Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лукойл" поиска да изнася продукти от руски петрол, срещу което обеща да плаща данъци в България


Служебният вицепремиер по икономическата политика Христо Алексиев и изпълнителният директор на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов съобщиха за изхода от преговорите на пресконференция в понеделник.
Служебният вицепремиер по икономическата политика Христо Алексиев и изпълнителният директор на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов съобщиха за изхода от преговорите на пресконференция в понеделник.

Ръководството на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това Министерският съвет трябва да позволи на „Лукойл“ да продължи да внася руски петрол от сорта „Уралс“ за България до края на 2024 г., както и да позволи износа към други държави на нефтените продукти, добити от преработката на руския нефт на територията на страната.

Това стана ясно в понеделник на съвместна пресконференция на служебния вицепремиер по икономическата политика Христо Алексиев и изпълнителния директор на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов.

До момента „Лукойл Нефтохим Бургас“ работеше в България чрез посредник – дъщерната фирма на руския „Лукойл“ „Литаско“, която е базирана в Швейцария. Сега тя купува от руския „Лукойл“ суров петрол и го продава на рафинерията в България. След това купува обратно преработения петрол и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас само преработва петрола „на ишлеме“, а всички данъци върху печалбата й се връщат обратно в Русия.

Защо най-голямата рафинерия в България е на загуба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Заради тази схема през почти всички години в последните 2 десетилетия рафинерията декларираше, че работи на загуба, а през 2021 г. отчете печалба от 67 млн. лева. Това се случва въпреки факта, че за последните 15 години рафинерията е отчела приходи от над 80 млрд. лева.

Според новата схема би трябвало сега посредникът „Литаско“ да отпадне и от 1-ви януари 2023 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“ да прехвърля цялата си икономическа дейност в България. Така рязко ще се увеличат данъците, които рафинерията ще плаща в страната. Според изчисленията на вицепремиера Алексиев това ще доведе до голямо увеличение още тази година, но най-сериозно ще е то през 2023.

„Можем да разчитаме тази година на приходи в бюджета, в хазната, в размер на 100 милиона от „Лукойл“. Догодина при запазване на досегашната ситуация, можем да разчитаме на около 700 милиона лева, които да постъпят в бюджета“, каза той на пресконференцията.

Според Шатафутдинов тази „нова схема“ на работа всъщност е старият начин, който сега може да бъде възстановен, защото има подходящите макроикономически условия.

„Новата бизнес схема всъщност означава връщането към старата класическа схема. Това е заводът купува нефта, преработва го и заводът продава нефтопродуктите“, каза директорът на рафинерията.

Защо "Лукойл" се съгласява на това

Шатафутдинов каза още, че е "справедливо" ползите от работата на рафинерията да остават при нея - тоест в България. Но за да е възможно това, той постави три условия по време на изявлението си пред журналисти в понеделник.

  • Макроикономическите условия да са такива, каквито са днес;
  • Заводът да продължи да работи на максималния си капацитет, като за целта трябва да използва суров руски петрол от сорта "Уралс";
  • Да няма забрана върху износа на преработените в "Лукойл Нефтохим Бургас" нефтени продукти.

За да може да бъде изпълнено второто условие -„Лукойл Нефтохим Бургас“ да продължи да работи при максимална натовареност и да постига същите производствени резултати, които има днес, според Шатафутдинов рафинерията трябва да ползва оптималната си суровина. Това е именно суровият петрол от сорта „Уралс“.

Това е традиционният руски петрол, чиято цена е по-ниска в сравнение с тази на други сортове като „Брент“, които основно се продават от други държави.

Преди войната в Украйна „Лукойл Нефтохим Бургас“ работеше и с други сортове петрол, но след началото ѝ започна да внася само „Уралс“.

По думите на директора на „Нефтохим Бургас“, за да може рафинерията да продължи да работи с „Уралс“, Министерският съвет трябва да приеме проектопостановление, с което номинира „Лукойл“ да бъде вносител и то на суров петрол от сорта „Уралс“ до края на 2024 г.

Третото „необходимо икономическо условие“, което Шатафутдинов постави, за да може „Нефтохим Бургас“ да прехвърли цялата си икономическа дейност в България, е „да няма забрана за износа на продуктите, които са резултат от преработката на руския нефт“.

„Това е свързано с нашата технологична схема, с производителността и натоварването“, каза още той.

На 5 декември в целия Европейски съюз влиза европейската забрана върху вноса на руския петрол, която беше въведено заради войната, която Русия започна в Украйна. България получи дерогация – изключение, което позволява на страната да продължи да внася петрол от Русия, за да задоволи нуждите на вътрешния си пазар.

Според условията на ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ България сега не само ще внася руско петрол, но и ще трябва да изнася преработените нефтени продукти извън страната – към други европейски държави, които нямат право да купуват руски петрол.

Служебният вицепремиер Христо Алексиев каза, че според неговия екип това няма да е нарушение на европейската забрана за износ, която върви с дерогацията, защото тя важи само за суров петрол.

„Не се забранява износът на нефтопродукти, които са произведени на територията на България от внесен руски нефт“, каза той.

Според икономическото министерство продуктите, които са произведени, макар и от руски нефт, на територията на България са български продукти и могат да бъдат изнасяни за Русия.

Свободна Европа изпрати запитване до Европейската комисия дали това е така и ще публикува отговора, когато бъде получен.

Ако износът не е разрешен, рафинерията спира работа

В края на пресконференцията стана ясно, че третото условие, поставено от Шатафутдинов е от ключово значение за „Лукойл“. Той каза, че „Нефтохим Бургас“ няма как да функционира в „условия на ограничаване на експорта“.

„Тоест трябва ни изход, ако няма изход, пълним си складовете и спираме работа“, каза той.

Вицепремиерът Алексиев потвърди, че това е било обсъдено и по време на преговорите.

„В крайна сметка ако има дерогация и износът не бъде разрешен, колегите коментираха, че ще обмислят затваряне на дейността на рафинерията и прекратяване на нейната дейност“, каза той.

Това означава, че ако България не спази условията на ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ – да позволи на „Лукойл“ да внася суров петрол от сорта „Уралс“ до края на 2024 г. и да може рафинерията да изнася преработените нефтени продукти – те са готови да спрат работа на територията на страната.

В България има само една голяма рафинерия – „Лукойл Нефтохим“ в Бургас. Тя беше купена през 1999 г. от руския петролен гигант „Лукойл“. Днес тя остава основен производител на горива в страната.

Традиционно рафинерията преработва предимно руски петрол. За първото тримесечие на 2022 г. близо две трети (63%) от преработения нефт е с руски произход. С поевтиняването на руския петрол след началото на войната срещу Украйна този дял се увеличи. Данните показват, че в България се внася основно руски петрол, а количествата през тази година дори са били по-големи в сравнение с миналата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG