Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха ветото на президента върху промените в Изборния кодекс


В полза на отхвърлянето на ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Изборния кодекс гласуваха от ГЕРБ, ДПС и БСП
В полза на отхвърлянето на ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Изборния кодекс гласуваха от ГЕРБ, ДПС и БСП

Със 125 гласа „за“ и 101 „против“ парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от измененията в Изборния кодекс. По този начин повторно бяха приети промените, свързани с връщането на хартиената бюлетина като вариант за гласуване във всички секции и премахването на протоколите от машинното гласуване.

В полза на решението гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и БСП, с чиито гласове промените бяха приети в началото на декември. Срещу решението бяха от „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ), „Възраждане“, „Български възход“ и независимият Явор Божанков.

Двете страни повториха тезите си от предишните дебати. От ГЕРБ и БСП отново казаха, че с въвеждането на хартиената бюлетина се „дава възможност на гражданите да избират“ по кой начин искат да гласуват, както и че това право е било отнето с въвеждането на изцяло машинен вот след изборите през април 2021 г.

„Трябва да търсите детонацията, когато силово беше наложено само и единствено машинното гласуване. Тогава беше потъпквано всяко право на българските граждани да избират“, каза Георг Георгиев от ГЕРБ.

От ДБ и ПП повториха тезите си, че с наложените промени машинният вот се обезсмисля, а самите машини се превръщат в "принтиращи машини".

„Има и противоречие между форма и съдържание - вотът с машина формално е машинен, но съдържателно не е. Нарушени са принципите на предвидимост и прозрачност на законодателството, нарушен е и принципът на обществено обсъждане“, каза Атанас Славов от ДБ.

Малко по-късно неговият колега от парламентарната група на ДБ Божидар Божанов написа в профила си във Фейсбук, че от коалицията ще оспорят промените пред Конституционния съд.

„Ще инициираме оспорване на Изборния кодекс пред Конституционния съд. Смятаме, че е нарушен принципът на правовата държава“, написа Бажанов.

С окончателното приемане на промените в Иборния кодекс се променя още това, че резултатът от машинното гласуване ще се отчита чрез ръчно броене на т.нар. "бюлетини от машинно гласуване".

Заедно с това машините за гласуване няма да разпечатват протоколи от вота и партиите ще имат регламентиран достъп до изходния им код.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG