Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова иска да постави 5 въпроса на среща с лидерите на партиите


Корнелия Нинова, лидер на БСП
Корнелия Нинова, лидер на БСП

БСП иска да постави 5 въпроса на евентуална обща среща с лидерите на останалите парламентарно представени партии, на която да обсъдят кабинет с третия мандат. Това стана ясно от интервю на председателката на партията Корнелия Нинова пред Би Ти Ви в понедленик.

По-рано през деня президентът Румен Радев връчи на левицата третия мандат за съставяне на правителство. Това е четвъртият път, в който Радев избира да даде третия мандат на БСП.

Петте въпроса на БСП са дали партиите искат правителство, каква работа трябва да свърши то, ще има ли правителството срок и докога, какъв ще е съставът му - политически, експертен или смесен и каква ще е формулата за взимане на решения в това правителство.

"Ние имаме план какво трябва да ни обединява - бюджет за 2023, Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост", каза още Нинова.

Очаква се в сряда националният съвет на БСП да даде мандат за преговори. Нинова каза още, че предпочита да се направи една обща среща до края на седмицата, но е възможно да се направят и отделни с всяка партия.

Според Нинова предложеният премиер трябва да е равноотдалечен от всички и одобрен от всички."Има ли заявка от някоя група, че премиерът трябва да е нейн, ще бъде проблем", каза тя.

По думите на Нинова се е очаквало "Демократична България" (ДБ) да получи мандата, но "скандалът" около криптобанката Nexo е повлиял на решението на Радев. По-рано съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че според него аферата Nexo е била създадена с цел мандатът да не попадне при неговата партия.

След предсрочните избори през октомври Радев връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, които спечелиха за пръв път от април 2021 г. Те получиха 25% от вота на избирателите, изпреварвайки "Продължаваме промяната" (ПП) с 5 процента, след като тяхното правителство беше свалено през юни.

ГЕРБ не събра достатъчна подкрепа за кабинет и върнаха неизпълнен първия мандат. Същото се случи и с ПП, на които Радев даде втория мандат като втора политическа сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG