Връзки за достъпност

Извънредни новини

Енергийната комисия одобри забрана "Лукойл" да изнася нефтопродукти


Заседание на енергийната комисия в парламента, 30 ноември 2022 г.
Заседание на енергийната комисия в парламента, 30 ноември 2022 г.

Парламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене внесен от ДПС проект, с който се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия.

Със законопроекта се въвежда и облагане по ДДС и акцизи на продуктите на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". С приходите ще бъде компенсиран бизнесът заради високите цени на тока.

Европейският съюз забрани вноса на руски петрол след началото на непровокираната руска военна агресия срещу Украйна. Заради специфичното си географско разположение България получи дерогация (изключение) от забраната до края на 2024 г. Законопроектът на ДПС е за контрол върху прилагането на дерогацията.

На заседанието си енергийната комисия отхвърли от дневния ред разглеждането на други две точки, свързани с намаляването на цената на горивата. По предложение на председателя на комисията Делян Добрев и с мотива, че “с темата горива навлизаме в каша, от която не можем да излезем”, комисията гласува отпадането на предложенията на “Продължаваме промяната” (ПП) и ГЕРБ. Те ще бъдат разгледани на следващо заседание на комисията.

По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев, министърът на икономиката Никола Стоянов и Драгомир Стойнев от БСП казаха, че е застрашена работата на рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас, ако се забрани износът на петролни продукти с произход от Русия. Стойнев каза, че партията му ще гласува против законопроекта.

Рамадан Аталай от ДПС каза, че целта на законопроекта е да се спазват правилата.

“България получила дерогация за руския петрол, за да може да осигури горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува навън”, добави той.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" (ДБ) каза, че няма риск "Лукойл" да спре работа. Той добави, че ДБ предлага държавата “да поеме оперативен контрол над рафинерията като обект от националната сигурност”, за да може да се гарантира нейната работа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG