Връзки за достъпност

Извънредни новини

България разреши износа на руски петролни продукти до 5 март. След това ще има изключения


Рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас
Рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас

Служебният кабинет разреши на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" да изнася продукти от преработен руски петрол до 5 март 2023 г. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба, разпространено в петък.

В него се посочва още, че след тази дата ще има изключения за "нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет (МС), както и в случаите на корабно зареждане". Съдържанието на решението и приложението към него обаче все още не е публикувано.

Успоредно с това, кабинетът на Гълъб Донев е отменил в петък забраната за износ на нефтопродукти, произведени от руски нефт от 5 декември, наложена от правителството на Кирил Петков.

Тогава влиза в сила европейско ембарго над вноса на руски суров руски петрол по море. Забраната е продължение на санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия заради непредизвиканата ѝ военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

През май България успя да получи изключение от ембаргото, така че доставките на руски петрол до пристанището в Бургас и рафинерията "Лукойл Нефтохим" да продължат до края на 2024 г.

Решението на кабинета "Донев" идва на фона на приетия преди дни на първо четене от парламентарната енергийна комисия законопроект на ДПС, с който се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия.

На 20 ноември ръководството на рафинерията "Лукойл Нефтохим" съобщи, че се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната.

В замяна на това кабинетът пое ангажимент да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнасяпродукти, добити от преработката на руския нефт в България.

В същото време от ЕК недвусмислено заявиха, че България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG