Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Грозно и кощунствено". Кой покани Митрофанова на зарята за Съединението


На тържествената заря-проверка в Пловдив по повод Деня на Съединението руската посланичка Елеонора Митрофанова (най-вляво с бяло сако) е застанала зад президента Румен Радев (в средата на първия ред), 6 септември 2022 г.
На тържествената заря-проверка в Пловдив по повод Деня на Съединението руската посланичка Елеонора Митрофанова (най-вляво с бяло сако) е застанала зад президента Румен Радев (в средата на първия ред), 6 септември 2022 г.

Присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова на тържествената церемония по повод 137-годишнината от Съединението във вторник беше първото ѝ посещение на официално събитие след началото на инвазията в Украйна. Наблюдатели го определят като "кощунство" и "протоколен гаф". Ето защо.

Вечерта на 6 септември президентът Румен Радев се изкачва по стълбите пред паметника на Съединението в Пловдив. Поводът е официалната церемония по честването на 137-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г.

По традиция на събитието присъстват много представители от политическия и обществен елит на страната. По време на церемонията обаче телевизионните камери улавят присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова зад гърба на Радев.

Две подробности от тази сцена предизвикаха силно обществено недоволство. Едната е, че Митрофанова изобщо присъства на официално събитие в страната и то за пръв път след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. А втората - че застава именно зад президента.

За разлика от случилото се във вторник, на националния празник Трети март тя поднесе цветя на паметника на връх Шипка ден по-рано, а през август - при отбелязването на 145-ата годишнина от боевете на Шипка, не беше поканена и посети паметника сама на следващия ден.

Руската посланичка Елеонора Митрофанова (в бяло) е застанала зад президента Радев.
Руската посланичка Елеонора Митрофанова (в бяло) е застанала зад президента Радев.

Не само в България, но и в цяла Европа се избягват общи участия на руски представители и европейски лидери, след като конфликтът в Украйна доведе до най-тежката дипломатическа криза между Запада и Русия от Студената война насам. Оттогава Русия обяви България за неприятелска държава.

Наред с това, исторически факт е, че Москва не просто не е спомогнала за Съединението на Княжество България и Източна Румелия, а открито му се противопоставила.

По този повод Свободна Европа потърси мнението на бившия български посланик в Русия Илиян Василев и историка Пламен Павлов, които определиха присъствието на Митрофанова на събитието в Пловдив като "кощунство" и дипломатически "гаф".

Кой я покани

Тъй като участието на руската посланичка в церемонията във вторник не беше обявено официално от българските власти, Свободна Европа потърси Община Пловдив с въпроса кой е поканил Митрофанова. Оттам потвърдиха, че поканата към нея е дошла именно от местната общинска администрация, оглавявана от кмета Здравко Димитров (ГЕРБ).

Според общинския пресцентър подобни покани се изпращат всяка година до "целия дипломатически корпус", като този път са се отзовали близо 15 посланици, а американският посланик Херо Мустафа е присъствала на други събития по повод празника по-рано през деня.

От президентството не потвърдиха пред Свободна Европа дали поканата към Митрофанова е била съгласувана с администрацията на държавния глава и дали президентът е знаел предварително за нея.


По думите на Илиян Василев няма как президентският отдел "Протокол" да не е знаел кои са поканените: "Президентският протокол винаги знае кой е поканен от общината. Няма друг начин, винаги е така."

Русия дори не е подкрепяла Съединението

Освен войната в Украйна и обявяването на България за неприятелска страна от Русия, историци припомнят и други причини, заради които присъствието на Митрофанова на точно тази церемония изглежда неуместно.

Русия е против Съединението и работи против него системно още от 1880 г. поне.
проф. Пламен Павлов

Историкът Стефан Дечев пише, че Русия не само не е допринесла за Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., но и му се противопоставя. Не само това, но и няколко месеца, след като то все пак се случва, в Южна България се провеждат избори за попълване състава на IV Обикновено Народно събрание с депутати и от двете територии. Вотът обаче не минава без руска намеса.

"Русия е против Съединението и работи против него системно още от 1880 г. поне. Руското неприемане на желанието на българите от Източна Румелия и Княжество България да осъществят съединение е факт и се потвърждава от купища документи, от цялата политика на Русия", коментира пред Свободна Европа историкът проф. Пламен Павлов.

Той определи като също толкова неуместно и присъствието на руската посланичка на връх Шипка, припомняйки, че "знаем, че на Шипка основната част от войниците са украинци".

Какво послание изпраща

Според историка "присъствието на руския посланик, една представителка на чужда държава, която си позволи арогантен език неведнъж миналите месеци и години, е несъстоятелно". "Просто е грозно и кощунствено", обобщи проф. Павлов.

Става дума за изказвания на Митрофанова и нейното посолство от края на февруари насам, в които част от българските граждани на практика бяха наречени "подлоги", а Освобождението на България от 1878 г. беше сравнено с руската военна агресия в Украйна днес.

Позиционирането на Митрофанова непосредствено зад Радев е абсолютно необяснимо.
Илиян Василев

Илиян Василев добави, че "позиционирането на Митрофанова непосредствено зад Радев е абсолютно необяснимо". "Това е тежък протоколен гаф", каза бившият дипломат.

"Дори да приемем, че те са поканили други посланици, посланикът на Великобритания го няма", посочи още Василев, подчертавайки, че именно Лондон има съществен принос за осъществяването на Съединението.

"Сега, с новите отношения, може да се приеме, че просто като празник на България се канят всички. Но открояването ѝ по този груб начин просто е кощунствено."

XS
SM
MD
LG