Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

12:00 17.1.2023

Радев отрече акцията в Nexo да е повлияла на решението му за третия мандат

Президентът Румен Радев отрече акцията в Nexo да е повлияла на избора му на кого да връчи третия мандат. Ден по-рано лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че се е очаквало "Демократична България" (ДБ) да получи мандата, но "скандалът" около Nexo е повлиял на решението на Радев. Преди това пък съпредседателят на ДБ Христо Иванов посочи, че според него казусът е бил създаден с цел мандатът да не попадне при неговата партия.

"Не съм се ръководил от скандала с Nexo при своя избор за връчване на третия мандат. Той избухна, след като аз бях взел своето решение", коментира във вторник пред журналисти Радев. Едновременно с това обаче президентът каза, че казусът "има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ".

"Това го виждаме всички", каза Радев.

ДБ беше атакувана с това, че служители на обвинената в пране на пари криптобанка Nexo са правили парични дарения за нея. Справките за даренията бяха публикувани от ГЕРБ.

Радев отново защити решението си да даде третия мандат на БСП, като каза според него тя е партията, която има най-голям шанс да състави правителство. По думите му социалистите не са поставили червени линии прибързано и са показали, че са готови на компромиси.

19:10 16.1.2023

БСП иска да постави пет въпроса пред лидерите на останалите партии на евентуална среща за съставяне на кабинет. Въпросите са дали партиите искат правителство, каква работа трябва да свърши то, ще има ли правителството срок и докога, какъв ще е съставът му - политически, експертен или смесен и каква ще е формулата за взимане на решения в това правителство.

15:51 16.1.2023

ГЕРБ ще заеме позиция, след като БСП обяви действията си

ГЕРБ ще прецени каква позиция ще заеме, след като БСП обяви плановете си за третия мандат. Това каза на пресконференция в Русе председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова.

"Имайте търпение да изчакаме Националния съвет на БСП да се събере и дали ще реши да покани на лидерска среща някой от лидерите на парламентарните групи, в това число и на ГЕРБ-СДС. Въпреки нашата идеологическа противопоставеност с БСП, ние трябва да уважим усилията на всяка парламентарна група, на която е връчен мандат", каза Атанасова. "Ако не се намери мнозинство, изборите ще са в края на март или в началото на април, е моята прогноза", добави тя.

Според нея причината третият мандат да бъде връчен на БСП за четвъртъ път е, че президентът Румен Радев не желае да се състави редовно правителство.

Тя припомни, че ГЕРБ има решение на конгрес да не подкрепя управление на БСП. "Само преди месец имаше шанс България да реализира правителство, равно отдалечено от всички партии, с експерти, но това не се случи заради политически инатлък", каза Атанасова. Става дума за предложения от ГЕРБ кабинет "Габровски", който не събра нужната подкрепа.

15:27 16.1.2023

Христо Иванов предвижда парламентарни и местни избори в едно

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов очаква третият мандат да не се реализира, което да доведе до следващи предсрочни избори. Според него на тях също няма да има промяна и така ще се стигне до още едни избори през есента, които ще се проведат наведнъж с местните.

"Следващият парламент, който ще бъде преди местните избори и всички ще ръководят действията си, съобразно тях, още по-малко ще има в него някакви прояви на отговорност и жертване на егоистичния партиен интерес. Изглежда много вероятно и следващият парламент да не роди управление и да отидем на нови избори - 2 в 1 с местните", каза той.

По думите на Иванов президентът Румен Радев "от две години прави едно и също с един и същи резултат - отиване на избори и управление на служебни кабинети". В понеделник Радев за четвърти път избра да даде третия мандат за съставяне на кабинет на БСП. Предишните три опита на левицата бяха неуспешни.

"Ще участваме в разговори, но дали ще подкрепим управление, нашето решение няма да бъде определящо", каза още Иванов. Според него т.нар. афера "NEXO" е била част от стратегия, с която да се избегне третият мандат да отиде при "Демократична България".

09:17 16.1.2023

БСП решава какъв кабинет да предложи до четвъртък

Формулата за съставяне на кабинет ще бъде избрана от Националния съвет на БСП, който ще бъде свикан най-късно до четвъртък. Това каза пред БНР зам.-председателката на левицата Ирена Анастасова.

По нейни думи ръководството на партията все още не е обсъждало въпроса, като според Атанасова трябва да се разговаря с всички партии. Според нея обаче е възможно Националният съвет да реши, че партията трябва да е селективна.
"Компромисът трябва да е в това, че да се разберем с партиите, които ще дадат подкрепа, за кои 2-3 неща и за какъв срок трябва да ги свършим", каза тя."Трябва да намерим 4-5 обединяващи теми, които да са работещи за хората в България", добави тя. Атанасова призова една от двете най-големи партии искрено да заяви дали иска правителство, или не, тъй като без подкрепата на една от двете няма как да се състави кабинет.
"Ние наистина ще подходим отговорно. Ние ще направим всичко, за да има правителство", каза Анастасова.
Предстои президентът Румен Радев да връчи третия мандат на БСП в 10 ч. в понеделник.
19:45 15.1.2023

"И ние искаме правосъдна реформа". Според ГЕРБ Радев няма желание да се състави правителство

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че от партията разчитат решението на президента да даде третия мандат на БСП „като желание да не се състави правителство”.

По-рано от "Дондуков 2" съобщиха, че на 16 януари Румен Радев ще връчи мандата за посочване на кандидат за премиер на "БСП за България". Той избра левицата и предишните три пъти, когато имаше предсрочни избори. Ако и социалистите, след ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната", не успеят да съставят кабинет, ще има пореден вот през пролетта. Според заявките на останалите партии няма шансове те да съберат достатъчно подкрепа, но все пак казаха, че няма да върнат веднага празна папка и ще направят опит.

Атанасова потвърди, че ГЕРБ няма да подкрепи БСП и каза, че ако мандатът беше даден на "Демократична България" (ДБ) или "Български възход", щеше да има далеч по-голям шанс.

„Нелогично е същият кабинет (на проф. Николай Габровски, предложен от ГЕРБ) да бъде предложен от БСП”, тя по повод подобна идея.

Тя коментира и обвиненията на ДБ, че целта на акцията на прокуратурата срещу криптобанката Nexo e била да намалеят шансовете мандатът да бъде даден на тях, за да не направят реформа в прокуратурата. Според десните така е спасен главният прокурор. Именно ГЕРБ беше партията, която извади справки за направени парични дарения за ДБ от служители на Nexo.

„Ние също искаме правосъдна реформа”, каза Атанасова и допълни: „Предстоящата седмица ще изслушаме Иван Гешев на заседание на правната комисия и ще обсъдим в цялост 6-те законопроекта, които стоят на масата”.

Според нея обаче Сметната палата трябва да провери всички дарители на ДБ.

По повод разследване на сайта „Биволь”, че бащата на един от основателите на Nexо - Антони Тренчев, е имал обща фирма с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през 1997 г., Атанасова каза: „Тази информация трябва да я проверим. Това е като опорна точка за противопоставяне на даренията. Ако Борисов или ГЕРБ имат нещо общо с Nexo, защо се правят дарения на ДБ, а не на ГЕРБ?".

19:22 15.1.2023

ДБ вижда дирижирани скандали, за да не получи мандата. Няма да преговаря с БСП

Депутатът от „Демократична България” (ДБ) Ивайло Мирчев определи като странно решението на президента да даде третия мандат за съставяне на кабинет за пореден път на БСП.

Той каза, че скандалите с разследването на криптобанката Nexo и свързването на името на тяхна депутатка с издирван за тероризъм чужденец са дирижирани и подготвени, за да е сигурно, че мандатът няма да бъде даден на тях. ДБ беше атакувана с това, че служители на обвинената в пране на пари криптобанка са правили парични дарения за нея. Освен това депутатката Албена Симеонова беше свързана с британец, издирван от Интерпол за тероризъм, който е живял в нейното село и тя му е превеждала от английски.

"Тогава стана ясно, че нещо се готви, точно когато казахме, че ДБ няма да направи компромис с конституционната реформа на прокуратурата. Депутати поискаха на закрито заседание да бъдат изслушани шефът на ДАНС и вътрешният министър. Смяха със сълзи на това, което чуха за този терорист", коментира Мирчев пред Нова тв.

На въпрос дали смята, че главният прокурор е замесен в това ДБ да не получи мандата, той отговори: „Сигурен съм, че има критична маса от хора, които очевидно не искат реформа на прокуратурата. Дали конкретно главният прокурор е замесен - най-добре знае самият той”.

Според Мирчев на БСП ще им е доста трудно да съставят правителство и е много по-малко вероятно, отколкото, ако беше даден на ДБ. С уговорката, че трябва да се прави ясна разлика между преговори и разговори, той каза, че на този етап за преговори с БСП не може и да става дума. Той допълни, че прекалено много неща ги отдалечават от БСП вече и не става дума само за войната в Украйна, но и за отношението към бюджетния дефицит.

19:00 15.1.2023

"Твърдо отиваме на избори". ДПС не вижда шанс БСП да събере подкрепа

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай прогнозира, че БСП не може да успее да събере подкрепа за правителство с третия мандат, тъй като има разминаване между нея и другите партии по евроатлантическите приоритети.

"Твърдо отиваме на нови избори", каза той пред Нова телевизия, след като по-рано президентството съобщи, че в понеделник Румен Радев ще връчи мандата на левицата.

Според него все пак БСП трябва да направи опит да състави кабинет. На въпрос дали очаква да ги поканят за участие в управлението на страната, той отговори: „Надеждата умира последна. С мандат на БСП и подкрепа на ДПС сме управлявали държавата успешно”.

Той добави, че от партията не са разочаровани от това, че третият мандат няма да бъде връчен на тях и каза, че явно президентът е решил, че БСП може да обедини всички политически формации.

По думите му обаче "Демократична България" (ДБ) от партията на Бойко Борисов. "Постоянно да повтаряш: „Дайте мандата на ДБ”, при условие, че той е бил при тях (ГЕРБ) и те не са направили всичко възможно...”, коментира депутатът от ДПС.

18:04 15.1.2023

ПП очаква БСП да ги поканят на разговори за кабинет и да се разберат за Изборния кодекс

Депутатът от „Продължаваме промяната“ (ПП) Никола Минчев изрази очакване БСП да ги поканят на разговори след решението на президента Румен Радев да връчи на тях третия мандат за редовно правителство. От "Български възход" вече също казаха, че са готови за разговори.

Радев избира левицата за четвърти път от лятото на 2021 г. Ако и тя не успее да състави кабинет, отново ще има предсрочни избори напролет.

Минчев коментира, че за евентуална подкрепа за БСП най-трудният разговор ще е за промените в Изборния кодекс, с които беше върната хартиената бюлетина. Той припомни, че това е един от въпросите, по които не беше постигнато съгласие за декларацията, която ПП предложи в опит да изпълни втория мандат. Бившият председател на НС каза, че все пак се надява да могат да намерят пресечна точка. Другото разминаване е отношението към войната в Украйна.

"С оглед заявките на политическите сили, изглежда, че този мандат доста трудно ще бъде реализиран", прогнозира Минчев. Според него по-лесно щеше да е, ако Радев го беше дал на "Демократична България" (ДБ). Той отбеляза, че "би било тъжно, ако един такъв измислен казус, като Nexo, е повлиял на толкова важно решение".

В събота от ПП казаха, че тече акция "Кал и каскети" за очерняне на партията, тъй като името на един от лидерите - Асен Василев, беше свързано с разследваната от прокуратурата криптобанка. А съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че целта е мандатът да не бъде даден на тях, за да няма реформа в прокуратурата. Формацията беше атакувана с това, че служители на Nexo са правили дарения за нея.

13:58 15.1.2023

"Български възход" ще участва в разговори с левицата за съставяне на правителство

Партия "Български възход" първа коментира новината, че президентът ще връчи мандата за съставяне на редовен кабинет отново на БСП. Румен Радев ще направи това в понеделник, 16 януари, за четвърти път в поредицата предсрочни избори от 2021 г. насам.

От формацията на Стефан Янев казаха, че ако бъдат поканени, ще участват в разговори за съставяне на мнозинство конструктивно и ще подкрепят усилията за постигане на съгласие.

"Пожелаваме успех на БСП в нелеката задача за съставяне на правителство в настоящата политическа ситуация. Ние сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение", се казва още в позицията на партията.

От нея уточниха, че позицията им за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена.

ГЕРБ-СДС и "Демократична България" имат решения да не подкрепят мандат на БСП. Не се очаква за тях да гласуват от ДПС и "Възраждане". По-рано депутатката от "Продължаваме промяната" Калина Константинова каза, че партията ѝ може да подкрепи левицата, но ще настояват първо да се проведе разговор за спорните промени в Изборния кодекс, които върнаха хартиената бюлетина и ограничиха машинното гласуване. Това стана с гласовете на социалистите. Според Константинова все пак има вероятност двете партии да намерят съгласие по въпроса.

13:45 15.1.2023

Президентът пак връчва на БСП третия мандат за редовен кабинет

Президентът Румен Радев избра да връчи третия, последен мандат за съставяне на редовен кабинет, отново на БСП. Той ще направи това за четвърти път в поредицата предсрочни избори за 2 г. Ако левицата не успее да състави правителство, ще има нов вот през март или в началото на април.

Мандатът за посочване на кандидат за министър-председател ще бъде връчен на парламентарната група на "БСП за България" на 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

10:37 15.1.2023

ДПС са готови да получат третия мандат за правителство

ДПС е готово да получи третия мандат и да "демонстрира нов начин на диалог, за да се случат промените", съобщи депутатът от движението Петър Чобанов - председател на бюджетната комисия в парламента, пред БНТ.

Според него е нормално лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, говорейки за евроатлантическо правителство, да включи в него и ДПС, защото "сме най-последователни". По думите му всичко зависи от другите партии - дали настина искат да се състави правителство.

След като ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" не получиха подкрепа за кабинет и върнаха неизпълнени първите два мандата, президентът Румен Радев трябва да връчи третия на избрана от него партия измежду БСП, ДПС, "Възраждане" ДБ и "Български възход". Очаква се това да стане в понеделник, но не е ясно кога точно държавният глава ще обяви на коя политическа формация се е спрял. Възможно е това да стане ясно още в края на деня в неделя.

От ГЕРБ вече казаха, че биха подкрепили кабинет на ДБ, стига в него да няма министри от ПП. Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов обаче акцията на прокуратурата срещу криптобанката Nexo e опит да бъде намален шансът формацията му да получи мандата. Тя беше атакувана с информация, че служители на компанията са ѝ правили дарения.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обаче каза, че мандатът трябва да отиде при партия, която ще продължи политиката на служeбния кабинет. Борисов коментара, че това може би значи, че Радев или пак ще избере БСП, или "Български възход", тъй като лидерът ѝ Стефан Янев вече беше негов служебен премиер.

Самият Янев коментира пред Дарик радио, че има шанс 50/50 за съставяне на кабинет с третия мандат. Той каза, че, ако го получат, ще водят разговори с всички партии, но не биха правили компромис с въпросите за сигурността и социалната политика. Според него това, че вече е бил служебен премиер, му носи предимство заради натрупания опит, но в същото време е недостатък, защото фокусира вниманието върху него.

13:31 14.1.2023

Ако третият мандат бъде даден на ДБ, все още има шанс за кабинет, смята Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ако президентът даде третия мандат на "Демократична България" (ДБ), има шанс за съставяне на редовно правителство, но от коментар на вицепрезидента може да се предположи, че той или пак ще избере БСП или този път "Български възход" на Стефан Янев.

От партията на бившия премиер вече казаха, че биха подкрепили кабинет на ДБ, стига в него да няма министри от "Продължаваме промяната" (ПП). ГЕРБ-СДС и ПП върнаха неизпълнени първите два мандата заради липса на достатъчно подкрепа и сега трябва Румен Радев да връчи последния възможен мандат, като са възможни три сценария.

"Ние не харесваме никоя партия, затова сме изградили ГЕРБ. Припознали сме историята на СДС и затова сме заедно. Но считам, че ако мандатът се даде на ДБ, все още има шанс. Не ни остава нищо друго освен да изчакаме", каза Борисов на брифинг.

Той обаче добави, че е гледал съпредседателя на ДБ Христо Иванов в "Панорама" по БНТ и му се сторил "много притеснен да носи отговорност и да е лидер на такъв процес".

В същото време лидерът на ГЕРБ отбеляза думите на вицепремиера Илияна Йотова, че мандатът ще бъде даден на формация, която да продължи политиката на служебното правителство. Според него по тази логика това може да означава, че това ще е БСП. Първо, защото произходът на мандата на Радев също е от БСП, и второ - защото в предишния служебен кабинет беше Янаки Стоилов, а в този са Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев - все висши кадри на БСП.

"От друга страна, Стефан Янев пък е бил два пъти служебен премиер. За да сложиш някого за премиер, трябва да ти е близък и да имате еднакво мислене, а и той е бил секретар на президента толкова дълго време“, каза още Борисов.

Той уточни, че ГЕРБ няма как да подкрепи БСП, но уважава доста от политиките, които те водят. "Възходът" има участие в нашите гласувания", отбеляза Борисов, но въпреки това ще изчакат решението на президента преди да обявят дали ще дадат подкрепа.

09:10 14.1.2023

Няма да има редовен кабинет поне до ноември, ако не се реализира третият мандат, според Христо Иванов

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов направи "мрачна прогноза", че редовно правителство няма да има поне до ноември, след местните избори, ако не се реализира третият мандат. В "Панорама" на БНТ той каза, че в тази ситуация има доста причини да се мисли, че "надделяват импулсите да се ходи на избори" и някой ще загуби, ако реши да играе ролята на мост, защото това е "класически Черен Петър".

"Шансовете да се състави правителство не са съвсем изчерпани. Колкото повече напредва конституционната процедура, има някакви белези на завръщане на здравия разум", коментира обаче в предаването зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

След като ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" (ПП) не успяха да съберат подкрепа за съставяне на кабинет и върнаха неизпълнени първите два мандата, президентът Румен Радев трябва да връчи последния - трети, на избрана от него партия. Все още не е ясно коя от оставащите ще избере той - БСП, ДПС, "Възраждане" ДБ и "Български възход", така че има три сценария.

ГЕРБ казаха, че ДБ те трябва да получат третия мандат, но не биха подкрепили кабинет, ако в него има министри на ПП. Президентът ще даде третия мандат на партията, която ще продължи политиката на служебното правителство и има най-голям шанс да обедини други формации за управленско мнозинство, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в петък.

"Трябва да отговорим на въпроса как ще се управлява държавата, има огромно количество аргументи да се направи. Ако сега не хванем политическия прозорец за Еврозоната, не е ясно кога ще се отвори той", каза още Христо Иванов.

11:13 13.1.2023

Подкрепата на ГЕРБ за мандат за ДБ не зависи само от желанието ѝ, каза Тома Биков

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че "Демократична България” (ДБ) "има най-голям шанс да предложи реалистична конструкция за управление", ако президентът Румен Радев й връчи третия мандат. Най-късно в понеделник, на 16 януари, президентът трябва да определи партията, която да предложи кабинет с третия мандат, след като на 9 януари кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" (ПП) Николай Денков му върна неизпълнен втория мандат.

"Нашата подкрепа (за ДБ) обаче не зависи само от желанието ни. Трябва да видим какво е предложението на ДБ. Защото този, който е взел мандата, търси подкрепа за себе си", каза Биков пред Нова телевизия. По думите му целите са ясни, но въпросът е да се подходи към конкретните предложения. "Трябва да видим конкретиката, тъй като се обсъжда техническо правителство, което е абстрактно", каза Биков. Никой не знае къде ще отиде мандата, добави той. "Всички приказки в момента са хипотетични. Казвам кой е най-оптимистичния вариант", каза Биков.

По думите му настоящото 48-о Народно събрание "работи нелошо" и "има устойчиви мнозинства по важните теми". В четвъртък същото каза и лидерът на партията Бойко Борисов. "Този парламент събира големи мнозинства по различни теми", написа Борисов в профила си във Фейсбук. Той дава за пример решенията за компенсациите за електроенергия за бизнеса, както и за удължаване на бюджета.

13:05 12.1.2023

ЦИК тества с хартия машините за гласуване

Българската народна банка вече е доставила на Централната избирателна комисия специална хартия за машините за изборите, за да се направи тест. "Направихме проби с машините, работят машините с такава хартия", каза в четъртък по телевизия NovaNews Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

През декември с гласовете на ДПС, БСП и ГЕРБ беше променен Изборния с кодекс, с които машините за гласуване бяха превърнати в принтери на бюлетини. Резултатът от машинното гласуване ще се отчита не както досега - по данните на софтуера на машината, а чрез ръчно броене на издадените от машините разписки. Тези разписки се наричат “бюлетини за машинно гласуване”.

Предстои да бъдат предложени варианти за защитата на тази хартия. Имаме обещанието, че до две седмици ще ни предоставят хартия с поне три варианта на защита, за да може да проведем експеримента, който сме задължени да направим, добави Матева.

09:58 12.1.2023

Стефан Янев е готов отново да бъде премиер

Лидерът на „Българки възход“ Стефан Янев е готов отново да бъде премиер. Това каза той пред бТВ.

Янев беше служебен премиер в две служебни правителства на Румен Радев, които управляваха между май и ноември 2021 г.

„Бил съм премиер, зная тежестите и отговорностите на тази позиция. Показал съм, че мога да работя. Добре или зле - справял съм се. Бих поел такава отговорност, но само ако има ясно очертано мнозинство и приоритети“, каза Янев.

По думите му, ако неговата партия получи третия мандат, ще бъде направен опит за съставяне на правителство, което да е коалиционно. Според Янев идеята на „Демократична България“ за технократски кабинет не е добра.

18:53 11.1.2023

"Продължаваме промяната" изключи вариант да е в общо коалиционно правителство с ГЕРБ

„В никакъв случай ние, от „Продължаваме Промяната“ (ПП), не можем да сме в общо коалиционно правителство с ГЕРБ в този момент. Това е изключено, независимо как се гласува вътре в зала“. Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Петков каза още, че от партията не изключват да подкрепят правителство с мандат на „Демократична България“ (ДБ), защото с партията имат общи ценности, идеи и приоритети, но добави, че това не включва „заставане до ГЕРБ“.

Той говори и по темата за механизма за разследване на главния прокурор, който днес беше обсъждан в правната комисия на парламента.

„Той е много по-важен от живота на този парламент, дори от възможността за правителство, защото това е проблем, който ние, като общество, сме имали в последните 30 години“, каза Петков.

15:33 11.1.2023

"Демократична България" нито ще търси, нито ще приема подкрепа", каза Христо Иванов

„Бихме поставили пет големи национални задачи. Нито ще търсим, нито ще приемаме подкрепа. Не става дума за политическо правителство, при което една политическа сила излъчва собствен кабинет и търси подкрепа за него“.

Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Думите му дойдоха по повод изразената от ГЕРБ и Бойко Борисов готовност да предостави подкрепа за евентуално предложение за кабинет с третия мандат.

Президентът Румен Радев може да връчи третия мандат на ДПС, БСП, „Възраждане“, „Демократична България“ или „Български възход“. Това се случи, след като първите две политически сили ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ не успяха да съберат подкрепа и да сформират кабинет.

10:41 10.1.2023

"Не говорим за коалиране". ДБ ще излъчи технически кабинет, ако получи мандат

“Демократична България” (ДБ) е готова да излъчи кабинет, който да реши пет национални задачи. Това става ясно от прессъобщение на партията във вторник. "Той ще бъде технически и няма да разреши политическите разделения, а ще извади пред скоби националния интерес", каза пред Би Ти Ви съпредседателят на партията Христо Иванов.

По негови думи "петте национални задачи практически завършват архитектурата на мечтата за европейска България". Те включват влизане в Шенген и в Еврозоната, съдебна реформа, изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост и модернизация на армията.

“Ние можем да изиграем ролята на моста. Не говорим за коалиране, коалиция означава съвместно управление. Различията няма да ги преодолеем, няма да се харесаме един друг, ще покажем дали можем да ги оставим в скоби, а пред скоби да извадим тези големи национални задачи”, каза той. Иванов определи позицията на ГЕРБ, че ДБ трябва да управлява и лидерът ѝ да е премиер, като политическа интрига.

Той каза също, че моделът на политическа декларация с управленски приоритети, която предложи “Продължаваме промяната” при втория мандат, е достатъчен инструмент така да се подходи и с третия. Иванов заяви готовност ДБ да води конструктивен разговор и с БСП, ако тя получи третия мандат, стига да няма отстъпление от ключови приоритети.

Заредете още

XS
SM
MD
LG