Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На помощ". България е снабдявала Украйна със снаряди и дизел през други държави при кабинета на Петков


Кирил Петков и Володимир Зеленски в Киев, 28 април, 2022 г.
Кирил Петков и Володимир Зеленски в Киев, 28 април, 2022 г.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков съобщи, че България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снаряди при управлението на неговия кабинет. Това се е случвало непряко, през други държави от НАТО.

Петков каза това в предаването "Денят с Веселин Дремджиев", което се излъчва в YouTube, във вторник. В сряда германският всекидневник WELT публикува статия по темата, в което цитира също Петков да казва: „Смятаме, че около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България“.

За първи път представител на кабинета "Петков" прави такова официално признание. При неговото управление не беше одобрено искането на Украйна за военна помощ.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, която ръководеше държавните военни предприятия, отричаше България да изнася оръжия и боеприпаси за Украйна през други държави. Тези предположения бяха базирани на ръста в износа на български оръжия и боеприпаси след началото на войната. Ръководената от Нинова партия БСП беше против военната помощ и заплаши да напусне коалицията.

През декември, вече при управлението на служебния кабинет, мнозинството в парламента одобри споразумение между България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. От БСП и "Възраждане" събраха гласове, за да сезират Конституционния съд, който в началото на януари съобщи, че ще разгледа делото.

"Голяма част от дизела в Украйна беше от България. Също така, въпреки че нямаше директен износ - през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания - голяма част от снарядите в Украйна бяха българско производство", каза сега Петков.

Той добави, че "не можем да кажем, че ние ги изнесохме там, но доставките, които отидоха там, бяха ключови за войната".

По думите му един голям процент - до 40%, от дизела в Украйна, е бил българско производство и така България е помагала до голяма степен на Украйна, защото тя не би могла да води войната без гориво.

Петков разказа, че е получил обаждане по телефона от украинския президент Володимир Зеленски около падането на кабинета, който му казал: "България беше основополагаща сила в подкрепата за Украйна в много важен момент от войната, в началото".

Правителството в Киев потвърди това. Външният министър Дмитро Кулеба казва пред WELT:

„Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, така че президентът Зеленски ме изпрати да набавя необходимия материал“.

Той разказва още, че Петков отговорил, че вътрешното му положение в България „не е лесно“, но че ще направи „всичко по силите си“.

„Кирил Петков показа почтеност и винаги ще съм му благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, отбелязва Кулеба, цитиран от изданието "Политико", което публикува материал под заглавието „България на помощ: как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна“.

Според него, докато някои членове на българската коалиция са заемали страната на Русия, Петков е решил „да бъде от правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим срещу много по-силен враг“.

„Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти“, казва още Петков пред германския вестник.

Кадри от април показаха товарни самолети, „натоварени догоре“ с оръжия, които летят между България и Полша. Известно е, че полското летище Жешув, на 70 километра от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е основна точка за доставки.

„Погрижихме се сухопътният път през Румъния и Унгария също да бъде отворен за камиони“, уточнява Петков.

Кулеба потвърждава това, като казва, че не става дума за пряка военна помощ на Украйна, „а по-скоро украински компании и фирми от страните от НАТО да получат възможност да доставят необходимото от български доставчици“.

По информация на WELT САЩ и Великобритания са платили за доставките.

Изданието цитира и другия съпредседател на ПП - Асен Василев, който по време на четворната коалиция беше финансов министър. Той казва, че е насърчил "Лукойл в България" да изнася излишък от петрол за Украйна. Реакцията била положителна и служителите там също осъдили войната на Путин.

„Камиони и цистерни редовно отиваха за Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото беше натоварено и на товарни влакове“, каза Василев.

Киев потвърждава, че украинските компании са получили български дизел.

На 5 декември влезе в сила европейското петролно ембарго върху вноса на руски петрол. България остана единственият вход по море за руския петрол в Европа. В деветия пакет от санкции, одобрен от държавите от ЕС на 16 декември, изрично е записано, че България не може да изнася продукти, произведени при преработката на руски петрол. Това може да се случва само по изключение - когато са за Украйна или определени продукти за трети страни, когато не могат да се съхраняват в България при безопасни условия.

От "лъжа" до "не е новина". Коментарите в НС

В сряда, след публикуването на статията в германското издание, Кирил Петков и Асен Василев дадоха брифинг в Народното събрание. Те изтъкнаха, че не е имало директен износ за Украйна.

"Да, част от това оръжие е отивало в украинската армия, но това не е, защото България е изнасяла, това е, защото нашите партньори са внасяли в Украйна", каза той.

Петков добави, че се радва, че в заглавието е написано "ясно, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята този път".

На въпрос дали Корнелия Нинова е била информирана за крайната точка на износа, той отговори само, че задачата ѝ е била да оторозирира износа, "а той отиваше за страни от ЕС и НАТО".

Василев уточни, че българската военна индустрия работи с контрагенти и че "никога крайна точка Украйна не е била декларирана при българския износ".

"България директно за Украйна не е изнасяла оръжие и който твърди обратното, че България е доставяла оръжие за Украйна, лъже", коментира самата Нинова по-късно.

Тя добави, че от десетки години България изнася оръжие за над 60 държави, но не може да контролира какво правят след това с тази собственост.

"Продължавам да твърдя, че България не е доставила и един патрон на Украйна. Който иска да доказва обратното, моля да го направи с документи, а не с празни приказки", каза още Нинова.

Зам.-председателята на ГЕРБ Даниел Митов коментира, че няма нищо ново в информацията.

"Големият проблем е защо Кирил Петков и Корнелия Нинова лъгаха? Обясняваха, че нито един куршум не е отишъл. Нинова продължава да го твърди, а Петков тръгна да се хвали с това“, добави той.

Той критикува ПП и БСП, че е трябвало още в миналия парламент да позволят военната помощ за Киев, за да получи в замяна армията ни по-модерни западни оръжия.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че България е трябвало ясно да заяви, че подкрепя всячески Украйна и това е в наш национален интерес.

"Вероятно това, че да се скрие този факт, трябваше да се минава през посредници, води до загуби за България. Лицемерието струва пари, важното е, че всичко това се е случило", добави той.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев каза, че не може да коментира информация, която много пъти е била тиражирана и в български медии. "Не виждам къде е новината тук", добави той.

Бившият военен министър каза още, че когато става въпрос за бизнес и производството на българската оръжейна индустрия, "нормално е да се търсят пазари и тя да се реализира, включително и в случаи, когато има война и тези пазари са по-бързооборотни".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG