Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова покани лидерите на партиите на среща в петък. ГЕРБ, ДПС и "Български възход" ще отидат


Нинова и членове на БСП в кабинета на президента Румен Радев по време на връчването на третия мандат за съставяне на правителство на 16 януари 2022 г.
Нинова и членове на БСП в кабинета на президента Румен Радев по време на връчването на третия мандат за съставяне на правителство на 16 януари 2022 г.

Половината парламентарно представени партии няма да отидат на обявената от Корнелия Нинова лидерска среща в петък. Повечето от тях вече казаха и че няма да я подкрепят за съставяне на правителство с третия мандат.

Той й беше връчен от президента Румен Радев в понеделник, след като първите две партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", не успяха да съставят правителство. В сряда БСП проведе Национален съвет и реши да предложи лидерски срещи на всички партии в парламента, на които да се обсъждат целите на евентуално бъдещо правителство.

В четвъртък Нинова каза, че е насрочила срещата за петък в 11.00 часа в Народното събрание и е изпратила писма на парламентарно представените партии. "Възраждане" предварително отказа да отиде на срещата, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е потвърдил пред Нинова присъствието си.

Парламентарно представените сили без "Възраждане" изразиха своята готовност за разговори, но подкрепата остава под въпрос.

На срещата казаха, че няма да присъстват "Демократична България" (ДБ), "Продължаваме промяната" (ПП) и "Възраждане". Трите формации казаха, че биха участвали в двустранна среща, а ДБ и ПП - и в тристранна. ГЕРБ, "Български възход" (БВ) и ДПС ще отидат.

Основни теми, които Нинова каза, че ще се обсъждат на срещата, ще са бюджетът за 2023 г., приемането на България в Шенген, приемането на законите по Плана за възстановяване и ревизията му в областта на енергетиката, както и съдебната реформа. Тя не посочи и дата за връщане на мандата, ако не получи подкрепа за съставяне на правителство. БСП няма да "злоупотребява" със задържането му, добави Нинова. Според конституционалисти разумният срок за това е около седмица.

"Възраждане", ПП, ДБ и ГЕРБ няма да подкрепят Нинова

"Възраждане" няма да отиде на срещата и е убедено, че правителство с третия мандат няма да има, каза Костадин Костадинов пред журналисти в парламента. Той определи като "нещо изключително неприятно" публикацията в чуждестранната преса за износ на оръжие и петрол от България за Украйна миналата година.

"Това минаваше по някакъв начин с мълчаливото съгласие и знание на БСП, които управляваха сектора икономика, и е някак малко лицемерно "Възраждане" да води такива разговори с БСП", каза Костадинов.

"На този етап за такава лидерска среща не виждаме условия, в които ние да се включим", каза пред журналисти в парламента съпредседателят на формацията Христо Иванов.

"Ако търси нашата подкрепа, ние бихме предпочели да се проведат срещи в двустранен формат", добави той.

По думите му "разговорите трябва да се правят във формати, които ще произведат действие". "Просто разговори, за да покажем, че си говорим, преди да се разотидем на избори, не виждам какво ще донесат", каза Иванов.

"Ако тя има желание да проведем срещата в тристранен формат с "Продължаваме Промяната", също е опция", каза още той.

Според него "този парламент не е могъл да произведе консенсус, който да излъчи правителство". "На изпроводяк сега, освен една панихида, не виждам какво точно можем да направим", каза Христо Иванов.

ПП няма да участват в общата лидерска среща, каза съпредседателят на формацията Кирил Петков. Той добави, че в телефонен разговор с лидера на левицата Корнелия Нинова е потвърдил, че би участвал в тристранен разговор заедно с ДБ.

След Националния си съвет в четвъртък пресцентърът на партията съобщи, че ПП няма да подкрепи правителство с мандата на БСП.

В пост във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да отиде на срещата в петък. На среща с депутатите си от парламентарната група във вторник Борисов каза, че по принцип лидерските срещи са "нещо добро", но ГЕРБ има решение на конгреса си да не участва в управление с БСП.

"Шансовете да подкрепим БСП не са много големи, много малки са шансовете", каза пред БНР в четвъртък зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков.

"Български възход" и ДПС не са казали

БВ и ДПС не са казали категорично дали ще подкрепят Нинова за третия мандат. Лидерът на БВ Стефан Янев ще се отзове на поканата й за лидерската среща.

"Надявам се разговорите да са конструктивни. Идеята е да има някакъв резултат от тях, в противен случай играем пиеска, с която заблуждаваме себе си, заблуждаваме гражданите", каза той пред журналисти в парламента.

Лидерската среща ще реши съдбата на третия мандат за съставяне на правителство, каза пред журналисти в парламента Йордан Цонев от ДПС. По думите му форматът няма значение, но "само ако има диалог мандатът не е обречен".

Ако мандатът на БСП не бъде изпълнен, предстоят нови предсрочни избори, които президентът трябва да насрочи след не повече от два месеца - в края на май или началото на април. Това би бил четвъртият предсрочен вот след последните редовни избори през 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG