Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК очаква да има хартия за гласуване с машини, ако изборите са на 2 април


Председателят на ЦИК Камелия Нейкова и нейни колеги бяха приети от президента Румен Радев
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова и нейни колеги бяха приети от президента Румен Радев

ЦИК ще разполага с достатъчни количества хартия за машинното гласуване, ако предстоящите парламентарни избори са на 2 април или след това. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова във вторник в Народното събрание. Тя повтори това и на среща с президента Румен Радев, който трябва да прецени на коя дата да насрочи вота.

Това ще е възможно, при условие че бъдат поръчани по-малки количества хартия, отколкото за последните избори на 2 октомври. Освен това все още не е уточнено как ще изглеждат и колко ще бъдат дълги бюлетините за машинното гласуване, а това има значение за това колко хартия ще бъде нужна.

"Това ще бъде едно от трудните решения на ЦИК, но така или иначе разполагаме с тези законови текстове и трябва да ги съобразим каквито са", каза Камелия Нейкова по време на срещата с Радев.

В края на 2022 г. ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха гласуването с хартиена бюлетина. Наред с това те приеха машините за гласуване да принтират бюлетини на специална хартия, които след това също да се броят на ръка. Именно сроковете за доставка на тази хартия предизвикаха съмнения дали машините за гласуване ще разполагат с достатъчни количества консуматив.

Камелия Нейкова потвърди, че специалната хартия за машините за гласуване е поръчана в началото на месеца от печатницата на Българската народна банка (БНБ).

Най-ранната доставка на тази хартия би била на 9-ата календарна седмица от годината, уточни тя - тоест в края на февруари или началото на март. След това на печатницата на БНБ са необходими още 50 дни за разролването и подготвянето на хартията. Това значи, че този процес би завършил в края на април.

Нейкова обаче отбеляза, че този срок е за 30 хиляди ролки - толкова, колкото са поръчани за изборите на 2 октомври.

"Мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество", каза тя. Според нея 15 000 – 20 000 ролки биха обезпечили във всяка една машина за гласуване да има една ролка и една резервна.

ЦИК обаче все още не определила какъв ще бъде образецът на бюлетината, която ще бъде принтирана от машините. Очаква се тя да бъде по-дълга в сравнение с разписките, които се отпечатваха на предходните избори. Това означава, че все още не е ясно колко бюлетини ще могат да бъдат възпроизведени от една ролка хартия.

"Надявам се в най-бърз срок да бъде установена дължината на бюлетините, от което зависи и колко ролки ще бъдат нужни за обезпечаване на изборния процес", каза депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов.

По-късно Камелия Нейкова и други членове на ЦИК бяха поканени на среща с президента. Пред Румен Радев те описаха по-подробно какви ще са "трудните решения" след промените в Изборния кодекс.

Досега машините за гласуване издаваха разписка как е гласувал всеки човек, но вотът се отчиташе на база данните от устройствата. За предстоящите избори членовете на СИК ще преброяват хартиите от машините. Те вече се наричат машинни бюлетини, защото ще се отпечатват на хартия със защита и ще бъдат подпечатвани.

Проблемът е, че отворът на машините, от които излизат хартиите, е малък и дизайнът на бюлетината ще трябва да бъде променен. Зам.-председателят на изборната администрация Цветозар Томов каза, че според Изборния кодекс тя "трябва да съответства на вида и образеца" на обикновената бюлетина.

Това означава, че от по-малкия отвор на машината трябва да излезе или бюлетина с много по-малък шрифт, което да прави текста трудно четим, или да е много по-дълга, за да може на нея с нормална големина да са изписани имената и номерата на партиите.

"Съдържанието на хартиената бюлетина, каквато я познаваме, ако се разположи върху доста по-тясно поле, това доста би затруднило всички в изборния процес", каза още Нейкова.

Румен Радев коментира, че усилията на ЦИК трябва да се насочат към указанията на членовете на СИК заради ръчното броене на бюлетините. Той обърна внимание и на достъпа до изходния код на машините. И призова представителите на ЦИК да напомнят на партиите определените в закона лица да получат код, "за да не служи този код като разменна монета между партиите".

В понеделник ЦИК успешно проведе експеримент със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване. Целта беше да се провери възможността за машинно гласуване със защитена хартия, която да съответства на изискванията на Изборния кодекс. Във вторник Камелия Нейкова уточни, че е била използвана защитена хартия, доставена от БНБ. Експериментът обаче е бил направен с разписки, а не с бюлетини.

В края на април 2021 г. за първи път в България беше въведено изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели. То беше предложено от "Има такъв народ" и беше подкрепено от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!".

Причини за това бяха високият процент невалидни бюлетини, както и проблеми при броенето на гласовете от секционните избирателни комисии. Така например на местните избори през 2019 г., които се проведоха само с хартиени бюлетини, невалидните гласове за общински съветници бяха 466 077. Това е 15.1% от общо пуснатите тогава 3 089 045 бюлетини.

На 1 декември 2022 г. БСП, ГЕРБ и ДПС приеха промени в Изборния кодекс. С тях те отново върнаха хартиената бюлетина и броенето на гласове на ръка. Машините за гласуване останаха част от процеса, но само като устройства, които принтират бюлетини, тъй като тези гласове също ще бъдат ръчно преброявани.

Как ще гласуваме следващия път
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG