Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ако са за Украйна или ако не може да ги съхранява. Кога "Лукойл" ще може да изнася горива


България получи изключение от европейското петролно ембарго срещу Русия и ще продължи да внася руски нефт през пристанището в Росенец
България получи изключение от европейското петролно ембарго срещу Русия и ще продължи да внася руски нефт през пристанището в Росенец

ЕС прие нов пакет санкции срещу Русия, от които би трябвало да стане по-ясно какво означава за България петролното ембарго. Те гласят, че страната може да изнася горива, произведени от руски петрол, но само за Украйна и в определени случаи за страни извън ЕС.

Може ли България да изнася горива, произведени от руски петрол? Този въпрос най-накрая има отговор. Той се съдържа в новия пакет санкции срещу Русия, които Европейският съюз (ЕС) прие в петък. И гласи, че страната може да изнася такива горива, но само за Украйна или за страни извън ЕС, и то при определени условия.

Това значи, че рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще може да изнася продукти, които произвежда от руски петрол. Той се внася в България по силата на специално изключение (дерогация), което страната получи от ембаргото на ЕС върху вноса на руски нефт, което важи до края на 2024 г.

Европейската комисия (ЕК) няколко пъти казаха, че изключението е само за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар и България не може да изнася продукти от преработката на руски петрол. Българското правителство твърдеше, че това не е вярно.

„Лукойл“ постави липсата на ограничение при износа като едно от условията да плаща данък печалба в България.

Новите санкции би трябвало да дават повече яснота за това какво може и какво не може да изнася „Лукойл“ от България. Те обаче отново дават възможност за тълкуване.

Къде България може да изнася горива

ЕС въведе забрана за вноса на руски петрол след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Поради специфичното географско разположение на България, беше предвидено изключение от забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период. Изключението върви със забрана за износ на петрола и петролните продукти, които се внасят благодарение на него.

От 5 февруари 2023 г. се забранява и продажбата и транспортирането на нефт и продукти, получени от преработката на суров руски нефт на други държави членки или на трети страни.

Деветият пакет от санкции, одобрен от държавите от ЕС на 16 декември, предвижда възможност за износ на продуктите, получени от преработката на руски суров петрол в няколко определени случая.

Българското правителство може да разреши продажбата им за Украйна. То може да направи изключение за износ на такива продукти и към трети страни, ако те не могат да се съхраняват в България при безопасни условия. Годишният износ не трябва надвишава средногодишния износ на такива продукти през последните пет години.

България ще трябва да информира останалите държави членки и Европейската комисия за всички разрешения, а ЕС ще определя кои продукти влизат в дерогациите.

„Това на практика е вид ограничаващо условие“, каза за Свободна Европа икономистът Георги Ангелов.

Според него Комисията казва, че „такава продажба, доставка, трансфер или износ няма за цел да заобиколи забраните“ за износ на продукти от руски петрол.

Какви продукти може да изнася България

Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, тежки и нефтени масла, тежки горива.

България и досега е изнасяла петролни продукти за Украйна. От началото на годината износът на горива за страната е нараснал значително, показва справка на Националния статистически институт от януари до август 2022 г., предоставена на Свободна Европа.

Най-голям е ръстът при нефтените масла, следван от газьола и средните масла. Най-активен е бил износът през месеците юни, юли и август - след началото на войната, която Русия започна срещу Украйна.

Какво казва "Лукойл"

Решението за това дали може или не може да се изнасят продукти, получени от преработката на руски нефт, засяга предимно нефтопреработвателния завод "Лукойл Нефтохим Бургас". В рафинерията в Бургас се преработва руски петрол, а произведените горива се продават.

От началото на 2022 г. „Лукойл“ е преработила над 7 млн. тона нефтена суровина. Това е почти два пъти повече в сравнение с 2021 г., когато са преработени около 4,2 млн. тона.

Деветият пакет от санкции срещу Русия, приет от ЕС, може да ограничи работата на "Лукойл Нефтохим Бургас", каза в петък Илшат Шарафутдинов от ръководството на компанията, цитиран от руската държавна агенция ТАСС.

"Сега анализираме ситуацията и водим консултации", добави Шарафутдинов.

Доставките на готова продукция за вътрешния пазар съставляват 43% от общата продукция на "Лукойл Нефтохим Бургас". Останалата част се изнася.

На 20 ноември ръководството на рафинерията "Лукойл Нефтохим" съобщи, че се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това кабинетът пое ангажимент да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнася продукти, добити от преработката на руския нефт в България.

Това постави въпроса дали износът на тези продукти би бил нарушение на условията на европейското петролно ембарго срещу Русия. Според служебното правителство санкциите биха разрешили такъв износ. Европейската комисия обаче няколко пъти каза, че изключенията от ембаргото са, за да може България да се снабдява, а не да изнася.

В началото на декември служебното правителство разреши на "Лукойл Нефтохим" да изнася продукти от преработен руски петрол до 5 март 2023 г. Това се случи на фона на приетия на първо четене от парламентарната енергийна комисия законопроект на ДПС, с който се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия. Окончателното гласуване на този закон предстои.

Свободна Европа изпрати въпроси във връзка с новия пакет санкции до "Лукойл", но не получи отговори.

Как "Лукойл" ще заобикаля европейските санкции с помощта на България
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:11 0:00

XS
SM
MD
LG