Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пропуснатите ползи са поне 20 млн. лв." България ще може да печели от парите за първите осем F-16


Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев
Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев

България ще може да печели от парите, които бяха преведени за първите 8 изтребителя F-16 още през лятото на 2019 г. Това става възможно след като парламентът ратифицира две споразумения между българското Министерство на отбраната, Федералната резервна банка на Ню Йорк и Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA).

През 2019 г правителството преведе 1,2 млрд. долара по договорите за доставка на F-16 block 70/72, въоръжение, оборудване към тях и обучение на пилоти и персонал на правителството на САЩ.

Сумите по договорите отиват в сметка (Trust Fund Account) на България по програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) на САЩ. Парите стоят във фонда, от където DSCA превежда необходимите суми за вече изпълнени дейности по договорите. Към момента почти всички преведени пари са в сметката на България тъй има забавяне по всички договори без обучението на пилоти.

В това време програмата позволява парите по сметката на България да се депозират и инвестират във Федералната резервна банка на Ню Йорк, а приходите да са в полза на българската държава. Стандартно инвестициите са в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills). Министерството на отбраната ще следи парите, а за контрола ще се грижи и БНБ.

Според изчислението на МО и БНБ, "пропуснатите ползи за България до момента са близо 20 милиона лева от това мотане година и половина", когато никой не е взел някакви мерки, каза Христо Гаджев (ГЕРБ), който е председател на комисията по отбрана. Той добави, че законопроектът със споразуменията е внасян три пъти в парламента.

Срещу споразумението гласуваха само депутатите от БСП и “Възраждане”.

"Българската държава ще спечели от тази сделка жалки трохи, това е жалка пиар акция", каза Румен Гечев от БСП. Според Николай Дренчев от "Възраждане" възлагането на Министерството на отбраната "да работи спекулативно с пари" е "гавра с военната авиация".

Очаква се първите F-16 от последната модификация Block 70/72 да пристигнат в България през 2025. Закъснението на производителя на самолета Lockheed Martin беше заради преместването на производството на F-16 от Тексас в Южна Каролина, което съвпадна с нарушената световна верига за доставки заради COVID-19.

Тази седмица компанията производител съобщи, че самолетите за България вече са в производство, а първият сериен F-16 Block 70/72 е слязъл от поточната линия.

В началото на този месец парламентът одобри закупуването на нови осем изтребителя F-16 от САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG