Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Може изобщо да няма машинно гласуване". БНБ няма да може да изпълни Изборния кодекс


Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов
Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов

Машинно гласуване може изобщо да няма, ако в следващите месеци в България се провеждат избори. Причината за това е, че Българската народна банка (БНБ) няма да може да предостави специална хартия, на която машините да отпечатват бюлетини, с които да се удостовери вотът. Това задължение ѝ е вменено с последните промени в Изборния кодекс.

Това се разбра от думите на депутата от "Демократична България" и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов. Той се позова на писмо от БНБ по темата, в което се казва, че предоставянето на оферта от производител на хартия отнема минимум 2 седмици, а сроковете за производството - между 4 и 8 месеца. Освен това печатницата на банката не разполага с необходимото оборудване.

На 1 декември с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС бяха одобрени промените в Изборния кодекс (ИК). С измененията се връща хартиената бюлетина, а машинният вот вече на практика също ще е хартиен - устройството ще принтира бюлетина на специална хартия, която след подпечатване от секционната избирателна комисия избирателят ще пуска в урна. А резултатите от вота ще се броят на ръка. Тези разпечатки трябва да са на хартия, доставена от печатницата на БНБ, гласят текстовете.

Законът още не е влязъл в сила - на 14 декември, президентът Румен Радев им наложи вето. Само ден по-късно то беше отхвърлено от правната комисия в парламента. ГЕРБ, БСП и ДПС обаче имат нужното мнозинство от над 121 гласа, за да го преодолеят и новите изборни правила да останат валидни.

Ако бъдат обнародвани новите текстове от Изборния кодекс, може изобщо да няма машинно гласуване на изборите. Причината е, че сроковете и наличната техника на Българската народна банка (БНБ) биха направили невъзможно получаването на хартия за машините навреме. Това каза депутатът от "Демократична България" (ДБ) Божидар Божанов. "Предупреждавахме за това на комисия и в зала", добави той в своя Фейсбук профил.

За Свободна Европа Божанов уточни, че проблемът всъщност важи за всички избори. Причината е, че според предвидените текстове в Изборния кодекс при всеки един избор Централната избирателна комисия (ЦИК) определя различни характеристики на хартията.

"Предвид това, че ЦИК започва всякакви действия с указа на президента за насрочване на избори, което е около 2 месеца преди самите избори, при 4 месеца за доставка това е проблем не само за предсрочни избори, а и като цяло", каза Божанов.

Той все пак казва, че най-критични са евентуалните предсрочни избори, защото в бъдеще БНБ може да намери начин да съкрати времето по производство и доставка.

Така, ако изискванията на закона не могат да бъдат изпълнени по отношение на машинния вот, то на следващи избори ще гласуваме само с хартиени бюлетини, въпреки че формално Изборният кодекс дава право на избирателя да реши как да подаде вота си.

В мотивите си за ветото държавният глава посочва, че поправките в Изборния кодекс не гарантират равенството на избирателите пред закона, тайната на техния вот и оптималното организиране на изборния процес зад граница.

Изцяло машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели в България беше въведено в края на април 2021 г. Това стана след парламентарните избори, на които дотогава управлявалата партия ГЕРБ загуби мнозинството си. Въвеждането на машинното гласуване беше предложено от "Има такъв народ" и беше подкрепено от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!".

Въвеждането на машинно гласуване бе мотивирано с високия процент невалидни бюлетини, както и заради проблеми при броенето на гласовете от секционните избирателни комисии. Така например на местните избори през 2019 г., които се проведоха само с хартиени бюлетини, невалидните гласове за общински съветници бяха 466 077. Това е 15.1% от общо пуснатите тогава 3 089 045 бюлетини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG