Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът попита бъдещия посланик на САЩ в България как ще намали зависимостта от руския петрол


Кенет Мъртън е бил първи дипломат на Съединените щати в Хърватия

Номинираният за нов посланик на САЩ в България Кенет Мъртън беше изслушан в комисията по външни отношения на Сената на 29 ноември. Това стана близо половин година, след като президентът Джо Байдън обяви кандидатурата му за поста на мястото на Херо Мустафа.

По време на изслушването не беше повдигната обичайната тема за корупцията, но беше спомената рафинерията "Лукойл" и намерението на служебния кабинет да ѝ разреши да изнася руски петрол за трети страни, в замяна на това, че ще плаща данъци в България. Това ще бъде заобикаляне на европейското ембарго върху руския петрол.

Засегната беше и войната в Украйна и какво се планира за района на Черно море.

Мъртън и още четирима номинирани за посланици в Европа - на Румъния, Естония, Латвия и Чехия, представиха приоритетите за мандата си, който е с продължителност 3 г.

Кандидатурата на Мъртън представи сенаторката демократ Джин Шахийн, която описа България като "съюзник, на когото можем да разчитаме в район със стратегическо значение за САЩ". Тя добави, че страната е управлявана от "нестабилно коалиционно правителство" и е изправена пред предизвикателства като корупция и организирана престъпност, забавяща се икономика.

Шахийн отбеляза още, че България е застанала зад Украйна въпреки историческите си отношения с Русия.

Като приоритети Мъртън изреди купуването на втора партида самолети F-16, подкрепата на българските власти за борба със "злонамереното руско влияние", енергийната независимост на България от Русия и откриването на тръбопровода за доставка на газ от Азербайджан, както и за подсилване на двустранните отношения и защитата на националните интереси на САЩ.

Никой не зададе въпрос на Мъртън за корупцията, въпреки наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" срещу депутата Делян Пеевски и други бивши високопоставени българи.

Сенаторът Крис ван Холън обаче го попита за отношенията на България с руската компания "Лукойл". Демократът каза, че има реален проблем с ангажиментите, поети към ЕС, да не се използва руски петрол. И се поинтересува какво ще направи Мъртън, "за да намали тази зависимост на България" и как ще се отрази на петролното ембарго, ако страната продължи да го позволява.

Страните членки наложиха ембарго над вноса на руски петрол като санкция заради войната срещу Украйна. Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари за преработения петрол.

Кандидатът за посланик започна отговора си с уточнението, че не е експерт по тази сложна тема, но говори за сътрудничеството между САЩ и България за намаляване на "тази историческа обвързаност, която в сегашните условия е проблем".

"Работим с другите ни европейски партньори и Европейската комисия, за механизми и инструменти, които да бъдат предоставени на България, за да скъса тези отношения", каза Мъртън.

Той добави, че може да отнеме време, но със сигурност ще работи за това.

Ван Холън отбеляза, че проблемът не е в това, че българите ще продължат да използват руски петрол, а че ако го изнасят, това ще е пробив в санкциите.

Мъртън беше попитан и за вниманието на САЩ към района на Черно море.

"Известно ми е, че нашата администрация работи за това как да използваме някои оперативни действия в чужбина. В български контекст мога да кажа, че работим усилено за модернизиране на отбранителните възможности, включително на военноморските сили, за да защитават морските си граници", отговори той, цитиран от "Дневник".

Според него България трябва да работи с всички приятелски държави в района за да гарантират да продължи търговската дейност в Черно море и да се пресичат "зловредните действия в района".

В отговор на питане за енергийната политика Мъртън каза, че САЩ по принцип работят с България за разнообразяване на източниците на енергия. Той припомни за откриването на интерконектора с Гърция.

"Доколкото знам, те в момента не получават руски газ, Русия ги отряза през април", допълни той.

Комисията може да отхвърли някой от кандидатите като неподготвен, но такива случаи почти няма, така че се очаква Мъртън да бъде одобрен.

Кой е Мъртън

Кенет Мъртън е от Вирджиния. Той е бивш посланик на САЩ в Хърватия, а доскоро е бил беше временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Бил е дипломат и във Франция.

Висш дипломат от ранг “кариерен министър”, Мъртън е бил зам.- изпълнителен секретар в Държавния департамент. Има и опит като главен зам.- помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на таланти и зам.- помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Мъртън има бакалавърска степен от университета "Маями" в Оксфорд, Охайо, и магистърска степен от Американския университет във Вашингтон.

Носител е на Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 година, при което загинаха над 170 000 души.

Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG