ирена Атанасова и Владимир Москов. Това е политически екип, ако се стигне до експертни разговори, ще имаме и експертни групи, каза лидерът на БСП.

На изборите на 2 октомври в Народното събрание влязоха 7 партии - ГЕРБ-СДС с 67 депутати, "Продължаваме промяната" - 53, ДПС - 36, "Възраждане" - 27, БСП - 25, "Демократична България" - 20, "Български възход" - 12. Към момента изглежда, че ще е много трудно те да се разберат за съвместно управление.

На последния вот социалистическата партия получи най-малко гласове в историята си. Корнелия Нинова обаче каза, че ръководството няма да подава оставка, а Националният съвет беше свикан след слабия резултат.

В събота тя каза, че „има проблем със спада на подкрепата" за БСП и че са необходими промени в партията и организационна реформа.

"Първо, свикваме конгрес на 11 и 12 февруари, който да даде нов хоризонт. Подготовка за нова програма на модерна лява партия. Сериозна организационна реформа, което означава и промяна в устава. Създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии за привличането им", каза Нинова.

По-рано през деня стана ясно, че Контролната комисия на БСП е отнела възможността на Кирил Добрев и Калоян Паргов, които са част от Националния съвет, да участват в гласуването на решенията. Те са част от вътрешнопартийната опозиция на Нинова.

В Националния съвет участват 180 души, като не всички присъстват на заседанието. Решенията се взимат с гласовете на половината присъстващи плюс един. Но решения за промяна в ръководството могат да бъдат взети единствено на конгреса на партията.

В събота е имало предложение той да се проведе още след две седмици, но това е било отхвърлено и конгресът на БСП остава за февруари.

Във връзка с войната в Украйна БСП остава на позицията си за мирно, по дипломатически път, разрешаване на конфликта, против износа на оръжие, както и против наем или покупка на нови самолети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG