Връзки за достъпност

Извънредни новини

Някой да се откаже сам от милиарди? Кой печели от сделката между "Лукойл" и България


От ляво надясно председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Илшат Шарафутдинов, консултантът на "Лукойл България" Александър Величков и директорът на "Лукойл България" Андрей Матюхов.
От ляво надясно председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Илшат Шарафутдинов, консултантът на "Лукойл България" Александър Величков и директорът на "Лукойл България" Андрей Матюхов.

„Лукойл“ поиска правителството да му издейства заобикаляне на европейското ембарго върху руския петрол. В замяна фирмата обеща да плаща данъци. Това е устна договорка и няма гаранция, че „Лукойл“ ще удържи на думата си. Никой не се отказва доброволно от милиарди печалба, предупреждават икономисти.

Добри намерения срещу държавен печат, който гарантира печалби от стотици милиони долари. Така изглежда сделката, която служебното правителство приема да сключи с руската „Лукойл“.

Най-голямата компания в България години наред прави милиарди левове оборот, но отчита загуби и не плаща данък печалба в страната. Причината за това е използването на фирма посредник, за да излиза печалбата извън България. Сега "Лукойл" казва, че ще прекрати тази практика, но поставя условия - българското правителството да издейства заобикаляне на европейското ембарго върху вноса на руски петрол.

Преди седмица представители на служебния кабинет дадоха изненадваща пресконференция съвместно с ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и на „Лукойл България“ - това са двете компании, които осъществяват дейността на руския петролен гигант в България. От изявленията научихме, че е постигната договорка „Лукойл“ да прехвърли цялата си икономическа дейност в България, а в замяна правителството да отмени забраната за износ от България на нефтени продукти, произведени с руски петрол.

Причината "Лукойл" да иска това е, че на 5 декември влиза в сила европейската забрана за внос на руски петрол, която беше въведена заради войната на Русия срещу Украйна. Петролните пари са основен източник за финансиране на руската военна инвазия. Износът на нефт и газ осигурява близо половината от приходите в държавния бюджет на Русия. Министерството на икономиката в Москва очаква приходите от износ на енергия да достигнат 388 млрд. долара през 2022 г. Миналата година те бяха 244 милиарда, въпреки по-големите количества, но пък тогава цените бяха значително по-ниски.

По настояване на бившия вицепремиер Асен Василев („Продължаваме промяната“) България издейства изключение (дерогация) от европейската забрана като получи правото да продължи да внася и преработва руски нефт за още две години. Така страната ще остане единственият вход за руски петрол по море в Европа.

Европейската комисия казва, че България получава тази дерогация, за да задоволява вътрешния пазар и без да има право да изнася за страни от Европейския съюз и трети държави. В края на юли по настояване на бившия премиер Кирил Петков („Продължаваме промяната“) правителството гласува забрана за износ от България на нефтени продукти, произведени с руски петрол. Мотивът на бившето правителство е, че по-евтиният руски петрол ще доведе и до по-ниски цени на горивата в страната и затова забрани износа.

Това обаче стана повод ръководството на „Лукойл“ да постави условия и да заплаши, че ще затвори предприятието, ако правителството не разреши компанията да продължи да изнася продуктите от преработения руски петрол. Нито правителството, нито „Лукойл“ обаче казват какви са гаранциите, че компанията ще спази обещанията си и как ще бъде гарантиран интересът на българската държава.

Сделката засега изглежда така - правителството се ангажира да издейства отстъпки за "Лукойл", а компанията обещава да не изнася повече печалбата си.

Защо "Лукойл" иска това изключение

„С ръководството на „Лукойл“ постигнахме договореност от 1 януари 2023 г. те да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България. Цялото производство, всички приходи. Всички данъци от тяхната дейност да бъдат показани, да бъдат плащани в България, а не както беше сега в Холандия (Нидерландия, бел. ред) или Швейцария“, каза служебният вицепремиер Христо Алексиев.

По думите му "можем да разчитаме на около 700 милиона лева, които да постъпят в бюджета" през 2023 г., ако "Лукойл" продължи да изнася продукти, произведени от руски нефт. Алексиев каза, че това са разчетите, които е направило служебното правителство

"При променената икономическа ситуация, при положителния вече марж, смятаме, че е справедливо да възстановим старата схема на работа, при която значително ще се увеличат постъпленията от данъци в България", каза Илшат Шарафутдинов, председател на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Това е много интересно и бих казал голям пробив.
Георги Ангелов, Отворено общество

Така ръководството на рафинерията на практика призна, че работи на печалба при положение, че години наред отчиташе само загуби.

„Това е много интересно и бих казал голям пробив, доколкото „Лукойл“ винаги е твърдял, че не трябва да плаща тук данъци и че трябва да ги плаща някъде другаде“, каза за Свободна Европа икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

„Старата схема“ на работа включваше т.нар. трансферно ценообразуване. По тази схема години наред „Лукойл“ отчиташе само загуба в България и не плащаше данък печалба. Според някои политици по този начин в българския бюджет не са влезли поне един милиард лева в последните години.

От началото на 2021 г. компанията работи на ишлеме. Тя само извършва услуга по преработка на нефта, за което получава такса и не е собственик на готовата продукция. Това става през дъщерната фирма „Литаско“, която е регистрирана в Швейцария. По този начин „Лукойл Нефтохим Бургас“ отчете минимална печалба в България за 2021 г.

Тук имат приятелско правителство, което им помага.
Евгений Кънев

След влизането в сила на европейското ембарго тази схема вече няма да може да работи. Причината е, че Швейцария също се присъедини към санкциите.

„Вече няма да е възможно руски компании да работят в Европа и да търгуват с руски петрол. Така че трябва да намерят другаде къде да се базират и България като единствената, която може да внася руски петрол в Европа, може би е логичната дестинация“, коментира Георги Ангелов.

„Втората причина е, че за разлика от навсякъде другаде в Европа тук имат приятелско правителство, което им помага“, каза икономистът и бизнес консултант Евгений Кънев.

Има устна договореност, но не и договор

Така наречената „договореност“ между правителството и „Лукойл“ няма никаква правна стойност. Това показа проверка на Свободна Европа.

По време на пресконференцията от страна на „Лукойл“ бяха изказани намерения под условие. До този момент компанията няма решение за прехвърляне на дейността си в България.

„Все още нищо не е ясно. Това са едни намерения. Няма решение на Надзорния съвет за организиране на дейността на „Лукойл“ в България. Няма и дата за провеждането на Надзорен съвет на компанията. Ще говоря с министъра на енергетиката, който е принципал, да поканим ръководството на „Лукойл“ за разговори“, каза за Свободна Европа представителят на държавата в „Лукойл“ Красимир Първанов. Правителството има само една акция в компанията, която обаче дава права за контрол и за това често е наричана "златна".

Свободна Европа изпрати въпроси и до „Лукойл Нефтохим Бургас“.

„Цялата информация свързана с преместването на дейността на „Лукойл Нефтохим Бургас“ беше дадена по време на съвместната пресконференция на българското Правителство и представители на „Лукойл“, казаха от рафинерията и изпратиха линк от пресконференцията.

От Министерство на енергетиката казаха, че по темата отговаря Министерството на икономиката.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов е на позиция, че износът на нефтопродукти от рафинерията, произведени от руски петрол, не попада в обхвата на санкциите.

Според Европейската комисия обаче това не е така. В отговор до Свободна Европа говорител на комисията каза, че България не може да препродава преработен руски петрол. Същото каза и представителят на Европейската комисия в България Цветан Кюланов.

Според икономисти разговорите между ръководствата на компаниите на „Лукойл“ в България и правителството нямат обвързваща стойност.

„За да бъде стабилна тази промяна, тя трябва да има законова регламентация“, каза икономистът Георги Ангелов. Според него не може да се разчита само на заявените намерения.

„Не просто компанията доброволно да каже: „абе, аз тук ще започна да плащам данъци“, каза Ангелов. Според него след шест месеца "Лукойл" може да си промени мнението и да започне да ги декларира на друго място.

Как "Лукойл" става машина за пари

„Лукойл Нефтохим Бургас“ има господстващо положение на пазара на горива в България. От компанията казаха, че към ноември 2022 г. отчитат рекордни количества преработен петрол.

Суровината е изцяло руска и е по-евтина, но това не се отразява на крайния български потребител, който плаща по по-високите пазарни цени на неруския петрол. За сметка на това „Лукойл“ генерира огромни печалби, които изнася чрез мрежа от свързани фирми.

Цената на руския петрол падна значително след началото на войната срещу Украйна. Отстъпката за руския сорт Уралс се движи между 33 и 20 долара за барел. По тази причина „Лукойл“ премина към преработката изцяло на руски нефт. Преди войната делът му беше около 40 на сто от общото количество.

В момента „Лукойл“ прави марж на печалба от 68 ст. при бензин А-95 и над 80 ст. при дизела.
Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията

„По консервативни сметки в момента „Лукойл“ прави марж на печалба от 68 ст. при бензин А-95 и над 80 ст. при дизела“, каза за Свободна Европа Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му в момента „Лукойл“ генерира печалба от около 3 млрд. долара годишно. „Това означава, че при 10 процента корпоративен данък, в хазната тази година трябва да влязат около 300 млн. долара (близо 570 млн. лева, бел. ред.)“, каза Владимиров. На съвместната пресконференция във вторник служебният вицепремиер Христо Алексиев каза, че очаква „Лукойл“ да плати около 100 млн. лева данък печалба за 2022 г.

„Става пределно ясно, че цялата държава и нейните институции в момента се опитват да обслужат един частен интерес. Това е интересът на руската компания „Лукойл“, каза Владимиров. Той допълни, че в момента "Лукойл" произвежда с една трета повече горива от обикновено и ги изнася, като по-голяма част са за пазарите в региона.

Да се откажеш доброволно от милиарди?

Служебното правителство защитава интереса на „Лукойл“ да заобикаля европейското ембарго. Още в началото на ноември служебният премиер Гълъб Донев каза, че предприема действия да осигури възможност на „Лукойл“ да продължи да изнася нефтопродукти.

Няколко партии реагираха с предложения. “Демократична България” предлага Министерският съвет да бъде задължен да поеме контрола над дейността на рафинерията.

ДПС предлага забрана за износ на руски нефт и горива, получени от преработката му в България. Такава идея има и “Продължаваме промяната”.

„Не може да стане доброволно - някой да се откаже от милиарди печалби. Просто трябва да има натиск. Трябва да има обществен натиск. Най-вече от правителството, за да се случи нещо с цените“, каза Георги Ангелов.

„За всички трябва да стане ясно, че на 6 декември „Лукойл“ ще спре да изнася горива за Европейския съюз. Освен, ако България не иска да рискува реално репутацията си като надежден съюзник и да рискува [наказателна] процедура срещу страната“, каза Мартин Владимиров.

Той твърди, че рафинерията в Бургас може да преработва изцяло неруски петрол и така да продължи да изнася без да нарушава европейските санкции. Компанията обаче твърди, че не може да работи изцяло с неруски петрол.

Защо най-голямата рафинерия в България е на загуба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

XS
SM
MD
LG