Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Специален надзор". ДБ пак предлага държавен контрол над "Лукойл Нефтохим"  


Изпълнителният директор на рафинерията "Лукойл Нефтохим" Илшат Шарафутдинов.
Изпълнителният директор на рафинерията "Лукойл Нефтохим" Илшат Шарафутдинов.

Министерският съвет да бъде задължен да поеме контрола над дейността на рафинерията на руския петролен гигант “Лукойл” в Бургас. Такова предложение планира да внесе в парламента “Демократична България” (ДБ), съобщи депутатът от обединението Ивайло Мирчев.

Според него това е най-адекватният отговор на държавата на опитите на руската компания за “безпрецедентен рекет”. ДБ лансира подобна идея и в предишното Народно събрание.

“Целта на “Лукойл” е да внася евтин руски петрол (30% по-ниска цена от "Брент"), да го преработва у нас и изнася, реализирайки печалба от над 500-700 млн. лв. всеки месец”, смята Мирчев, тълкувайки поведението на руската компания като ултиматум: “Ако не ни позволите да изнасяме, ще затворим рафинерията.”

В понеделник ръководството на рафинерията “Лукойл Нефтохим” съобщи, че се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната.

В замяна на това кабинетът обеща да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнася продукти, добити от преработката на руския нефт.

Ден по-късно обаче Европейската комисия потвърди пред Свободна Европа, че България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен.

Европейският съюз (ЕС) наложиха ембарго над вноса на руски петрол заради инвазията на Русия в Украйна. Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари догодина за преработения петрол.

България обаче получи отсрочка за въвеждане на ембаргото - до края на 2024 г. Правителството на Кирил Петков въведе заедно с това забрана за износ на горивата, получени от преработен в България руски нефт. Служебният кабинет на Гълъб Донев обаче лансира идея за падане на все още невлязлата в сила забрана за износ на руски петролни продукти.

На този фон Ивайло Мирчев определя поведението на руския петролен гигант като “безпрецедентен рекет на частна компания върху българската държава за стратегически обект на националната сигурност, в който държим и “златната акция”.

В сходна ситуация в Германия и Италия руски рафинерии и газохранилища бяха поставени под оперативен контрол от държавата и рекетът на “Газпром” и “Роснефт” не успя”, добави Мирчев във Фейсбук.

Той прогнозира, че поставяйки рафинерията в Бургас под държавен контрол “ще доведе до по-ниски цени по бензиностанциите и повече приходи в хазната”.

До момента “Лукойл Нефтохим“ работи в България чрез посредник – дъщерната фирма на руския “Лукойл“ - “Литаско“, която е базирана в Швейцария. Сега тя купува от руския “Лукойл“ суров петрол и го продава на рафинерията в България.

След това купува обратно преработения петрол и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас само преработва петрола “на ишлеме“, а всички данъци върху печалбата ѝ се връщат обратно в Русия.

Защо най-голямата рафинерия в България е на загуба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG