Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът одобри доставката на още 8 изтребителя F-16 Block 70


Сделката за допълнителни 8 изтребителя F-16 беше одобрена от парламента с голямо мнозинство.
Сделката за допълнителни 8 изтребителя F-16 беше одобрена от парламента с голямо мнозинство.

Парламентът окончателно одобри покупката на още 8 нови изтребителя F-16C/D Block 70 от САЩ. Това стана с голямо мнозинство - 151 гласа "за", 42 - "против" и 8 "въздържал се".

Срещу сделката гласуваха депутатите от "Възраждане" и БСП, както и няколко депутати от "Продължаваме промяната".

Гласуването е ратификацията на договор със САЩ за втория етап от проекта за нов тип боен самолет. През 2019 г правителството преведе 1,2 млрд. долара по договорите за доставка на 8 нови F-16 block 70/72, въоръжение, оборудване към тях и обучение на пилоти и персонал.

Вторите 8 изтребители ще струват 1, 29 млрд. долара. Те трябва да бъдат изплатени до 10 години. За разлика от първата сделка, България вече има правото да заплаща разсрочено всички нови договори по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMS). Програмата използва същите договорни клаузи, процедури за качество и проверки, които би използвала американската администрация при осигуряване на доставки за армията на САЩ.

С гласуването бяха ратифицирани 2 междуправителствени договора. Първият е за самолетите, оборудване, боеприпаси, поддръжка, резерви части и обучение на пилоти и техници от ВВС. Вторият договор е за тактическа комуникационна система.

"Ако няма втори договор, просто ще скъсаме 110 години история на авиацията ни", каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов при обсъждането в парламента. "Ако останем само с първия договор, ще имаме едва осем самолета, но те няма да имат контейнери, въоръжение "въздух-земя", достатъчно точно оръжие, няма да имат боекомплект, така че да могат да изпълняват задачите си", каза още той.

Очаква се първите F-16 от последната модификация Block 70/72 да пристигнат в България през 2025. Закъснението на производителя на самолета Lockheed Martin беше заради преместването на производството на F-16 от Тексас в Южна Каролина, което съвпадна с нарушената световна верига за доставки заради COVID-19.

Тази седмица компанията производител съобщи, че самолетите за България вече са в производство, а първият сериен F-16 Block 70/72 е слязъл от поточната линия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG