Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поздрави от Москва. Симеон Сакскобургготски прие външния министър на руската църква


Волоколамският митрополит Антоний, Симеон Сакскобургготски и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова.
Волоколамският митрополит Антоний, Симеон Сакскобургготски и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова.

Бившият министър-председател и последен български цар Симеон Сакскобургготски е приел Волоколамския митрополит Антоний в двореца Врана. Митрополитът има статут на външен министър на Московската патриаршия. Срещата се е провела на 6 декември. Присъствала е и Елеонора Митрофанова - посланик на Русия в България. За събитието съобщи на сайта си Московската патриаршия.

Официалният повод за визитата на Антоний В България беше честването на 70 години от основаването на руското подворие у нас в деня на Св. Николай Мириклийски, каквото име носи и руската църква в София.

В деня, в който се е провела срещата със Сакскобургготски, Антоний беше посрещнат от протест пред храма. Граждани разпънаха плакати "Тук не е Москва", "STOP PUTIN, STOP WAR" и скандираха "Убийци. Хората протестираха срещу войната в Украйна и присъствието на представител на страната агресор в България, както и срещу подкрепата на московската тариаршия за руската армия.

Докато течеше демонстрацията, митрополитът отслужи в църквата архиерейска света литургия заедно с Ловчанския митрополит Гавриил и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

Поздрави от патриарх Кирил

"Волоколамският митрополит Антоний, от името на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, сърдечно поздрави Симеон II Сакскобургготски, като отбеляза изключителния му принос за запазване на единството на Българската православна църква и укрепване на нейните позиции в българското общество, както и личния принос на главата на Царския дом на България за укрепване на отношенията между Руската и Българската православна църква", пише в съобщението за срещата от Москва. Симеон II е предал поздрави и най-добри пожелания на Негово Светейшество патриарх Кирил, става ясно още от публикацията.

На официалния сайт на Симеон Сакскобургготски нямаше информация за срещата до 15:30 часа в сряда. От секретариата на Сакскобургготски казаха пред Свободна Европа, че това е защото чакат официални снимки и ще изпратят прессъобщение, след което, ако имаме още въпроси, ще отговорят.

Позицията на Симеон за войната

Симеон Сакскобургготски не е заемал позиция срещу руската агресия към Украйна. Той нарече "излишно и провокативно, изглежда така, сякаш е под някакъв друг, чужд натиск" изгонването на 70 руски дипломати от България през юли в интервю за Нова телевизия. Тогава премиерът Кирил Петков каза, че "голяма част от тях са работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие".

На срещата във Врана, освен Митрофанова, са били и заместник-председателят на Отдела за външноцърковни връзки протойерей Игор Якимчук, настоятелят на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев) и помощникът на председателя на Отдела за външноцърковни връзки свещеник Александър Ершов.

Бившият външен министър и бивш депутат от "Демократична България" (ДБ) Стефан Тафров каза във вторник, че задачата на митрополит Антоний в България е да демонстрира, че Русия не е в изолация.

"Главна задача на руските власти на Кремъл и Московската патриаршия е да демонстрират, че не са изолирани заради войната в Украйна. Особено значение се отдава на участие в прояви в европейските страни, като руската дипломация представя това като одобрение на руските действия", написа в туитър Тафров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG