Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки санкциите: Русия очаква 100 млрд. долара повече от износ на нефт и газ


Президентът на Русия Владимир Путин и директорът на "Газпром" Алексей Милер.
Президентът на Русия Владимир Путин и директорът на "Газпром" Алексей Милер.

Русия очаква приходите от износ на енергийни суровини тази година да се увеличат с близо 100 млрд. долара. Високите цени на нефта и газа компенсират дори и по-малките изнесени количества, съобщи Ройтерс като се позова на правителствени документи.

Министерството на икономиката в Москва очаква приходите от износ на енергия да достигнат 388 млрд. долара през 2022 г. Миналата година те бяха 244 милиарда.

Този скок ще позволи на Русия да закрепи икономиката си, която пострада тежко от наложените от Запада санкции заради агресията срещу Украйна.

По-високите приходи ще позволят на президента Владимир Путин да увеличи заплатите и пенсиите в момент, когато икономиката изпадна в рецесия, а инфлацията намалява покупателната способност на хората.

Износът на нефт и газ осигурява близо половината от приходите в държавния бюджет на Русия.

Прогнозата на икономическото министерство в Москва е средната цена на природния газ да се удвои до 730 долара за 1000 куб. метра, а след това постепенно да тръгне надолу до края на 2025 г., пише в документите, видени от Ройтерс.

Износът на газ ще намалее с 15% тази година заради влошените отношения между страните от Европейския съюз и Русия заради войната в Украйна. "Газпром" спря едностранно доставките за България, след като София отказа да плаща по предложена от Москва нова схема, която противоречи на договора.

Русия също така силно ограничи подаването на газ за Германия.

ЕС има намерение да намали драстично своята зависимост от вноса на руски газ. Русия може да компенсира само частично това намаление с повече доставки за Китай.

ЕС наложи и ембарго върху вноса на петрол от Русия. Ембаргото включва вноса на петрол по море и предвижда временно изключение за доставките по тръбопроводи. България получи изключение, което предвижда да може да внася руски петрол до края на 2024 г.

Прогнозата на Русия е приходите от нефт и газ следващата година да са в размер на 256 млрд. долара, също по-високи в сравнение с 2021 г.

Скокът в цените на енергоносителите омекотява удара върху руската икономика, който нанесоха санкциите на Запада. Прогнозата на Москва е икономиката да се свие с 4,2% тази година, а реалните доходи да намалеят с 2,8 на сто.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG