Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

16:51 25.1.2023

"Продължаваме промяната" обсъжда предизборна коалиция с "Демократична България"

“Продължаваме промяната” (ПП) обсъжда съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори с “Демократична България” и други организации и партии, с които има “обща визия за България”. Това каза пред журналисти в в парламента съпредседателят на ПП Асен Василев.

“Работим заедно с “Демократична България” доста активно, така че да се случи обединение не само с тях, а и с всички други граждански организации, партии, с които имаме обща визия за България – как да стане една съвременна, европейска държава, в която всички ние искаме и се гордеем да живеем”, каза Василев, цитиран от БТА.

Василев поясни, че това обединение според него трябва да бъде под формата на предварително подписано коалиционно споразумение.

Съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов каза, че целта на разговорите с ПП е да се види възможно ли е да се направи “конструкция, която да отговори на въпроса как ще се управлява страната, как ще се реформира”.

“Ние ще търсим оптималния вариант [...] да формираме предизборни, следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива, опция на българските граждани да гласуват за управление и то не какво да е, а демократично, реформаторско”, каза Иванов, цитиран от БТА.

Преди изборите през октомври ДБ предложи общо явяване, но тогава ПП отказа.

14:54 24.1.2023

Какво да реши парламентът, преди да бъде разпуснат. Какво мислят партиите?

Представители на всички политически сили в парламента коментираха какви са най-важните стъпки пред парламента, след като по-рано БСП върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на редовен кабинет. Следва решението на Румен Радев за насрочване на дата за нови предсрочни избори, като най-вероятно това ще е 2 април. От ЦИК съобщиха, че за тогава ще успеят да осигурят нужното количество хартия за машинното гласуване, докато за 26 март - другата възможна дата, това няма как да стане.

След като държавният глава вземе това решение, той трябва да разпусне Народното събрание. Конституцията не поставя срок за това, но при досегашните предсрочни избори той го правеше след около седмица. Този път каза, че няма да бърза, но дори да е по-дълго, работата на този парламент ще приключи скоро.

"Това, което видяхме, е годежът между задругата на хартиената коалиция ГЕРБ, ДПС и БСП. Очакваме да видим сватбата. Ние отстояваме принципите си - да върнем важната тема за антикорупцията", каза Венеция Ангова от "Продължаваме промяната", която изрази притеснения да не се приемат популистки промени.

Кристиан Вигенин от БСП коментира, че колкото по-бързо имаме нов парламент, който може да излъчи редовно правителство, "толкова по-добре и по отношение на вътрешната политика и по отношение на външната".

"Ще ходим на поредните ненужни предсрочни парламентарни избори. В тази ситуация каквито и дългосрочни политики и велики гениални задачи да решаваме, нищо няма да оправим за тези два-три дена", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че има два приоритета - механизмът за разследване на главния прокурор и поне част от законите, свързани с еврозоната, да бъдат приети - по-специално тези в кодекса за застраховането.

Георги Самандов от "Български възход" каза, че трябва да се приемат максимално много закони по Плана за възстановяване и устойчивост и да се имплементира в българското законодателство регламент 1854, който прехвърля свръхприходите от производителите към домакинствата, малкия и среден бизнес.

"Както виждате НС приема само решения под чужд натиск и диктовка. Колкото по-скоро се разпусне, толкова по-добре и аз не мога да разбера мотивите на президента Радев да продължава да бави този указ", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

12:38 24.1.2023

Разумната дата за избори е 2 април, според "Демократична България"

Разумната дата за избори е 2 април, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в парламента.

По-рано БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента и сега той трябва да насрочи нови предсрочни избори. До този момент са обсъждани датите 26 март и 2 април.

Според Иванов след 2 април се отива „много нататък във времето“ и има отклоняване от предвидените в Конституцията срокове. Те са 60 дни.

По-рано Румен Радев съобщи, че първо ще разговаря с ЦИК и тогава ще вземе решение за датата на вота. Преди срещата в парламента беше изслушана председателят на комисията Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване. Тя каза, че според ЦИК и предвид становището на печатницата на БНБ, за 26 март практически не би могло да се достави нужното количество хартия, но на 2 април то ще бъде налично.

12:22 23.1.2023

ИТН започва подписка за референдум за преминаване към президентска република

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) внесе уведомление в Народното събрание за провеждането на референдум за свикване на Велико Народно събрание и промяна на държавното устройство от парламентарна към президентска република. Това съобщи бившият депутат от партията Ивайло Вълчев пред журналисти след внасянето на уведомлението. По думите му сега е най-подходящото време да се питат гражданите дали трябва да се премине към президентска република.

"Инициативният комитет се състои от 12 души, от 24 януари ще започне подписка в големите градове за провеждането на референдума", каза Вълчев и добави, че до дни "Има такъв народ" ще даде пресконференция, на която ще участва и Слави Трифонов.

През август миналата година лидерът на ИТН Слави Трифонов се обяви за такъв референдум. Според Закона за референдумите обаче национално допитване не може да съдържа въпроси, свързани с формата на държавното управление. Именно на това основание през 2016 г. Конституционният съд реши, че три от въпросите за референдума, иницииран тогава от Слави Трифонов, противоречат на Конституцията.

12:41 22.1.2023

ГЕРБ може да подкрепи експертен кабинет след изборите заедно с БСП

ГЕРБ и БСП няма да влизат в коалиция след новите парламентарни избори напролет, каза председателката на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите й двете партии биха подкрепили експертен или технически кабинет, който има определени приоритети. "Можем обаче да говорим за подкрепа на кабинет - технически, експертен или по определени приоритети", каза Атанасова в интервю за Би Ти Ви.

Преди да се стигне до общи действия ще се направи писмено споразумение, подписано от лидерите.

15:58 21.1.2023

Станимир Илчев беше избран за председател на НДСВ

Станимир Илчев беше избран за председател на Националното движение за стабилност и възход (НДСВ) на Деветия редовен конгрес на партията, предаде БТА. Eдинодушно делегатите решиха партията да участва в следващите избори. Плановете към момента са НДСВ да се яви самостоятелно.

НДСВ е основана през 2002 г. от Симеон Сакскобургготски като Национално движение "Симеон Втори". В периода 2001 – 2005 г. движението управлява в коалиция с ДПС, като в правителството участват и двама министри, подкрепени от БСП. През 2005 – 2009 г. НДСВ участва в коалиционното правителство на Сергей Станишев заедно с БСП и ДПС. Управлението е известно като "правителството на тройната коалиция". На изборите през 2009 г. НДСВ остава извън парламента.

11:27 21.1.2023

Румен Радев ще назначи отново Гълъб Донев за премиер

"Следващият служебен премиер ще бъде старият служебен премиер, който се казва Гълъб Донев". Това каза в интервю за Дарик президентът Румен Радев. Той каза, че "нито за секунда не съм допуснал други варианти". Повод за коментара му е неуспехът за реализиране и на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В понделник БСП ще върнат неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Решението означава, че в България ще се проведат пети парламентарни избори в рамките на две години след април 2021 г.

14:57 20.1.2023

ГЕРБ ще реши дали да отмени забраната за коалиция с БСП

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще изпрати покани до структурните звена на партията в страната, за да се произнесат до седмица дали има съгласие за участие в разговори с останалите партии за сформирането на експертно правителство. Той отрече възможността в това Народно събрание да бъде сформирано такова правителство.

Изказването му дойде след срещата между лидерите на БСП,, ДПС и "Български възход" Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, която се проведе по инициатива на социалистите.

По думи на председателя на ГЕРБ, че провелият се днес разговор на лидерската среща “има смисъл за следващи избори”.

"Ако този разговор се беше провел преди да се раздадат мандатите, и всички партии бяха намерили сечение в третия мандат, ние нямаше да предлагаме правителство, втората партия, предполагам, също нямаше, а в третия мандат щеше да бъде избрано правителство тип "Габровски", каза той.

По време на срещата Борисов каза, че "времената се менят" и "БСП също много се промени", затова ще говори с "колегите си", за да падне забраната от Конгреса на ГЕРБ за коалиция с левицата. За да може ГЕРБ и БСП да направят "някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент".

Целта на срещата в петък беше да се обсъди възможност за съставяне на правителство с третия мандат, който президентът Румен Радев връчи на БСП в понеделник. На срещата не присъстваха представители на "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Възраждане".

18:08 19.1.2023

ПП и ДБ мислят за общо явяване на парламентарни избори

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) обсъждат общо явяване на следващи предсрочни парламентарни избори. Те се очертават да са в края на април или началото на май, ако БСП не успее да състави правителство с третия мандат. Това се разбира от съобщение на ПП в сряда, в което пише, че може да "започнат разговори с ДБ, "Спаси София" и всички други формации, които работят за просперираща, справедлива и европейска България, с цел потенциални обединения за следващите местни и национални избори в страната".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов в четвъртък каза, че решение за евентуално обединение с ПП за предстоящи избори предстои да се вземе от националните органи на партиите в коалицията. "Ще водим разговори, но е важно да запазим идентичността и идеологиите си. Особено нашата, защото имаме сериозната роля да представляваме демократичната общност през няколко генерации, трябва да запазим физиономията си", каза Иванов пред журналисти в парламента.

18:01 19.1.2023

Половината парламентарно представени партии няма да отидат на обявената от Корнелия Нинова лидерска среща в петък. Повечето от тях вече казаха и че няма да я подкрепят за съставяне на правителство с третия мандат. Той й беше връчен от президента Румен Радев в понеделник, след като първите две партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", не успяха да съставят правителство. В сряда БСП проведе Национален съвет и реши да предложи лидерски срещи на всички партии в парламента, на които да се обсъждат целите на евентуално бъдещо правителство.

В четвъртък Нинова каза, че е насрочила срещата за петък в 11.00 часа в Народното събрание и е изпратила писма на парламентарно представените партии. "Възраждане" предварително отказа да отиде на срещата, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е потвърдил пред Нинова присъствието си. Парламентарно представените сили без "Възраждане" изразиха своята готовност за разговори, но подкрепата остава под въпрос.

На срещата казаха, че няма да присъстват "Демократична България" (ДБ), "Продължаваме промяната" (ПП) и "Възраждане". Трите формации казаха, че биха участвали в двустранна среща, а ДБ и ПП - и в тристранна. ГЕРБ, "Български възход" (БВ) и ДПС ще отидат.

12:00 19.1.2023

Корнелия Нинова има "умерена" надежда за бъдещ кабинет

Корнелия Нинова има "умерена" надежда за сформиране на бъдещ кабинет. Това каза тя пред журналисти в парламента. Нинова каза, че е изпратила официални писма за предстояща лидерска среща с покани към председателите на останалите политически формации в 48-ото Народно събрание за утре от 11:00 в петък.

"Разговарях с лидерите на останалите парламентарно представени партии, поканих ги утре на среща в 11:00 часа в зала "Изток" и изпратих писма", каза Нинова. Тя посочи, че е разговаряла с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и той е потвърдил участието си в срещата.

В понеделник президентът Румен Радев връчи на БСП третия мандат за съставяне на правителство, след като първите две партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", върнаха мандата неизпълнен. В сряда БСП проведе Национален съвет и реши да предложи лидерски срещи на всички партии в парламента, на които да се обсъждат целите на евентуално бъдещо правителство.

23:14 18.1.2023

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП. Това съобщи пресцентърът на партията след проведено заседание на нейния Национален съвет в сряда.

"Краткият живот на новия български парламент показа ясно, че носителят на третия мандат БСП може да състави правителство с останалите политически партии, с които заедно избраха председателя на НС и работеха в синхрон по ключови законодателни инициативи", се посочва в съобщението.

БСП гласува заедно с ГЕРБ, ДПС и "Български възход" за избирането на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. ГЕРБ, ДПС и БСП приеха промени в Изборния кодекс, които върнаха хартиените бюлетини и превърнаха машините за гласуване в принтери.

"Продължаваме промяната" съобщи още, че е готова да подкрепи тези цели на евентуален бъдещ редовен кабинет, които съвпадат с националните приоритети от програмната декларация на партията.

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство в понеделник. Това се случи след като първите две партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", не успяха да съставят правителство. В сряда левицата проведе Национален съвет и реши да предложи лидерски срещи на всички партии в парламента, на които да се обсъждат целите на евентуално бъдещо правителство.

18:50 18.1.2023

Временни комисии в парламента ще проверяват случаите с Нексо и Пловдивския панаир

След цял ден дебати, в сряда депутатите създадоха временни комисии за установяване на фактите по две основни теми от началото на годината - разследването на криптобанката Нексо и овладяването на Пловдивиския панаир от бизнесмена Георги Гергов.

Първата ще трябва да провери обстоятелствата около дейността на Нексо (Nexo) и Нексо Капитал (Nexo Capital) и свързаните с тях лица, включително "финансирането на политически партии и други юридически лица от тях в България". От "Демократична България" вече потвърдиха, че са получавали дарения, които обаче са законни и публични. От формацията вече казаха, че това е атака срещу тях да не получат третия мандат за съставяне на кабинет.

Втората комисия ще трябва да установи как "чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам" предприемачът и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов се опитва да придобие пълен контрол над „Международен панаир Пловдив“ АД.

14:42 18.1.2023

Националният съвет на БСП започна заседание за третия мандат

Националният съвет на БСП започна заседание в 14 ч., на което ще реши каква стратегия да предложи за третия мандат. Очаква се след края на заседанието партията да съобщи дали ще има лидерска среща съставяне на правителство, с кого ще преговаря, както и евентуална кандидатура на министър-председател.

Лидерът Корнелия Нинова каза при връчването на мандата, че ще заложи на общи приоритети, а не на разделителни линии, както и че БСП ще покани всички партии на разговор.

13:37 18.1.2023

ГЕРБ ще участва в лидерска среща, но няма да подкрепи кабинет на БСП

ГЕРБ би участвала в лидерска среща, организирана от БСП, но няма да влезе в коалиция с левицата. Това стана ясно от изказване на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. Той се позова на решение на конгреса на ГЕРБ, според което партията няма как да влезе коалиционни отношения с БСП или да подкрепи нейно правителство.

"Крайно време е да възстановим по един или друг начин разваления от две години насам ред в българската парламентарна демокрация - това лидерите да разговарят, когато се срещат по приоритети, решения. Нормално е да има лидерска среща, нормално е да се търсят точки на сближаване", каза той. По негови думи обаче "ще е много трудно да бъде направено правителство с третия мандат".

13:29 18.1.2023

"Възраждане" е готова на двустранна среща с БСП за мандата

"Възраждане" постави запазването на българския лев като основно условие пред БСП при евентуални разговори за кабинет. "Ако БСП подкрепи "Възраждане" за това наше искане, не би имало никакъв проблем оттам насетне да продължим да разговаряме за други важни въпроси", каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

По негови думи партията би отишла на двустранна среща с левицата, "макар че ние няма какво да си кажем повече от това, което вече много пъти сме си казвали", добави той.

13:19 18.1.2023

Шансът на БСП за кабинет е "изключително малък" според Христо Иванов

Шансът за съставяне на правителство с третия мандат е "изключително малък", по-скоро "теоретичен". Това каза съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов в сряда.

Според него различията между партията му и левицата се увеличават. Сред тях са позицията спряпо войната в Украйна и приемането на еврото. Иванов цитира лидера на БСП Корнелия Нинова, която по негови думи е започнала да заема позицията, че България нямала шанс да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. "Това за нас също е изключително важен приоритет", каза той. "От това, което чувам като заявки, шансовете ни да окажем някаква подкрепа на такова правителство само намаляват".

Той добави, че досега от ДБ не е получила покана за лидерска среща. "Няма да скрия, че изглежда по-скоро пиарска опаковка, за да се прикрие това, че мандатът е изначално обречен:, каза Иванов.

09:17 18.1.2023

"Да, България" съобщи, че е получила дарения от 15 служители на Nexo

Партия "Да, България" - част от коалицията на "Демократична България" (ДБ), съобщи, че след вътрешна проверка е установи установила, че е получила дарения от 15 служители на разследваната криптобанка Nexo. Те са дали общо 199 999 лева през 2021 година и 199 993 лева през миналата година.

Прокуратурата извърши обиски в офиса на компанията и повдигна обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз. Веднага след това от ГЕРБ оповестиха информация, че ДБ е получавала дарения от служители на Nexo и призоваха това също да бъде разследвано. Всичко това стана точно преди президентът да връчи третия мандат за съставяне на кабинет. От ДБ казаха, че целта е това да не се случи. След като го връчи на БСП, Румен Радев отрече да е бил повлиян в решението си.

В съобщението на партията на Христо Иванов се казва още, че не отговарят на истината твърденията, че даренията на свързани с криптобанката лица представляват 90% от всички. "Общо за двете години въпросните дарения представляват 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите", уточниха от формацията.

И добавиха, че през календарната 2021 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП "Движение Да България", са 3167 на обща стойност 2 690 870.70 лв. През миналата година даренията са 1273 на обща стойност 1 111 788.62 лв.

От партията коментираха, че през този период са проведени "безпрецедентни 4 предизборни кампании" и сумите са похарчени изцяло за финансиране им, като всеки разход е документално отчетен съгласно закона. А всички дарения са публични, по банков път, с декларации за произход на средства и информацията е достъпна на сайта на Сметната палата от месеци.

"Ще бъде подкрепено предложението да се създаде Временна парламентарна комисия по темата и ще предложим тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии, се казва още в изявлението на "Да, България".

17:57 17.1.2023

Според Борисов има "огромен шанс" за правителство с мандата на БСП

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов има "огромен шанс" да бъде съставено правителство с мандата на БСП. Борисов говори във вторник от централата на партията, а изявата беше излъчена във Фейсбук.

"Шанс за правителство има огромен - от партиите, управлявали досега", каза Борисов.

"Заедно с "Български възход", ако си намерят и друга подкрепа - а те могат, могат да си направят правителство без нас", добави той и отново повтори, че ГЕРБ няма как да подкрепи кабинет на БСП, защото има решение на конгреса на партията срещу това.

Партиите, които управляваха в предишния редовен кабинет, са "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". Дори и с теоретичната подкрепа на "Български възход" обаче те няма да имат нужното мнозинство от минимум 121 гласа "за".

17:33 17.1.2023

Националният съвет на БСП решава за третия мандат в сряда

Националният съвет на БСП ще проведе заседание в сряда, на което ще обсъди действията на партията с получения трети мандат за съставяне на правителство. Това съобщиха от централата на БСП във вторник.

След като получи мандата от президента Румен Радев в понеделник, лидерката на партията Корнелия Нинова каза, че предстои членовете на Националния съвет да обсъдят с кои партии да преговарят в парламента.

"Ще искаме мандат да преговаряме с всички", каза тогава Нинова. Тя добави, че предпочита да се направи една обща среща на партийните лидери до края на седмицата, но е възможно да се направят и отделни разговори с всяка партия.

Това е четвъртият път, в който Румен Радев избира да даде третия мандат на БСП.

Заредете още

XS
SM
MD
LG