Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП кани лидерите на всички партии в парламента на разговори за правителство


Кристиан Вигенин, Корнелия Нинова, Атанас Зафиров и Георги Свиленски
Кристиан Вигенин, Корнелия Нинова, Атанас Зафиров и Георги Свиленски

БСП ще покани лидерите на всички партии в парламента на разговори за правителство. Това каза лидерът Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията в сряда.

Дати не са насрочени и не е ясно дали ще се проведе една обща среща или представителите на БСП ще се срещат с лидерите на всяка партия поотделно.

"По какъв начин ще се проведат, дали двустранно или една обща среща, ще уточним в разговори с тях", каза Нинова на брифинг в сряда.

Левицата получи третия мандат за съставяне на кабинет от президента Румен Радев в понеделник, след като двете най-големи партии в парламента ГЕРБ и "Продължаваме промяната" не реализираха своите мандати.

Нинова повтори думите си от понеделник, че БСП няма да поставя разделителни линии по време на преговорите, а ще търси това, което обединява партиите. Основни теми ще са бюджетът за 2023 г., приемането на България в Шенген, приемането на законите по Плана за възстановяване и ревизията му в областта на енергетиката, както и съдебната реформа.

Лидерът на БСП не посочи възможна кандидатура за министър-председател, като отново каза, че той трябва да е "равно отдалечен" от всички. Тя не посочи и конкретна дата за връщане на мандата, като добави, че партията няма да "злоупотребява" със задържането му.

Конституцията не предвижда конкретен срок, в който трябва да бъде върнат мандатът, като според тълкувателно решение на Конституционния съд от 1993 година носителят на мандата не може да се бави прекалено дълго. Конституционалисти определят като резумен срок около една седмица.

След изпълняването на мандата партията има и още една седмица, за да предложи структура и състав на предложеното правителство.

В случай че мандатът на БСП не бъде изпълнен, предстоят нови предсрочни избори, които президентът трябва да насрочи след не повече от два месеца - в края на май или началото на април. Това ще бъде четвъртият предсрочен вот след последните редовни избори през 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG