Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът пак връчва на БСП третия мандат за редовен кабинет


Въпреки обтегнатите отношения между Корнелия Нинова и Румен Радев, той неизменно връчва третия мандат на нейната партия
Въпреки обтегнатите отношения между Корнелия Нинова и Румен Радев, той неизменно връчва третия мандат на нейната партия

Президентът Румен Радев избра да връчи третия, последен мандат за съставяне на редовен кабинет, отново на БСП. Той ще направи това за четвърти път в поредицата предсрочни избори за 2 г.

Ако левицата не успее да състави правителство, ще има нов вот през март или най-късно в началото на април. От левицата казаха, че няма да върнат празна папка и ще направят опит да съберат подкрепа за кабинет.

Мандатът за посочване на кандидат за министър-председател ще бъде връчен на парламентарната група на "БСП за България" на 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На тази дата лидерът на БСП Корнелия Нинова има рожден ден.

Радев връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, които спечелиха изборите на 2 октомври за пръв път от април 2021 г. Те получиха 25% от вота на избирателите, изпреварвайки "Продължаваме промяната" (ПП) с 5 процента, след като тяхното правителство се разпадна след само 7 месеца управление.

Очаквано, ГЕРБ не събра достатъчна подкрепа за кабинет и върнаха неизпълнен първия мандат. Същото се случи и с ПП, на които Радев даде втория мандат като втора политическа сила.

За третия по процедура президентът имаше право да избере партия. Възможностите бяха БСП, ДПС, "Възраждане" ДБ и "Български възход".

В петък вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че мандатът трябва да отиде при партия, която е с "най-голяма възможност да състави кабинет", но и да продължи политиката на служeбния кабинет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментара, че това значи, че президентът ще избере или пак БСП, или "Български възход", тъй като лидерът ѝ Стефан Янев вече беше негов служебен премиер.

Борислав Гуцанов от БСП обаче каза, че партията му има много разминавания с политиките на служебното правителство и "не можем да защитим техните виждания". Става дума за решението за купуване на нови самолети F-16 и това, че държавният глава не наложи вето за изпращането на военна помощ за Украйна.

От ГЕРБ казаха, че биха подкрепили кабинет на ДБ, стига в него да няма министри от ПП. Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов обаче акцията на прокуратурата срещу криптобанката Nexo e опит да бъде намален шансът формацията му да получи мандата. Тя беше атакувана с информация, че служители на компанията са ѝ правили дарения.

Процедурата

В Конституцията няма изрично записан срок, в който избраната партия да излъчи кандидат за премиер. В тълкувателно решение от 1993 година на Конституционния съд обаче е записано, че решението не може да се бави прекалено дълго. Според конституционалисти разумно е срокът да е подобен на останалите в процедурата - около 7 дни.

Според същото тълкувателно решение партията има и още една седмица, за да предложи структура и състав на Министерския съвет. Тоест това трябва да стане до 31 януари.

Ако и БСП не успее или депутатите не одобрят кабинета, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, да разпусне парламента и да определи дата за нови избори до два месеца.

Още в края ноември президентът каза, че умишлено бави връчването на мандатите за съставяне на правителство, за да може евентуалните предсрочни избори да са през март, а не през януари и февруари. Вероятно те ще бъдат на 26 март, най-късно на 2 април.

След последните редовни парламентарни избори през април 2021 г., когато ГЕРБ спечели с малко и загуби властта, последваха три предсрочни вота - през юли и ноември 2021 г., както и през октомври 2022 г.

Защо БСП и какви са шансовете

Социалистическата партия беше тази, която номинира и подкрепи Радев за президент два пъти, въпреки че след това отношенията му с Корнелия Нинова се обтегнаха. Политологът Христо Панчугов по-рано вече коментира пред Свободна Европа, че и сега БСП е логичният политически избор, както вече се случи три пъти.

"Не защото президентът харесва Корнелия Нинова, а защото посланията му са послания към избирателите на БСП. Ще затвърди усещането, че Радев ги представлява, на фона на разпадащата се партия, и това отваря възможност за бъдещ ляв проект", каза той.

Шансовете левицата да успее да състави кабинет обаче са почти нулеви, тъй като ГЕРБ и ДБ имат решения да не подкрепят мандат на БСП. Не се очаква за него да гласуват и от ДПС, както и "Възраждане", които казаха, че не биха подкрепили правителство на друга партия.

От ПП също биха дали подкрепа само при промяна на позицията на социалистите за Изборния кодекс, който върна хартиената бюлетина. Това стана с гласовете на левицата, която гласува и срещу ветото на президента. Проблем е и отношението към военната помощ за Украйна, а те са твърди, че няма да го променят.

"Български възход" на Стефан Янев е готов на разговори, но държи на коалиционно споразумение.

Първият коментар от страна на БСП дойде от Георги Свиленски, който каза, че ще подходят отговорно. След него зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин уточни, че няма да върнат веднага празна папка при връчването на мандата и ще направят опит да съставят кабинет.

Двамата уточниха, че в края на следващата седмица ще имат готовност да поканят партиите на разговори. Националният съвет на левицата обаче ще реши дали да се срещнат с всички парламентарно представени формации, по-специално с ГЕРБ.

„Следващото правителство няма да е на БСП и няма как да бъде. То ще бъде правителство, сформирано на база приоритети”, каза Свиленски пред Нова тв.

По думите му трябва да предложен вариант, който да подкрепят нужният минимум от 121 депутати, защото „сметчиците не водят до никъде”. Според него е явно, че БСП няма как да продължи политиките на служебния кабинет, а и не трябва.

"Това впечатление, че ДБ е могла да формира нещо около себе си, може да е част от фоновия шум в българската политика. Когато се връчва мандатът, то това е на база внимателен анализ“, добави Вигенин пред bTV по повод неоправдалите се очаквания мандатът да отиде при тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG